در درمان ارتودنسی برخی افراد از یک مشکل احساس نارضایتی می کنند و در برخی موارد بارها به متخصص ارتودنسی مراجعه می کنند تا این مشکل برطرف شود. مشکل بوی دهان در ارتودنسی که به دلیل استفاده از سیم های این درمان ایجاد می شود، باعث آزار و اذیت فرد تحت درمان و حتی اطرافیان او می شود. با توجه به توصیه های بهداشتی متخصص مانند استفاده از نخ دندان باز این معضل وجود داشته و آن به دلیل ماندن ذرات ریز مواد غذایی در لابه لای دندان ها می باشد.
تنها راه برای برطرف کردن بوی دهان در ارتودنسی رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان می باشد. افراد عادی که از درمان ارتودنسی استفاده می کنند با این تصور که مسواک زدن برای بهداشت دهان کافی است روزانه و در سه وعده از این روش به صورت غیراصولی استفاده می کنند. نه تنها برای این گونه از افراد بلکه برای افرادی که از این درمان استفاده نمی کنند نیز رعایت کافی اصول بهداشتی برای دهان و دندان بسیار مهم می باشد.
توصیه های مفید برای رفع بوی بد دهان در دوران ارتودنسی
- تغذیه سالم داشته باشید: غذاهای ناسالم و مملو از مواد قندی باعث بدبو شدن دهان می شود. سعی کنید تغذیه سالم داشته باشید، پروتئین ها، غلات و لبنیات را در فهرست غذاهایی بگنجانید که متخصص ارتودنسی مصرف آنها را در دوران درمان ایمن دانسته است.
- نوشیدنی های بدون قند بنوشید: آبمیوه ها و نوشابه های حاوی قند نیز باعث بدبو شدن دهان می شود.
- آب بدن را تامین کنید: اگر دهان پیوسته خشک باشد، بزاق کافی ترشح نمی شود و به این ترتیب دهان بدبو می شود. چنانچه بزاق مرتب تولید شود، آب دهان باکتری ها و مواد غذایی باقیمانده در دهان، یعنی دو عامل بدبویی دهان، را از حفره دهان می زداید.
- مسواک زدن را فراموش نکنید: صبح ها قبل از هر کاری، پس از صرف هر وعده غذایی و تنقلات و شب ها قبل از خوابیدن دندان ها و زبان را مسواک بزنید تا ذرات غذا و باکتری های بدبو کننده از محیط دهان پاک شود.
- دندان ها را حتماً نخ بکشید: کشیدن نخ دندان در دوران ارتودنسی قدری دشوار اما ضروری و حیاتی است. از متخصص ارتودنسی بخواهید که شیوه صحیح کشیدن نخ دندان را به شما آموزش دهد.
- از دهانشویه استفاده کنید: از دهانشویه توصیه شده توسط دندانپزشک استفاده کنید و برای این که بهترین نتیجه را از دهانشویه بگیرید، آن را ۳۰ ثانیه در دهان بگردانید.
- جرم گیری های دوره ای را جدی بگیرید: معاینات و جرم گیری دوره ای در دوران ارتودنسی مهم تر از هر وقت دیگر است. ازآنجایی که پوسیدگی دندان روند درمان را مختل می کند، هر ۶ ماه یک بار به دندانپزشک مراجعه کنید.
افراد در کنار رعایت اصول بهداشتی دهان و دندان باید به چند نکته دیگر نیز توجه بسیاری داشته باشند. افرادی که از سیم های ارتودنسی برای اتصال براکت ها به هم و اعمال نیرو به دندان ها استفاده می کنند، باید بدانند که استفاده از برخی مواد غذایی باعث چسبندگی آن ها بین براکت ها می شود و حتی با مسواک زدن و همچنین استفاده از نخ دندان نیز ذرات این مواد در لابه لای دندان ها خواهد ماند و به مرورزمان باعث ایجاد بوی دهان در ارتودنسی می شود.
به عنوان مثال افرادی که از درمان ارتودنسی استفاده می کنند نباید بیش ازحد به استفاده شکلات و شیرینی ها بپردازند و تا می توانند در طول درمان ازاین گونه مواد کمتر استفاده نمایند. استفاده از نوشیدنی های غلیظ مانند چای پررنگ و همچنین قهوه نیز می تواند بوی دهان در ارتودنسی را تشدید نماید. نکته مهم در رفع بوی دهان در ارتودنسی استفاده از دهان شویه می باشد. این مورد می تواند در رفع بوی بددهان در زمان استفاده از ارتودنسی تأثیرات بسیاری داشته باشد. البته در این مورد افراد می بایست مرتب و پس از هر مسواک زدن از دهان شویه استفاده نمایند. با توجه به موارد گفته شده اگر افراد بتوانند به رعایت اصول بهداشتی به صورت صحیح بپردازند دچار بوی دهان در ارتودنسی نخواهند شد.
بوی بد دهان لثه چگونه ایجاد می شود؟
بوی بد دهان ناشی از رشد برخی باکتری هایی است که روی زبان زندگی می کنند و یا به علت عدم رعایت مناسب بهداشت دهان و دندان ایجاد می شوند.