توت فرنگی
توت فرنگی (نام های دیگر: چیلک، چلیک یا چیالک جنگلی، چَلَم و شالکَه) گیاهی نهان دانه از تیرهٔ گل سرخ است. رشد این گیاه علفی پایا در آب و هوای معتدل گرم و در بستر غنی از گیاخاک و خاک اسیدی بسیار خوب است. گل های توت فرنگی نسبت به سرما به شدت حساس هستند ولی عطر و طعم نهنج (قسمت خوراکی گیاه) با انجماد از بین نمی رود. در نزهت نامه علایی این میوه کهج خوانده شده است. توت فرنگی به دلیل دارا بودن فیتو کمیکال، اثرات مثبت بسیاری بر روی مغز می گذارد و می تواند اثرات نامطلوب پیری بر مغز را کاهش دهد. توت فرنگی میوه ای نسبتاً جدید است که تا ۲۵۰–۳۰۰ سال قبل به این شکل امروزی وجود نداشت و بیشتر موارد استفاده دارویی داشته است. در قرن چهاردهم در فرانسه توت فرنگی های وحشی از جنگل به زمین زراعتی منتقل شد و از آن به عنوان یک گیاه اهلی استفاده گردید. در جنگلهای شمال ایران توت فرنگی وحشی به طور فراوان در فصل تابستان یافت می شود. به نظر می رسد که اولین رقم اصلاح شده در زمان صدارت اتابک اعظم از فرانسه به ایران آمد و به نام اتابکی خوانده شد.
ارزش غذایی توت فرنگی
یک فنجان توت فرنگی تازه (152 گرم) حاوی:
- کالری:49
- قند:7 گرم
- چربی:0 گرم
- فیبر:3 گرم
و سایر مواد مغذی توت فرنگی عبارتند از:
- پروتئین:یک گرم (دو درصد از میزان توصیه شده روزانه )
- ویتامین C :چهارمیلی گرم (149 درصد از میزان توصیه شده روزانه)
- منگنز:6 میلی گرم (29 درصد است میزان توصیه شده روزانه)
- فولات:5 گرم (9 درصد از میزان توصیه شده روزانه)
- پتاسیم:233 میلی گرم (7 درصد از میزان توصیه شده روزانه)
- منیزیوم:8 میلی گرم (5 درصد از میزان توصیه شده روزانه)
- ویتامین K:سه میکرو گرم (چهار درصد از مقدار توصیه شده روزانه)
- توت فرنگی ها دارای مواد مغذی بسیار زیادی هستند که مزایای فوق العاده ای دارند.
مزایای سلامتی خوردن میوه توت فرنگی
خواص توت فرنگی بیشتر برای سلامت و زیبایی پوست شناخته شده است این درحالی است که اکثر پزشکان متخصص مصرف توت فرنگی را برای پیشگیری و حتی کاهش بیماری های قلبی توصیه می کنند چراکه آنتی اکسیدان ها و پلی فنل ها در توت فرنگی باعث می شود که از سلامت قلب محافظت کند و می تواند از انواع مختلف سرطان جلوگیری کند و ویتامین C موجود در توت فرنگی حتی به سلامت پوست و مو نیز کمک خواهد کرد ؛ فیبر موجود در آن باعث کاهش وزن و بهبود هضم خواهد شد.
1. محافظت از قلب
فراوانی آنتی اکسیدانها و پلی فنل موجود در توت فرنگی آن را به یک مواد غذایی ایده آل برای محافظت و سلامت قلب تبدیل کرده است . توت فرنگی همچنین حاوی آنتوسیانین (که مسئول رنگ قرمز توت فرنگی است )، می باشد که از سیستم گردش خون محافظت می کند و از این طریق می تواند از ایجاد پلاک در شریان ها جلوگیری کند و همچنین باعث تنظیم فشار خون میشود. اگر زنان 3 یا 4 بار در هفته از توت فرنگی استفاده کنند، خطر ابتلا به حمله قلبی در آنها تا یک سوم کاهش می یابد.
2. توت فرنگی برای تنظیم میزان قندخون
توت فرنگی حاوی اسید الاگیگ است که همراه با آنتی اکسیدان های دیگر به کاهش هضم غذاهای نشاسته ای کمک می کند و همچنین افزایش سطح قند خون را پس از یک وعده غذایی نشاسته ای کنترل می کند و به افراد مبتلا به دیابت نوع دو کمک می کند، تا سطح قند خون خود را کنترل نمایند. توت فرنگی همچنین حاوی شاخص گلیسمی پایین (40 ) است و این باعث افزایش فشار خون در هنگام خوردن توسط بیماران دیابتی نمی شود. فیبر موجود در آن نیز میزان سطح قند خون را تنظیم می کند.
3. خواص توت فرنگی برای زنان باردار
توت فرنگی یکی از زیباترین و اشتها برانگیزترین نوع میوه ها است که اصلا با نگاه کردن به آن حس خوبی به آدم منتقل می شود، مخصوصا در خانم های باردار که در عبور از شرایط حساس زندگی هستند. توت فرنگی با کلی ویتامین و مواد معدنی یک خوراکی سالم و تمام عیار برای این دوران است؛ اما با در نظر داشتن سه نکته: اول اینکه مطمئن باشید که به توت فرنگی حساسیت ندارید. اگر مطمئن نیستید اول فقط یک یا دو عدد توت فرنگی را تست کنید و اگر هیج اثری منفی نداشت بیشتر مصرف کنید. دوم اینکه، ارگانیک و سالم باشد (آن را از فروشگاهی معتبر که به ارگانیک بودن میوه مطمئن است خریداری کنید)، از خوردن توت فرنگی هایی که له و لورده شدن یا مزه ی خوبی نمی دهند شدیدا اجتناب کنید. و نکته سوم اینکه، خوب شتسشو شوند تا شما را بخاطر مسمومیت در این دوران حساس به دردسر نیاندازند. توت فرنگی منبع اسید فولیک (B9): اسید فولیک یکی از موارد ضروری برای رشد لوله عصبی در جنین است. بنابراین می توانید با مصرف منظم توت فرنگی، بدون اینکه به فکر مکمل های شیمیایی باشید، با مصرف یک میوه ی زیبا و ارگانیک، به حفظ سلامتی جنین کمک کنید.
مصرف توت فرنگی توسط مادر بر پسردار شدن موثر است. توت فرنگی میوه ای است که ترشی خون را از بین برده؛ خون و محیط داخلی رحم را قلیایی می کند؛ به همین دلیل چنانچه زن چند ساعت قبل از آمیزش مقداری از این میوه بخورد، دهانه رحم او قلیایی شده، کروموزوم های ماده یا x را از بین می برد و در نهایت محیط رحم را برای پرورش نطفه پسر یا کروموزوم y آماده می کند.
4. توت فرنگی و تأثیر آن بر لاغری
آنتی اکسیدان موجود در توت فرنگی برای کاهش وزن مناسب است. توت فرنگی یکی از غذاهای ضدالتهاب است و قابلیت کاهش وزن را دارد. وجود انتوسیانین ها که در حقیقت آنتی اکسیدان اصلی هستند باعث افزایش تولید هورمون و باعث سوزاندن چربی ها می شوند. از این رو افرادی که ورزش می کنند یا رژیم غذایی لاغری را آغاز کرده اند، حتماً از توت فرنگی در بین وعده های غذایی خود بهره می جویند. با این وجود تنها مصرف یک نوع ماده غذایی نمی تواند شما را به تناسب اندام برساند؛ به همین دلیل برای کاهش وزن اصولی باید یک رژیم غذایی درست داشته باشید که یک مشاور تغذیه حرفه ای آن را تنظیم کرده باشد. بهاره غفاری به عنوان مشاور تغذیه ای مجرب، شما را به هدف می رساند و می توانید در این مسیر از پیگیری های وی بهره مند شوید. رژیم اصولی، نه تنها سبب تناسب اندام می شود، بلکه سلامتی شما را نیز در نظر می گیرد و سبب ارتقای آن می شود.
5. ممکن است در پیشگیری از سرطان مفید باشد
سرطان بیماری است که با رشد کنترل نشده سلول های غیرطبیعی مشخص می شود. شکل گیری و پیشرفت سرطان اغلب با استرس اکسیداتیو و التهاب مزمن مرتبط است. تعدادی از مطالعات نشان می دهد که توت ها از طریق توانایی خود در مبارزه با استرس اکسیداتیو و التهاب می توانند از انواع مختلف سرطان جلوگیری کنند. نشان داده شده است که توت فرنگی از ایجاد تومور در حیوانات مبتلا به سرطان دهان و سلول های سرطانی کبد در انسان جلوگیری می کند. اثرات محافظتی توت فرنگی ممکن است توسط الاژیک اسید و الاژیتانین انجام شود که نشان داده شده رشد سلول های سرطانی را متوقف می کند. قبل از رسیدن به نتیجه گیری جامع برای بهبود درک تاثیرات توت فرنگی بر سرطان تحقیقات بیشتری در مورد انسان لازم است.
6. توت فرنگی برای افزایش سیستم ایمنی بدن
توت فرنگی منبع عالی از ویتامین C است و می تواند منجر به ایجاد آنتی بادی های تقویت کننده برای سیستم ایمنی بدن شود و در نهایت توانایی بدن را برای مبارزه با عفونت افزایش می دهد. در یکی از مطالعات سوئیسی مشخص شد که مکمل ویتامین C، مولکول های مختلف سیستم ایمنی را بهبود می بخشد، به همین دلیل باعث افزایش غلظت ایمونو گلوبولین، که یک آنتی بادی و جزء کلیدی از سیستم ایمنی بدن است می شود و برای مبارزه با آلرژی و آسم نیز شناخته شده است.
7. توت فرنگی برای بهبود سلامت مغز
به دلیل وجود آنتی اکسیدان ها از سلول های مغزی در برابر آسیب رادیکال های آزاد محافظت می کنند. همچنین تغییرات نورون ها را خنثی می کند و در نهایت منجر به بهبود سلامت مغز می شود. مطالعاتی بر روی زنان نشان می دهد که مصرف توت فرنگی می تواند کاهش حافظه در زنان مسن را به تأخیر بیندازد. این وضعیت را می توان به وجود فلاوونوئیدها در توت فرنگی نسبت داد. افزایش مصرف آنتوسیانین ها به کاهش سرعت حافظه کمک می کند. بیماری های مغزی مانند:پارکینسون و آلزایمر را به علت افزایش پروتئین کاهش می دهد و مکانیسم طبیعی تغذیه مغز را بهبود می بخشد و باعث کاهش انباشت این پروتئین می شود.
8. توت فرنگی برای مبارزه با التهاب
توت فرنگی حاوی کورستین است و بر اساس مطالعات انجام شده مصرف کورستین همراه با ورزش منظم، می تواند باعث ایجاد پلاک آترواسکلروز شود. همچنین غنی از ویتامین c است که نقش مهمی در جلوگیری از التهاب را ایفا می کند. این ویتامین در کاهش نشانه های آرتروز و و نقرس نیز نقش دارد. دریافت شده است که سطح بالایی از ویتامین C می تواند میزان التهاب در بدن را کاهش دهد و به گفته محققان زنانی که هر هفته 16 عدد یا بیشتر از توت فرنگی مصرف می کنند، 14 درصد کمتر به بیماری های التهابی دچار می شوند.
9. توت فرنگی برای مبارزه با کلسترول
توت فرنگی حاوی پکتین است که یک نوع فیبر محلول می باشد و سطح کلسترول بد در بدن را کاهش می دهد. مطالعه ای که بر روی 23 داوطلب سالم انجام شد و آنها 500 گرم توت فرنگی را به طور منظم برای یک ماه مصرف کردند و میزان کلسترول بد آن ها بسیار زیاد کاهش یافت. یکی دیگر از مطالعات نشان داد که توت فرنگی در آسیب اکسیداتیو و کلسترول بد نقش دارد. بر اساس مطالعه ای در افراد میانسال با عوامل خطر شناخته شده برای بیماری های قلبی، توت ها ممکن است باعث بهبود کلسترول خوب خون یا HDL، فشار خون و عملکرد پلاکت های خون شوند. توت فرنگی همچنین ممکن است باعث بهبود وضعیت آنتی اکسیدانی خون، کاهش استرس اکسیداتیو، کاهش التهاب، بهبود عملکرد عروقی، کاهش چربی خون و اکسیداسیون مضر کلسترول بد خون یا LDL شود.
10. توت فرنگی برای کمک به کاهش وزن
اسید الاگیگ و آنتی اکسیدان ها نقش مهمی در به وجود آمدن توت فرنگی دارند که برای کاهش وزن مناسب هستند. التهاب مزمن، یکی از دلایل افزایش وزن است و هورمون هایی که شما را لاغر می کنند، مسدود می شوند. توت فرنگی یکی از غذاهای ضد التهابی شگفت انگیز است و قابلیت کاهش وزن را دارد. علاوه بر، این آنتوسیانین ها، آنتی اکسیدان های اصلی هستند که باعث افزایش تولید هورمون های لاغری در بدن می شوند. این هورمونها متابولیسم و سوخت و ساز بدن را ترویج می بخشند و اشتهای شما را تا حد زیادی کاهش می دهند و ممکن است حتی باعث سوزاندن چربی شوند.
11. توت فرنگی برای سالم نگه داشتن دندان ها
توت فرنگی حاوی اسید مالیک است و به عنوان یک ماده عمل می کند که تغییر رنگ دندان را از بین می برد. به این معنی است که می توانید از توت فرنگی برای سفید کردن دندان ها استفاده کنید. می توانید توت فرنگی را به یک خمیر تبدیل کرده و با مقداری نوشابه مخلوط کنید و سپس با استفاده از یک مسواک نرم روی دندان هایتان بمالید و بعد از 5 دقیقه با خمیر دندان مسواک بزنید و بعد دندان هایتان را بشویید. از آن بیش از حد استفاده نکنید، زیرا ممکن است که به مینای دندان آسیب بزند.
12. توت فرنگی برای درمان پف چشم
توت فرنگی دارای خواص رطوبتی شگفت انگیزی است، که به درمان پف چشم کمک می کند. همچنین حاوی آلفا هیدروکسی اسید است که پوست را صاف و جوان نگه می دارد. برای این منظور، فقط کافی است که یک عدد توت فرنگی را بردارید و اجازه دهید به مدت 30 دقیقه سرد شود و بعد آن را برش دهید و بر روی صورت خود به مدت 15 دقیقه اعمال کنید، سپس با آب سرد شستشو دهید. شما می توانید این کار را هر شب قبل از رفتن به رختخواب انجام دهید.
خلاصه
توت فرنگی کم کالری، خوشمزه و سالم است. توت فرنگی ها منبع خوبی از بسیاری از ویتامین ها، مواد معدنی و ترکیبات گیاهی هستند که برخی از آن ها دارای مزایای قدرتمندی برای سلامتی می باشند. از مزایای سلامتی توت فرنگی می توان به کاهش کلسترول خون، فشار خون، التهاب و استرس اکسیداتیو اشاره کرد. علاوه بر این توت فرنگی ممکن است به جلوگیری از افزایش میزان قند خون و انسولین کمک کنند.توت فرنگی یک میوه عالی برای یک رژیم غذایی سالم است.