بعد از قرار دادن سیم ها، فنرها و کش ها بر روی دندان، تمام توضیحات مورد نیاز در رژیم مواد غذایی شامل موارد ذیل می باشد:
از آدامس شکلات کش دار، گز، سوهان، ته دیگ، نان ساندویچی استفاده نفرمائید. غذا و میوه را به قطعات کوچک قسمت کرده و آنها را، روی دندان های عقب قرار دهید. از گاز زدن غذا و میوه، پیتزا، ساندویچ، نان خشک یا تست شده، سیب، خیار، بلال، توسط دندان های جلو و پائین خودداری فرمائید.بتدا هسته میوه های هسته دار مثل ( هلو، آلوزرد، گوجه سبز، خرما، زیتون ) را درآورده سپس خود میوه را به قطعات کوچک قسمت کرده، و از دندانهای عقب برای جویدن استفاده فرمائید.برای استفاده از آجیل ( پسته، بادام، فندق، گردو و تخمه ) پوست آنها را خارج کرده و مغز آن را روی دندانهای عقب قرار دهید. دقت کنید تا در داخل غذا، ریگ، استخوان جوجه یا مرغ، نان خشک یا گوشت سفت نباشد. از قرار دادن مداد ، خودکار و اسباب بازی به داخل دهان خودداری فرمائید .در طول درمان ارتودنسی ثابت نباید غذاهایی با قوام سفت و سخت خورده شود زیرا احتمال جدا شدن وسایل ثابت از روی دندان وجود خواهد داشت. در صورتی که وسایل ثابت از روی دندان جدا شوند ، اصطلاحاً گفته می شود بیمار دستگاه ارتودنسی ثابت را شکسته است که می بایست دوباره دستگاه ارتودنسی ثابت را به دندان چسباند. این امر باعث حرکت نابجای دندان می شود و در روند درمان توقف ایجاد می نماید و در بعضی موارد باعث آزردگی مخاط دهان می شود و در صورت تکرار برای مینای دندان نیز مضر است.
ارتودنسی نیاز به مراقبت دارد از جمله یکی از راههای مراقبت ها داشتن رژیم غذایی درست است تا به سیم کشی دندان آسیبی نرسد.در کل مهمترین مسئله در طول درمان ارتودنسی رعایت بهداشت دهان و دندان است که همیشه و در همه جا فرد باید تمام و کمال این کار را انجام دهد و توصیه های متخصص ارتودنسی را جدی بگیرد.بخشی از مراقبت های لازم حین درمان ارتودنسی اعمال تغییراتی در رژیم غذایی می باشد رژیم غذایی در ارتودنسی باید به گونه ای باشد که آسیبی به دندان ها و دستگاه های ارتودنسی وارد نکند.داشتن یک برنامه غذایی صحیح باعث می شود تا از براکت های ارتودنسی مراقبت و نگهداری خوبی داشته باشید که سبب می گردد لبخند نهایی شما هرچه سریعتر به زیباترین شکل ممکن پدیدار شود. عادت کردن به براکت ها مستلزم اعمال تغییراتی می باشد زیرا برخی غذاها و آدامس به براکت ها آسیب می زند و موجب مشکلات دندانی می شود. یک رژیم غذایی ارتودنسی به مفهوم بدنی سالم دندانهای سالم و البته یک نتیجه بهتر در طی درمان ارتودنسی می باشد.
غذا های نامناسب در حین درمان ارتودنسی
عدم رعایت دستورالعمل های دندانپزشک در ارتباط با تغذیه در حین درمان ارتودنسی، می تواند با آسیب رساندن به بریس ها، علاوه بر طولانی تر کردن دوره درمان سبب افزایش هزینه شود. پس بهتر است از غذا های نامبرده پرهیز کنید و یا در صورت مصرف، احتیاط کامل را داشته باشید. برخی از این غذا های نامناسب عبارتند از:
- آجیل و دان: این غذا ها به دلیل سفت و نسبتا کوچک بودن، برای مصرف در حین درمان ارتودنسی مناسب نیستند. می توانید موادی مانند کره بادام زمینی را جایگزین کنید. همچنین می توانید آجیل و دانه های مورد علاقه خود را به صورت پودر شده مصرف نمایید.
- پاپ کورن: پاپ کورن یکی از بدترین خوراکی هایی است که در زمان ارتودنسی می تواند مصرف شود، زیرا به راحتی در بین براکت ها گیر کرده و به سختی از بین آن ها خارج خواهد شد. در نتیجه می تواند سبب تورم بافت لثه شود.
- یخ: درست است که یخ در دسته مواد غذایی نیست، اما بسیاری از افراد عادت نادرست جویدن یخ را دارند که این عادت برای دندان ها به شدت مضر است. افرادی که دارای سیم و براکت ارتودنسی هستند، با جویدن یخ به راحتی باعث شکستن براکت ها می شوند.
- بلال: یکی از خوراکی های محبوب افراد بلال بوده که گاز زدن آن برای دندان های دارای دستگاه ارتودنسی به شدت مضر است. افرادی که ارتودنسی دارند، برای مصرف بلال بهتر است دانه های آن را جدا کرده و آن را مصرف کنند.
- آبنبات سفت: جویدن آبنبات های سفت به راحتی می توانند سبب شکستن ارتودنسی شوند.
- گوشت خشک شده: این ماده غذایی لذیذ به دلیل اینکه نیاز زیادی به جویدن دارد، می تواند به براکت ها آسیب وارد کند.
- میوه های سفت: گاز زدن میوه های سفت برای براکت ها مناسب نبوده و سبب شکستن آن ها می شوند.
- مصرف برخی از نوشیدنی ها: همچنین باید در نظر داشته باشید که مصرف برخی از نوشیدنی ها مانند نوشیدنی های گازدار، نوشیدنی های قند دار و چای در زمان ارتودنسی باید کاهش یابد.