به گزارش سایت خبری ساعد نیوز و به نقل از تک پزشک، با استفاده از بعضی از روش ها می توانید هوش و جس نوزادتان را تقویت کنید. تقویت کردن عضلات کودک و بالا بردن مهارت های حرکتی نوزاد بسیار اهمیت دارد. برای تقویت اندام نوزاد می توانید از روزش های مخصوص ماه های اول تولد تا سنین بالا استفاده کرد تا هم کنترل بیشتر عضلات حس لذت و رضایت را به نوزاد بدهید.
ورزش دادن نوزاد و تقویت جسم و هوش نوزاد
نوزاد کنترل زیادی روی عضلاتش ندارد ولی می توان با ایجاد کشش در عضلات آنهاف احساس لذت و آرامش به آنان بخشید. این کارها را می توانید در ماه های نخست بارداری برای کودک انجام دهید. در این بخش نکات مهم مرقبت از نوزد و تمرین های ورزشی را معرفی می کتیم که می توانید بر روی نوزاد انجام دهید و به او حس خوب راحتی بدهید.
هر چند وقت یکبار باید این تمرینات را انجام داد؟
بهترین حالت این است که این تمرینات سبک را چند هفته یک بار یا هفته ای یک بار به مدت 5 تا 10 دقیقه روی کودک انجام دهید. البته این تمرینات به قدری سبک است که اگر کودک روزی چند بار هم آنها را انجام دهد، مشکلی نخواهد داشت. دمای اتاق هنگام انجام این حرکات باید بین 22 تا 24 درجه سلسیوس باشد. زیر بدن کودک یک پتوی نرم و یا حوله قرار دهید تا کمر او درد نگیرد.
برای کودکان 1 تا 4 ماهه
1. حرکت قلاب
کودک را به کمر روی زمین بخوابانید. دستان او را بگیرید.
سعی کنید که دستان او را به آرامی به سمت خودتان بکشید.مراقب باشید که تنه کودک در این حرکت نباید از روی زمین بلند شود.
5 بار این حرکت را تکرار کنید.
2. حرکت سینه
مانند حرکت قبلی کودک را بخوابانید و دستان او را بگیرید.
دستان او را در امتداد سینه باز کنید و دوباره جمع کنید.
پاهای او را سه بار جمع و باز کنید.
برای کودکان 5 تا 6 ماهه
4. پول آپ
ساعد کودک را بگیرید و کمر او را صاف نگه دارید. کودک را در حالت نشسته به آرامی به سمت بالا بکشید و در کمال آرامش به حالت نشسته دربیاورید.
5. ایستاده روی آرنج
کودک را دمر کنید و آرنج های او را درست زیر شانه هایش قرار دهید، به طوریکه ساعد او روی زمین باشد.
حال باسن او را به سمت بالا بگیرید به طوری که زاویه پای او با زمین، 45 درجه باشد. اجازه دهید که کودک روی ساعد خود استراحت کند.
6. حرکت شکم
کودکان معمولا تمایل زیادی دارند تا روی شکم خود برگردند پس شما نیز مانع آنها نشوید و اجازه دهید که کودک چند دقیقه ای فقط حالت دمر داشته باشد و روی یک تشک نرم قرار بگیرد. کم کم با تکان دادن خود و حرکت کردن می تواند بدن نرم تری را تجربه کند و همین یک ورزش مفید برایش خواهد بود.
7. تمرین وزنه
کودک را روی یک صندلی راحت بنشانید. مقابل او تعدادی لواززم کوچک قرار دهید. او را تشویق کنید که هر کدام از لوازم را یک دستی بلند کند.مراقب باشید که هرگز از اجسام سنگین یا حتی کمی سنگین هم استفاده نکرده باشید.
تمرین برای کودک 6 تا 12 ماهه
8. تمرین پایین تنه
کودک را روی یک سطح نرم روی زمین دمر بخوابانید. یک دست خود را آرام به زیر شکم او ببرید و پایین تنه او را کمی بالا بکشید. اجازه دهید که وزن و تعادل او روی بالاتنه اش متمرکز باشد.
9. کوه نوردی
خودتان روی زمین بنشینید. زانوها را مقابل خود خم کنید و کف پاهایتان روی زمین باشد. دستان کودک را محکم بگیرید. سپس کمی پای خود را صاف کنید تا کودک به سمت عقب خم شود و دوباره پای خود را جمع کنید.
تمرین برای کودکان 1 تا 2 ساله
10. خوابیدن روی کمر
اجازه دهید که کودک در این سن، خودش روی کمر دراز بکشد. دراز کشیدن روی کمر بدون کمک کردن به او یک راه عالی برای تمرین دادن بدنش می باشد.. برای مراقبت از او می توانید او را بین ساق پاهای خود قرار دهید.
11. اسکات زدن
تمرین اسکات باعث تقویت پاها، عضلات باسن و زانوی کودک می شود. برای این تمرین، کنار کودک بایستید و از او بخواهید که ادای شما را در بیاورد. زانوهای خود را خم کنید و تمرین اسکات را انجام دهید.
12. بالا بردن باسن
کودک را با زانوهای کمی خم شده روی زمین قرار دهید. دست خود را دور کمر او نگه دارید. از او بخواهید که باسن خود را به سمت بالا هل دهد و خودتان مراقب کمر او باشید.
روش های تقویت هوش نوزاد
مغز نوزاد از طریق درک تجربه ها و تمرین های مختلف رشد می کند. وجود حس های مختلفی مانند بویایی، چشایی، بینایی، لامسه و شنیداری به فرایند رشد او کمک می کنند. برای اینکه نوزاد بتواند چیزهای مختلف را از هم تشخیص دهد، باید او را در معرض تجارب حسی مختلفی قرار دهید. توسعه و رشد مهارت های ذهنی و جسمی کودک، شما را در داشتن فرزندی باهوش یاری خواهد کرد. درادامه به تعدادی از روش های تقویت هوش نوزاد می پردازیم:
۱. دوری از تلویزیون به منظور تقویت هوش نوزاد
آکادمی متخصصین اطفال آمریکا تأکید شدیدی بر پرهیز از تماشای تلویزیون توسط نوزادان و نوپایان دارد. تماشای مداوم تلویزیون هیچ گونه تحریک مغزی به همراه ندارد و نه تنها تماشای این جعبه ی جادویی هیچ فایده ای ندارد بلکه حتی باعث ایجاد نقص در مهارت های شناختی فرزندتان می شود و زمانی را که باید به تقویت هوش نوزاد اختصاص بدهید، تلف می کند. پس به جای تماشای تلویزیون، زمان تان را به انجام فعالیت فیزیکی اختصاص دهید که باعث تحرک و تفکر نوزاد می شوند. بازی های فیزیکی ساده ای چون قِل دادن توپ یا فوتبال بچگانه به ایجاد مهارت های هماهنگی بدنی در نوزاد کمک می کنند.
۲. تعامل و ارتباط بیشتر با نوزاد
براساس پژوهش ها، ارتباط زیاد و تعامل مداوم با نوزاد موجب تقویت هوش او می شود. در آغوش گرفتن، ابراز علاقه و بازی کردن با نوزاد، مغز او را تحریک می کند و قلقلک می دهد. وقتی با نوزاد تعامل بیشتری دارید و از نظر عاطفی پیوند محکم تری برقرار می کنید، به رشد توانایی های فکر کردن نوزاد کمک کرده اید. ضمن اینکه این تعامل و نزدیکی، باعث ایجاد حس امنیت و اعتماد به نفس در کودکان خواهد شد.
۳. شیر دادن به نوزاد تا ۲ سالگی
محققان می گویند، ضریب هوشی کودکانی که از شیر مادر تغذیه شده اند، حداقل ۵ درصد نسبت به سایرین بیشتر است. حتما تا ۶ ماهگی به کودک خود شیر بدهید. پزشکان معمولا به شما توصیه می کنند تا رسیدن به سن ۲ سالگی در کنار شیر مادر به فرزندتان غذاهای سالم و مغذی مناسب نیز بدهید. تغذیه در تقویت هوش نوزاد مؤثر است.
۴. موسیقی و تقویت حافظه، یادگیری، توجه
مطالعات نشان می دهند که یکی از فواید گوش دادن به موسیقی این است که بازه ی زمانی توجه نوزاد را افزایش می دهد و منجر به تقویت حافظه او می شود. آشنا کردن کودک با آلات موسیقی توانایی تفکر مقایسه ای را در او رشد می دهد. یادگیری موسیقی به رشد هوش فضایی-دیداری می انجامد. با این هوش، فرد می تواند تصاویر ذهنی دقیقی داشته باشد، مثلا شکل ها را در ذهن خود بچرخاند و به صورت ۳ بُعدی آنها را در ذهنش مجسم کند. یاد گرفتن موسیقی بعدها نیز به افزایش توانایی و استعداد کودک در زمینه ی مباحث عددی کمک خواهد کرد. برخی محققان معتقدند که بهتر است برای آشنایی کودک با موسیقی از پیانو شروع کنید، اما حتی سازهای زهی هم می توانند مفید باشند.
۵. آشنا کردن نوزاد با دنیای کتاب
هیچ وقت برای آشنا کردن کودک با دنیای کتاب ها زود نیست. حتی زمانی که نوزادتان فقط چند ماه دارد هم می توانید با خواندن کتاب و روزنامه، او را به دنیای مطالعه ببرید. لغات و جملات را بلند بخوانید تا نوزاد آنها را بشنود، روی تلفظ ها و لحن تان دقیق باشید. بهتر است از کتاب های مصور کمک بگیرید و شعرها و داستان ها را با صدای بلند بخوانید. این روش برای گسترش دایره ی لغات کودک مناسب است و از این طریق می توانید او را با چیزهایی که داخل خانه و همچنین در دنیای بیرون از خانه هستند آشنا کنید.
۶. ایجاد چالش برای نوزاد
همیشه باید با در نظر گرفتن سن فرزند، فعالیت هایی چالشی را برای او در نظر بگیرید. سعی کنید با توپ ها، اشکال مختلف و خانه سازی ها برای او بازی های مفرح درست کنید. به کودک کمک کنید تا از طریق بازی هایی ساده به تشخیص و شناسایی اشکال هندسی، اعداد و رنگ ها بپردازد. او را به پارک و طبیعت ببرید و با پرندگان و گیاهان آشنا کنید.
اگر می خواهید فرزندتان چیزی یاد بگیرد، بهتر است خودتان الگوی فرزندتان باشید و با عمل کردن به کاری که در نظر دارید، آن را به صورت غیرمستقیم به کودک خود آموزش دهید. بخوانید، بنویسید، موسیقی بنوازید، قدم بزنید، طبیعت را فراموش نکنید، ورزش کنید و… . درحین انجام این فعالیت ها، کودک هم باید دوروبرتان باشد. او را در انجام فعالیت های مفرح شرکت دهید و سعی کنید با او صمیمی شوید.
تقویت هوش نوزاد کار سختی نیست و با کمی آگاهی و تمرین می توان کودکی باهوش و بااستعداد پرورش داد. اگر شما هم تجربه ای در این زمینه دارید، آن را از طریق نظرات با ما درمیان بگذارید.