برای یک زن، تخمک های سالم در تخمدان ها، نظم چرخه قاعدگی، باروری را در آینده و توانایی او را مشخص می کند. سوالی که ممکن است در حال حاضر در ذهن شما باشد این است که "چگونه یک زن تضمین می کند که تخمک های او سالم هستند؟"هیچ پاسخی برای این مساله وجود ندارد زیرا طیف گسترده ای از عوامل وجود دارند که بر کیفیت تخمک تولید شده و نیز سلامتی آن تاثیر می گذارند. تغییرات ساده زندگی، تغذیه برنامه ریزی شده و رژیم غذایی سالم می تواند کیفیت تخمک و تخمک گذاری را بهبود بخشد و همچنین احتمال حامله شدن را افزایش دهد.
چگونه رژیم غذایی من بر تنبلی تخمدان تاثیر می گذارد؟
زنان مبتلا به بیماری تنبلی تخمدان اغلب سطح انسولین بالاتری نسبت به دیگر زنان دارند. انسولین هورمونی است که در لوزالمعده شما تولید می شود و به سلول ها در تبدیل قند (گلوکز) به انرژی، کمک می کند. اگر بدن شما انسولین کافی تولید نکند، قند خون شما افزایش خواهد یافت. افزایش قند خون همچنین ممکن است در اثر مقاومت به انسولین رخ دهد، بدین معنی که بدن شما قادر به استفاده موثر از انسولین تولید شده نیست. اگر به انسولین مقاومت داشته باشید، بدن شما مقادیر زیادی انسولین تولید می کند تا بتواند قند خون شما را در سطح طبیعی نگه دارد. مقادیر زیاد انسولین موجب تولید بیش از اندازه هورمون های آندروژن مانند تستوسترون می شود. مقاومت به انسولین همچنین می تواند در اثر داشتن شاخص توده بدنی (BMI) بالاتر از نرمال رخ دهد. مقاومت به انسولین می تواند کاهش وزن را دشوارتر کند که به همین دلیل است که زنان مبتلا به تنبلی تخمدان اغلب با مسئله کاهش وزن درگیر هستند. رژیم غذایی دارای مقادیر زیادی کربوهیدرات های تصفیه شده مانند غذاهای پر از قند و نشاسته می توانند موجب ایجاد مقاومت به انسولین شوند و از این رو کاهش وزن دشوارتر شود.
مواد غذایی زیر را مصرف کنید!
تغذیه مناسب سبب تقویت رحم، تقویت تخمک گذاری و افزایش قدرت باروری می شود؛ در واقع امکان تنظیم هورمون های زنانه بوسیله تغذیه و رژیم غذایی مناسب امکان پذیر می باشد. مصرف برخی از ویتامین ها به طور مثال ویتامین c و آنتی اکسیدان و مواد معدنی برای باروری زنان ضروری است.
-
لبنیات کم چرب
استفاده از لبنیات پرچرب سبب بروز تنبلی تخمدان می شود. البته این موضوع به این معنی نیست که باید از مصرف هرگونه چربی پرهیز کرد؛ در واقع چربی های غیراشباع و اسیدهای چرب امگا ۳ برخلاف چربی های ترانس و اشباع شده برای سلامت بدن ضروری هستند. خوراکی هایی نظیر آووکادو، آجیل، تخمه و ماهی های روغنی سرشار از چربی های مفید هستند.
-
غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان
آنتی اکسیدان هایی نظیر اسیدفولیک سبب بهبود باروری زنان و مردان می شود. اسید فولیک سبب تقویت سیستم عصبی و ویتامین B 9 باعث تقویت سیستم ایمنی در برابر بیماری های قلبی، پوکی استخوان، نقص های مادرزادی، سرطان پستان و لوزالمعده می شود. مطالعات نشان می دهد مصرف روزانه ۵ گرم گردو که سرشار از آنتی اکسیدان است، کیفیت و کمیت اسپرم را ارتقا داده و در نتیجه شانس لقاح را افزایش می دهد.
برخی از گروه های مواد غذایی حاوی آنتی اکسیدان عبارتند از: میوه ها، سبزیجات برگ دار و تیره، آجیل ها و…
-
استفاده از گوشت مرغ های محلی و ارگانیک
مرغ های ماشینی در سوله های متراکم و بسته پرورش داده می شوند و از غذاهای غیر ارگانیک استفاده می کنند. توصیه می شود به جای استفاده از گوشت مرغ های ماشینی، از گوشت مرغ هایی که دارایی برچسب ارگانیک هستند استفاده شود.
-
صرف صبحانه مقوی
صرف صبحانه به صورت مرتب، سبب برطرف شدن اثرات هورمونی سندروم تخمدان پلی کیستیک می شود. مصرف کالری بیشتر در صبحانه برای زنانی که وزنی نرمال دارند و مبتلا به تنبلی تخمدان هستند، می تواند سطح انسولین را تا ۸ درصد و سطح تستوسترون را تا ۵۰ درصد کاهش دهد و در نتیجه این موضوع سبب تقویت قدرت باروری خانم می شود.
-
متوقف کردن مصرف کربوهیدرات
رژیم غذایی با میزان کربوهیدرات پایین سبب تناسب اندام، کاهش سطح انسولین و در نتیجه منظم شدن قاعدگی می شود.
-
مصرف فیبر بیشتر
فیبر، سطح هورمون بدن و قندخون را متعادل می کند و همچنین مصرف روزانه ۱۰ گرم فیبر، خطر ناباروری بر اثر اختلالات تخمک گذاری را کاهش می دهد.
-
مصرف بیشتر پروتئین های گیاهی
از آن جا که جذب پروتئین گیاهی در بدن بهتر صورت می گیرد، استفاده از منابع پروتئینی گیاهی نظیر لوبیا و آجیل به جای منابع پروتئینی حیوانی نظیر گوشت و ماهی پیشنهاد می شود.
سایر مواد غذایی مؤثر در تقویت تخمدان
میوه به: به طبع گرم داشته و مصرف آن و فرآورده هایش سبب تقویت رحم و تخمدان و مانع سقط جنین خواهد شد؛ البته بهتر است این میوه به صورت خام مصرف نشود.
لوبیا سبز: لوبیا سبز از جمله مواد غذایی مفید و با ارزش است که سبب بهبود عملکرد رحم و تخمدان می شود.
ترکیب عسل و دارچین: در آسیای میانه ترکیب پودر دارچین و عسل را به منظور تقویت تخمدان آماده کرده و میل می کنند.
دم کرده ستاخینس: مصرف دم کرده گیاه مفید گرم و خشک ستانخیس، ۳ نوبت در صبح و ۳ نوبت در شب سبب بهبود عملکرد رحم و تخمدان می شود.
میخک: استفاده روزانه از میخک می تواند سبب تقویت تخمدان و رحم شود.
کاسنی: استفاده از فرآورده های کاسنی نظیر برگ کاسنی، عرق و پودر آن به علت وجود ویتامین c فراوان، برای بهبود عملکرد تخمدان و رحم بسیار مفید است.
کاهو: استفاده از کاهو در کنار وعده های غذایی بدون سس و یا با سبزی های دیگر سبب تقویت تخمدان و رحم می شود.
کرفس و تره فرنگی: این سبزیجات دارای طبع گرم هستند و مصرف آن ها سبب تقویت و بهبود عملکرد رحم و تخمدان خواهد شد.
شیره چغندر: مصرف یک قاشق شیره چغندر هر ۸ ساعت یک بار می تواند سبب افزایش قدرت باروری و بهبود عملکرد تخمدان شود.
رازیانه: رازیانه تأثیر مستقیمی بر درمان دردهای زیرشکمی، رحمی، تنظیم تخمک گذاری، پاکسازی رحم، تعادل هورمونی، جلوگیری از بیماری های دستگاه تناسلی و سرطان دهانه رحم و رحم دارد.