برای تامین ایمنی یک ساختمان در برابر عواملی نظیر طوفان و زلزله، یکی از مهمترین المانهایی که باید در ساختمانها، خصوصا از نوع اسکلت فلزی در نظر بگیرید، بادبند است. بادبند در ظاهر سیستم سادهای به نظر میرسد اما در صورتیکه به شکل مناسبی اجرا نشده و جزئیات آن در نظر گرفته نشود، عملکرد معکوس داشته و به جای تامین ایمنی، خود به تهدیدی برای ساختمان تبدیل خواهد شد.
اگر مشتاق به کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه هستید، در ادامه این نوشته به بررسی اجرای صحیح بادبند ساختمانی با 5 نکته اجرایی خواهیم پرداخت؛ تا انتها همراه ما باشید.
پیش از بررسی مراحل اجرای بادبند ساختمانی، بد نیست این سیستم بسیار هوشمندانه را قدری بیشتر بشناسیم. بادبند یا مهاربند مجموعهای از المانها و مقاطع فولادی است که با مهندسی خاص و در شکلهای مختلف در سازه اجرا شده و مقاومت ساختمان را در برابر عواملی نظیر زلزله و طوفان بالاتر میبرد. این سیستم در انواع مختلفی اجرا میشود که معروفترین موارد عبارتاند از:
مهاربند واگرا
مهاربند همگرا
مهاربند قطری
مهاربند V شکل
مهاربند k شکل
به صورت کلی، مهاربند را میتوان بهترین و بهینهترین سیستم مقاومتی برای ساختمانها در نظر گرفت، به حدی که امروزه اجرای آن در ساختمانهای اسکلت فلزی به یک استاندارد واجب تبدیل شده است. اجرای این سازه خیلی هزینهبر نیست و به صورت کلی قیمتها وابسته به نوع و میزان مصالح مورد استفاده هستند. به عنوان مثال، در اجرای یک نوع بادبند تیرآهن در انواع سایزها مورد نیاز است و از این رو بیشترین سهم قیمت کل سیستم را قیمت تیرآهن 22 اصفهان و سایر انواع دیگر تیرآهن تشکیل میدهد.
همانطور که پیشتر گفته شد، بادبند یا مهاربند با سیستمهای مختلفی اجرا میشود و جزئیات کار نیز وابسته به نوع مهاربندی است که قصد اجرای آن را دارید. اما در این بین یکسری مراحل کلی وجود دارند که بدون استثنا برای همه انواع بادبند اجرا میشوند و از این رو در ادامه تنها این مراحل کلی را بررسی کرده و از گفتن جزئیات کار صرف نظر خواهیم کرد.
از آنجا که بادبند یک المان مقاومتی به شمار میرود، حتما باید از مصالح با کیفیت و مقاوم و صد البته تا حد امکان سبک در اجرای آن استفاده کرد. برای اجرای بادبند ساختمان معمولا از تیرآهنهای فولادی استفاده میشود اما در این بین اتصالات، سیم و برخی مصالح دیگر هم وجود دارند که باید در هنگام خرید به کیفیت آنها توجه کنید.
این که تصمیم بگیرید چه نوع بادبندی را برای ساختمان خود اجرا کنید، به دو عامل مهم بستگی دارد؛ اول شرایط خود ساختمان و دوم شرایط محیطی. به عنوان مثال اگر قصد اجرای بادبند V شکل را دارید، ساختار آن بخش از ساختمان باید برای این کار مناسب باشد و تشخیص این موضوع نیز به پای مهندس ناظر پروژه است. همچنین شرایط محیطی نیز میتواند در تعیین نوع بادبند تاثیرگذار باشد؛ به عنوان مثال برای مکانهای بادخیز برخی از انواع بادبند مناسب هستند و برای مکانهای زلزلهخیز برخی دیگر.
با توجه به جزئیات مذکور، باید یک نقشه دقیق، اصولی و استاندارد که با مقررات ملی ساختمان مطابق است طرح شده و تمامی جزئیات در آن ذکر شود. توجه داشته باشید که طراحی نقشه بادبند ساختمان، امری کاملا مهندسی است و باید به نیروی متخصص و آموزشدیده سپرده شود. برآورد اولیه و طرح نقشه در کنار قیمت روز تیرآهن مورد استفاده، میتواند یک دیدگاه کلی نسبت به قیمت نهایی کار به شما ارائه بدهد.
در این مرحله هم باید محل نصب بادبندها و هم اجزای بادبندها به خوبی آماده شوند. اول از همه باید محیط را تا حد امکان تمیز کرده و هر چیزی که ممکن است در اتصال بادبند اختلال ایجاد کند را حذف کنید.
سپس باید اجزا را آماده کنید؛ تیرآهنها باید در ابعاد از پیش تعیین شده و دقیقا طبق نقشه به شکل مناسبی برش بخورند. توجه داشته باشید که در فرایند برش نباید هیچگونه پارهشدگی یا لهشدگیای وجود داشته باشد و برش باید با دستگاههای با کیفیت و مناسب صورت گیرد.
در این مرحله از اجرای بادبند ساختمان باید طبق نقشه، ابتدا اتصالات اولیه را اجرا کرده وسپس تیرآهنهای مربوط به بادبند را در حالت استاندارد خود اجرا کنید. در این فرایند باید دقت کنید که جوشها با کیفیت بوده و هیچ جوش سردی وجود نداشته باشد. همچنین سایر اتصالات نیز باید به شکل محکم و دقیق در مکان مورد مناسب خود نصب شده باشند.
در این مرحله باید به تراز بودن المانها توجه ویژهای داشته باشید چرا که بعد از جوشکاری، اصلاح سیستم بسیار سخت و زمانبر خواهد بود.
برای اینکه بتوان از صحت و سلامت سیستم مطمئن شد، باید کل بادبندها بعد از اجرا به روشهای مختلف و اصولی تست شوند. این کار باید توسط مهندس ناظر صورت گیرد تا هم مقاومت سیستم و هم تطبیق با مقررات ملی ساختمان تایید شود.
نکات زیادی برای اجرای بادبند وجود دارند که میتوانند بعضا به نسبت نوع یا ابعاد سیستم متفاوت باشند؛ اما در این بین یکسری نکات کلی هستند که باید در هر شرایطی و برای هر نوع سازهای در نظر گرفته شوند که برخی از این نکات عبارتاند از:
نبودن وصله در طول بادبند
استفاده از مصالح با کیفیت
توجه به کیفیت اتصالات و جوشها
اجرای تمام جزئیات بر اساس نقشه
استفاده از سختکننده جان تیر در صورت نیاز
کوتاه بودن عضو اتصال بادبند با بدنه ساختمان
وجود امکان ترکیب انواع بادبند در شرایط خاص
تناسب ابعاد سیستم با یکدیگر و با اسکلت ساختمان
اگر برای هر سازه این نیاز به اجرای بادبند دارید، اولین عنصر مورد نیاز شما تیرآهن با کیفیت و مقاوم است. خوشبختانه کارخانههای زیادی در ایران این محصول را تولید میکنند و حتی میتوانید از خود کارخانه هم به صورت مستقیم خرید داشته باشید. با این وجود باید توجه کنید که خرید تیرآهن امری پیچیده بوده و نیازمند تجربه و تخصص است و در صورتیکه از این شرایط بهرهمند نیستید، توصیه میشود از خدمات تخصصی بازرگانیهای فولادی چون شرکت آیرومارت استفاده کنید.
در آیرومارت محصولات معتبرترین تولیدکنندگان تیرآهن در سراسر ایران با هر کیفیت و سایزی به شکل مستقیم خریداری شده و بدون حضور واسطهها به مشتریان ارائه میشود. در خرید از آیرومارت میتوانید از خدماتی نظیر قیمت رقابتی، امکان پیگیری لحظهای شرایط سفارش و از همه مهمتر، مشاوره رایگان کارشناسان مجرب حوزه آهن در ایران بهرهمند شوید. برای خرید و بررسی قیمت محصولات مختلف، قیمت تیرآهن 18 اصفهان گرفته تا سایر سایزبندیهای دیگر و برندهای دیگر این محصول، تنها کافی است ک به سایت آیرومارت به آدرس www.iromart.com مراجعه کرده و یا با شماره تلفن 02145306 تماس بگیرید.
از گذشتههای دور تا به امروز، همواره یکی از دغدغههای بشر ساخت ساختمانهایی مقاوم، خصوصا در برابر عواملی مانند زلزله و سیل بوده است. در این بین یک سیستم تحت عنوان بادبند ساختمان عملکرد بسیار خوبی داشته و امروزه به یک استاندارد بسیار مهم در ساختمانسازی تبدیل شده و از این رو ما در این نوشته کوشیدیم تا مراحل اصلی اجرای بادبند ساختمانی را بازگو کنیم و امید است که مطالب مذکور برای شما مفید بوده باشند.