کامپوزیت، یکی از روش های لمینت دندان می باشد که برای اصلاح طرح لبخند افراد بکار گرفته مبشود و امروزه طرفداران زیادی دارد. کامپوزیت دندان از ماده ای به نام رزین کامپوزیت ساخته می شود ، در اصل همان ماده ای که برای پر کردن دندان استفاده می شود. کامپوزیت دندان اغلب توسط متخصص دندانپزشکی زیبایی بطور مستقیم روی دندان قرار داده می شود بدون آنکه لازم باشد در آزمایشگاه ساخته شوند. متخصص دندانپزشک لایه های مختلفی از مواد کامپوزیت را روی دندان قرار می دهد و همانند کار مجسمه سازی به آن شکل و فرم می دهد. هر لایه از کامپوزیت دندان با استفاده از نور روی دندان محکم می شود. تطابق رنگ ، خطوط و ضخامت کامپوزیت دندان از مهمترین چالش های این نوع روکش دندان می باشد.
مواقعی که افراد نمی توانند از کامپوزیت دندانی استفاده کنند؟
اگر انجام کامپوزیت از نظر اکلوژن یعنی (طرز قرار گرفتن دو فک و دندان بر روی یکدیگر) برای فرد صلاح نباشد روش ارتودنسی به او پیشنهاد می شود.
چگونه می توان از کامپوزیت ها در درمان های زیبایی بهره گرفت ؟
برخی مواقع امکان دارد که ما نتوانیم به خوبی از دندان هایمان مراقبت کنیم و باعث از بین رفتن زیبایی دندان های خود می شویم به گونه ای که رنگ و فرم دندانهایمان تغییر کند و یا به علت خوردن مواد غذایی سفت دندانمان لب پر شود، در این گونه موارد پزشک با روش کامپوزیت ایراد های دندانی را برطرف می سازد و رنگ دندان، اندازه و فاصله نامناسب آن ها را درست می کند و در کل زیبا سازی دندان ها را برای فرد تامین می کند.
آیا کامپوزیت دندان درد دارد؟
این روش معمولا بدون ناراحتی انجام می شود و دندانپزشک ابتدا یک ژل بی حسی را در ناحیه تزریق اعمال می کند تا شما سوزن را احساس نکنید.
کامپوزیت دندان تا چه مدت ماندگار خواهد بود؟
عوامل متعددی وجود دارد که که روی دوام و ماندگاری این درمان تاثیر میگذارند. برخی از این وامل عبارتند از:
- میزان توجه شخص به بهداشت دهان و دندان و مراقبت از آن
- جنس، نوع و نحوه نصب کامپوزیت
- سبک زندگی و نوع رژیم غذایی شخص
هرچند که به صورت دقیق نمیتوان گفت که این درمان تا چه مدت ماندگار است، ولی بسته به شرایط بالا دوام این درمان چیزی بین 5 تا 9 سال خواهد بود.
غذای مناسب بعد از کامپوزیت دندان چیست؟
قانون قبلی (اینکه نباید اشیاء سفت را گاز بزنید)، درمورد غذاها هم صادق است. گاز زدن به بعضی مواد غذایی مانند سیب، هویج خام، چیپس های سفت و تکه های گوشتی که به استخوان چسبیده باشند، ممکن است به سرامیک ونیر آسیب بزند.
علاوه بر غذاهای سفت، باید در میزان خوردن غذا هم دقت داشته باشید؛ بخصوص غذاهایی که اسید یا شکر زیادی دارند. این دو ماده باعث پوسیدگی دندان می شوند و برای کامپوزیت ونیرها هم مضرند.
علاوه بر این، از خوردن غذاهای شیرین و چسبناکی مانند آب نبات، پاستا، نان، بیسکوییت تردک و نوشیدنی های شیرینی مثل نوشابه گازدار و آبمیوه پرهیز کنید. مواد غذایی اسیدی مانند میوه (لیمو و بعضی دیگر از میوه ها) هم نباید برای مدت طولانی روی دندان بمانند.
بنابراین بهتر است بعد از خوردن آن ها به سرعت دهانتان را مسواک بزنید. در نهایت، از غذاهایی که حاوی مواد رنگی است پرهیز کنید. درست است که کامپوزیت ونیر به این راحتی ها رنگ نمی گیرد اما به هرحال امکان لک شدن آن وجود دارد.
جویدن و گاز زدن با دندان کامپوزیت امکان پذیر است؟
همه می دانند که به غیر از جویدن غذا می شود از دندان استفاده های دیگری هم کرد؛ مثلا برای باز کردن درب بطری با به عنوان ابزارهای دیگر! خیلی از افراد چنین کارهایی را انجام می دهند اما متاسفانه این کار نه تنها برای دندان بلکه برای کامپوزیت هم بسیار مضر است و ممکن است به آن آسیب بزند.
اشیای خیلی سفت، مانند درب های فلزی و بطری های شیشه ای، سطح سرامیکی کامپوزیت را خرد می کنند. اگر عادت دارید اشیائی مانند خودکار، مداد یا حتی یخ را داخل دهانتان فرو ببرید و بجوید، بهتر است تا به دندانتان آسیب نرسیده این اخلاق را کنار بگذارید.