ترومبوز یا DVT چیست؟

  پنجشنبه، 02 تیر 1401   زمان مطالعه 5 دقیقه
ترومبوز یا DVT چیست؟
بیماری لخته شدن (ترومبوز) وریدهای عمقی پا (به‌اختصار DVT) به دنبال بی‌حرکتی طولانی‌مدت یا برخی بیماری‌های خاص در فرد ایجاد گردیده و ممکن است خطرات قابل‌توجهی را برای وی به همراه داشته باشد؛ برای مثال، این لخته‌ها ممکن است از محل خود جدا شده و از طریق جریان خون به سمت ریه‌ها برده شده و منجر به آمبولی ریه شوند که ممکن است کشنده باشد.

ترومبوز وریدی عمقی (DVT) شرایطی است که در آن یک لخته خون در یکی از رگ های عمیق ساق پاها، ران، لگن یا بازو قرار می گیرد. یک لخته ی خون، باعث مسدود شدن گردش خون در این رگ ها می شود که خون را از قسمت تحتانی بدن به طرف قلب انتقال می دهند. این انسداد می تواند باعث درد حاد ، تورم یا گرمی در پای آسیب دیده شود.

لخته های خون در رگ ها می توانند باعث التهابی (تحریک) بنام ترومبوفلبیت (لخته شدگی و رگ افروختگی) شوند. عوارض شدید ترومبوز ورید عمیق هنگامی اتفاق می افتد که لخته شل شود (یا آمبولی شود) و از طریق جریان خون عبور کند و باعث انسداد رگ های خونی (شریان های ریوی) در ریه شود. این عارضه ی خطرناک که آمبولی ریوی (PE) نامیده می شود ، بسته به میزان انسداد می تواند منجر به دشواری شدید در تنفس و حتی مرگ شود.

علت لخته شدن خون در پا (DVT) یا ترومبوز

سه عامل ممکن است منجر به تشکیل لخته خونی در رگ شود:

  • آسیب در داخل رگ خونی به دلیل ضربه یا جراحت یا شرایط دیگر
  • تغییر در جریان طبیعی خون، از جمله توربولانس غیرمعمول، یا انسداد جزئی یا کامل جریان خون
  • انعقاد بیش از حد خون، وضعیت نادری است که در آن خون بیشتر از حد معمول لخته می شود.

هر اتفاق یا شرایطی که می تواند به آسیب عروق خونی، انعقاد بیش ازحد خون یا تغییر در جریان خون منجر شود، می تواند به طور بالقوه باعث ترومبوز ورید عمقی شود. عوامل خطر شایع تر، عبارت اند:

  • نشستن طولانی مدت، مانند پرواز با هواپیمای یا رانندگی برای مدتی طولانی
  • استراحت طولانی مدت و یا عدم تحرک، مانند استراحت مطلق بعد از آسیب دیدگی یا در هنگام بیماری مثل سکته مغزی(
  • جراحی اخیر، خصوصاً جراحی ارتوپدی (خصوصاً مفصل لگن، پا یا زانو مانند جراحی تعویض مفصل زانو یا لگن)، جراحی زنان، قلب یا جراحی شکم
  • تروما یا جراحت اخیر در قسمت تحتانی بدن مانند شکستگی استخوان های لگن، ران یا ساق پا
  • چاقی مفرط
  • حمله قلبی یا نارسایی قلبی
  • بارداری یا زایمان اخیر
  • بودن در ارتفاع بسیار زیاد، بیشتر از 14000 پا
  • استفاده از استروژن تراپی یا قرص های ضد بارداری
  • سرطان
  • بیماری های ژنتیکی نادر وراثتی که منجر به تغییر در برخی از عوامل لخته کننده ی خون می شود
  • برای از بیماری ها و شرایط قلبی یا تنفسی خاصی
  • بالا رفتن سن
  • شرایط و بیماری هایی که روی رگ ها تأثیر می گذارد مانند واسکولیت (التهاب دیواره رگ ها)، رگ های واریسی
  • ترومبوز وریدی سطحی (SVT) هنگامی رخ می دهد که یک لخته خون در یک ورید سطحی در نزدیکی سطح بدن ایجاد شود. اگرچه این بیماری شبیه به DVT نمی باشد (که در رگ های عمقی رخ می دهد) اما می تواند یک عامل خطر برای لختگی خون در رگ ها (DVT / PE) باشد.
  • انعقاد درون رگی منتشر (DIC)، بیماری است که در آن لخته شدن خون به طور نامتناسبی رخ می دهد و معمولاً در اثر عفونت زیاد یا نارسایی اندام ایجاد می شود

لخته شدن خون در پا (DVT) یا ترومبوز

اهداف درمانی و طول درمان DVT یا ترومبوز

هدف از درمان لخته شدن خون در پا را می توان در سه جزء زیر بررسی کرد:

  • پیشگیری از بزرگ تر
  • پیشگیری از جدا شدن لخته از محل خود و ایجاد آمبولی ریه
  • پیشگیری از بروز مجدد دی وی تی

مراقب این حالت ها در پاهای تان باشید

یک لخته خون در رگها می تواند وضعیت کاملا خطرناک حتی مرگبار ایجاد کند زیرا باقی ماندن لخته خون در رگ ها باعث عدم جریان خون به صورت طبیعی می شود و مشکلات جدی را به وجود می آورد. اگر در پایتان احساس تورم، درد یا گرما کردید که با قرمزی پوست هم همراه بود، باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنید. این وضعیت ممکن است نشانه ترومبوز ورید عمقی (DVT) یا یک لخته خون در پا باشد که خطرناک یا حتی کشنده است.

چرا ترومبوز خطرناک است؟

لخته های خون ایجاد شده در رگ های پاهای شما می توانند جریان خون در قسمت های مختلف بدن را مسدود کنند. این لخته می تواند به ریه ها یا مغز رفته و باعث آمبولی ریوی و سکته شود. لخته های خون بسیار خطرناک هستند، حتی در مواردی کشنده هم می باشد. علایمی که بدون هیچ دلیل منطقی، و به صورت ناگهانی ظاهر می شوند، به شدت نگران کننده هستند. در صورت وجود هر یک از علایم زیر، بلافاصله با واحد خدمات اورژانس محلی تماس بگیرید:

  • تنگی نفس ناگهانی
  • فشار روی قفسه سینه
  • مشکل در نفس کشیدن، حس بینایی و صحبت کردن

فاکتور های خطرناک برای ترومبوز

کارشناسان می گویند که اگر هر یک از این موارد در مورد شما صدق می کند و در پایتان ورم، درد یا گرما احساس می کنید، باید فورا به پزشک مراجعه نمایید :

  1. در 90 روز گذشته سفر کرده اید؛ یعنی یک پرواز یا رانندگی طولانی داشته اید.
  2. دچار آسیب دیدگی متوسط تا شدید مثل افتادن، کبودی یا شکستگی استخوان شده اید.
  3. اخیرا جراحی داشته اید.
  4. از دارو های هورمونی کنترل بارداری استفاده می کنید.
  5. اخیرا سرطان داشته اید.
  6. درد قفسه سینه، تنگی نفس، غش یا سرفه خونی دارید.

پیشگیری از گسترش لخته خون

اینکه این اهداف در چه زمانی قابل دسترسی خواهند بود و مدت زمان درمان لخته خون در پا چقدر است، بستگی زیادی به وضعیت سلامتی پایه بیمار و شدت بیماری DVT پا دارد. ترجیح پزشکان بر این است که درمان دیویتی را در فاز حاد بیماری انجام دهند؛ یعنی در زمانی که لخته تازه تشکیل شده است. این درمان سریع لخته خون در پا با هدف جلوگیری از گسترش لخته و انسداد مسیر جریان خون صورت می گیرد. بنابراین معمولاً بلافاصله بعد از تشخیص DVT بهتر است درمان با داروهای ضد انعقاد آغاز شود.

پیش تر به بیماران توصیه می شد که خصوصاً در طول فاز حاد بیماری استراحت مطلق داشته باشند؛ اما در واقع این اقدام موجب می شود که لخته گسترش بیشتری پیدا کرده و یا عود نماید. بنابراین اکنون توصیه می شود که راه رفتن هر چه سریع تر آغاز شود. البته باید توجه داشت که وارد کردن فشار بیش از حد و انجام ورزش های سنگین در سه ماه اول شروع بیماری مجاز نمی باشد.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

هر زمان که با علائم و نشانه های آمبولی ریه یا ترومبوز ورید عمقی مواجه شدید، بلافاصله به پزشک متخصص عروق پا مراجعه کنید. نسبت به علائم هشداردهنده ای که ممکن است از نشانه های احتمالی آمبولی ریه باشند، آگاه باشید. تنگی نفس ناگهانی، تپش قلب یا ضربان قلب سریع، تنفس تند، سرفه خونی، درد یا سنگینی در قفسه سینه، احساس سرگیجه، غش کردن و… از مهمترین مواردی هستند که باید به آن ها توجه داشته باشید.


دیدگاه ها
  دیدگاه ها
پربحث های هفته   
همسر رهبر معظم انقلاب: آقای ما اجازه نمی‌دهد که در خانه، غیر از برنج کوپنی استفاده کنیم و آن هم کفاف خوراک ما را بیش از یک بار در هفته نمی‌دهد (680 نظر) نگاهی به سفره مفصل و تمام و کمال حضرت ابوالفضل در منزل شاه نشین علی دایی+عکس/ از گل آرایی و شمع‌دان‌هایی طلایی تا پَک هایی لاکچری و جذاب (198 نظر) (فیلم) ورود جالب و معنادار رهبر انقلاب به حسینیه امام خمینی (ره) به همراه مسعود پزشکیان و شعار حیدر حیدر جمعیت (69 نظر) درخت خرمای بزرگ حیاط باصفای خونه ویلایی زهرا گونش/ نخل های هم قد والیبالیست مشهور ترکیه ای (58 نظر) میز غذای ساده رهبر معظم انقلاب و خوردن غذا در بشقاب استیل/ ساده زیستی ایشان همیشه مثال زدنی است+عکس (33 نظر) بنز آخرین مدلی که رهبر معظم انقلاب آن را رد کرد: ببرید اینها را بفروشید! (24 نظر) ریحانه سادات دختر بزرگ شهید رئیسی: سجاده نماز پدرم را در اندونزی تکه تکه کردند و به عنوان تبرّک بین مردم پخش کردند+ویدیو (22 نظر) حضور ساده و بدون تشریفات همسر رهبر معظم انقلاب در یک درمانگاه/ ایشان گفتند من نمی‌خواهم پارتی بازی بکنم+ویدیو (19 نظر) رهبر معظم انقلاب: بعد از فوت پدرم همه‌ی موجودی خانه‌اش 45 هزار تومان شد که نمی‌شد با آن گاز یا یخچال خرید (19 نظر) خلاقیت تحسین برانگیز مغازه دار یزدی در ایام محرم/آدم حظ میکنه از اینهمه درک و شعور+فیلم (15 نظر) هنرمندان و ورزشکارانی که در مراسم نذری پوریا پورسرخ بازیگر سریال کیمیا حضور داشتند/ علی پروین هم بود+عکس (14 نظر) پارسا پیروزفر سَرَش را از ته تراشید؛ تغییر چهره آقای بازیگر قابل شناسایی نیست (12 نظر) بازیگرانی که در جوانی فوت شده اند + ویدئو با صدای معتمدی سریال گرگ و میش / روحشان شاد چقدر حیف شدن😥 عسل بدیعی، پوپک گلدره و .. (10 نظر) (ویدئو) آخرین لحظات ثبت شده بازیگران فوت شده در کنار همسر و فرزندانشان/ یادی کنیم از هنرمندانی که در بین ما نیستند، روحشان شاد😢 ماهچهره خلیلی، حسام محمودی ، حسن جوهرچی و .. (10 نظر) رهبر معظم انقلاب: من در کلاس اول ابتدایی چشمانم ضعیف بود و تخته سیاه رو نمی‌دیدم +ویدیو/ از 13 سالگی عینکی شدم (9 نظر)
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
تیتر امروز   
(ویدئو) داستان کوتاه انگلیسی «روباه و کلاغ»/ زیرنویس فارسی چسبیده و یادگیری آسان اصطلاحات خاص
ویدیویی از بازسازی سه‌بعدی شهر باستانی دارابگرد/ شگفتی‌های شهر افسانه‌ای شاهنامۀ فردوسی را ببینید
روایتی از مخالفت همسر رهبر معظم انقلاب با هدیه ای که به رهبر داده بودند/ ما این غذاهایی که می‌خوریم، با این ظرفها جور درنمی‌آید، اینها را رد کنید، برود
تیمار جوجه لک لک مصدوم روستای قراجه محمد مرند توسط اهالی آن
فال روزانه امروز پنجشنبه 28 تیر ماه 1403
فال ابجد روزانه پنج‌شنبه 28 تیر 1403
حرمت شکنی دختران بی‌حجاب در دسته عزاداری کرج!
فال قهوه با نشان روز پنجشنبه 28 تیر ماه 1403
فال حافظ با تفسیر امروز پنجشنبه 28 تیر 1403+فیلم
فال شمع روزانه امروز پنجشنبه 28 تیر 1403
نگاهی به جواهرات مجلل و باشکوه خانواده آمبانی که پربازدید شد/ از زمرد نماد عشق آقای داماد تا گردنبند دستساز مادر شوهر جنجالی+عکس
پایان رابطه عاشقانه زهرا گونش ستاره 2 متری والیبال ترکیه و نامزد پولدار و خوش استایلش/ چقدرهم جذاب و باکلاس+عکس
7 روش تضمینی و قطعی رفع بوی بد سینک ظرفشویی
مبل‌های کثیف خانه را چگونه تمیز کنیم؟ / یک راه سریع و تضمینی
چرا کارگردان مختار نگذاشت بازیگر نقش حضرت عباس (ع) در فیلم یا سریالی دیگر بازی کند؟
منتخب روز   
(فیلم) خرید دکتر مسعود پزشکیان از یک سوپرمارکت در تهران به همراه نوه‌ها و عروسش با کارت بانکی شخصی / نوه‌ها پدربزرگ را به خرج انداخته‌اند اقدام منحصربفرد و زیبای طلافروش یزدی به احترام دختر سه ساله امام حسین(ع)+عکس/ این جور تصاویر مخصوص ایران ماست والسلام👌 (فیلم) رهبر معظم انقلاب: به من می‌گویند شما گفتید سوءاستفاده جویان را افشا نکنید / ما حق نداریم افراد را به صرف گمان متهم کنیم سکانس خوشحالی قُباد از بارداری شهرزاد/ قُباد: من تا الان نمیدونستم از این دنیا و از این زندگی چی میخوام اما الان.... (عکس) هدایای ارزشمندی که پزشکیان در پشت صحنه یک هیئت دریافت کرد / خوشا راهی که آغازش با حسین است ... (ویدئو) شعر سوزناک شهریار برای مادر بزرگش که با شنیدنش اشک از چشمانتان سرازیر خواهد شد به یادماندنی ترین سکانس عاشقانه سریال شهرزاد / از بله گفتن شهرزاد تا مرگ مرگ بزرگ آقا نقش دختر رهبر انقلاب در ترمیم دست مجروح ایشان/ فرزند دختری که به پدر اُنس داشت (عکس) شوخی ظریف با آقای ظریف؛ از مقایسه ظریف با مِسی تا انداختن ماسک به شکل آقای رئیس جمهور!! واکنش عضو دفتر رهبر انقلاب به پست اینستاگرامی پسرش با هشتگ برای ایران، پزشکیان