رژیم غذایی BRAT چیست؟

- Banana موز
- Rice برنج
- Applesauce سس سیب
- Toast تست
بعضی از افراد معتقدند که این مواد غذایی بی نظیر بوده و هضم آن ها نسبتا آسان است. مواد غذایی فوق می توانند علائم بیماری معده مانند تهوع، اسهال و استفراغ را کاهش داده و باعث بهبودی هر چه سریع تر فرد خواهند شد.
عملکرد این رژیم غذایی چگونه است؟

آیا رژیم غذایی BRAT امن است؟
استفاده از این رژیم غذایی در کوتاه مدت بعید به نظر می رسد که فرد را دچار آسیب کند، اما افراد باید از مصرف طولانی مدت این رژیم اجتناب نمایند، زیرا استفاده طولانی مدت از رژیم غذایی BRAT می تواند منجر به سوء تغذیه و کاهش انرژی فرد شود و این شرایط اغلب به دلیل سطح ناکافی موارد نام برده شده در زیر رخ خواهد داد:
- کالری
- پروتئین
- چربی
- فیبر
- ویتامین A
- ویتامین B12
- کلسیم
با توجه به خطرات و ماهیت محدودکننده این رژیم غذایی، آکادمی آمریکایی اطفال از رژیم غذایی BRAT برای کودکان مبتلا به اسهال استفاده نمی کند. با این حال، اگر این مواد غذایی به طور معمول برخی از رژیم غذایی کودک باشد می توان آن را در کنار غذاهای مختلف دیگر مصرف نماید.
معرفی سایر مواد غذایی برای مصرف
کسانی که مایل به پیروی از رژیم غذایی BRAT به صورت محدود هستند می توانند مواد غذایی دیگری را به این رژیم اضافه کنند. این مواد غذایی موارد زیر را در بر خواهد گرفت:
- کراکر نمک
- آبمیوه های شفاف
- آب سیب
- چای کمرنگ
- دمنوش های گیاهی به ویژه زنجبیل و نعناع
- آب نارگیل
- محصولات آب رسان خوراکی
این نوع از محصولات را می توان بدون نسخه در داروخانه خریداری کرده و جالب آنکه در انواع مختلف مایع، popsicle و پودر موجود می باشد.
پروبیوتیک ها و مواد غذایی غنی از پروبیوتیک
برخی از باکتری های مفید به عنوان پروبیوتیک شناخته شده و می تواند دوره اسهال را کاهش دهد. این باکتری ها شامل لاکتوباسیلوس رورتی، Lactobacillus GG و Saccharomyces boulardii هستند. بررسی های ناشی از 63 مطالعه انجام شده در این رابطه نیز بیانگر آن است که ترکیبی از داروهای خوراکی و پروبیوتیک می تواند مدت زمان اسهال را تا 24 ساعت کاهش دهد، این در حالی است که میزان مدفوع نیز به همان نسبت کاهش خواهد یافت. ماست طبیعی یک منبع عالی از باکتری های مفید محسوب می شود. سایر مواد غذایی که حاوی پروبیوتیک بالا می باشند نیز در زیر آورده شده است:
- کرفس
- سبزیجات تخمیر شده
- کلم ترش
- سوپ میسو
- کامبوچا
پرهیز از برخی مواد غذایی
در حالی که اغلب حفظ رژیم غذایی معمولی در طول بیماری های معده و یا اسهال به بیمار توصیه می شود، اما باید از برخی مواد غذایی برای جلوگیری از بروز مشکل اجتناب شود. این مواد غذایی شامل موارد زیر خواهد شد:
محصولات لبنی: شیر، پنیر و بستنی می تواند در طول بیماری هضم شود. اما با این حال، ماست طبیعی از این قاعده مستثناء می باشد زیرا این ماده حاوی باکتری های مفید بوده و به طور قابل توجهی منجر به کاهش لاکتوز خواهد شد.
قند: مواد غذایی که حاوی قند فراوانی می باشند همانند کیک، انواع کوکی ها، نوشابه، آب نبات و شکلات می توانند باعث بدتر شدن علائم گردند.
غذاهای پرچرب و سرخ شده: غذاهای چرب اغلب هضم سختی داشته و به همین خاطر می توانند مشکل اسهال را بدتر کنند.
الکل: الکل دیورتیک بوده و می تواند باعث کم آبی شود، همچنین منجر به تحریک معده خواهد شد.
کافئین: نوشیدنی های حاوی کافئین همانند قهوه و چای سیاه می تواند منجر به بروز دیورتیک شده و در نتیجه مشکل اسهال فرد را بدتر نماید.
غذاهای حاوی ادویه: این نوع از غذاها منجر به ایجاد حساسیت و تحریک در معده خواهد شد.
شیرین کننده های مصنوعی: شیرین کننده های جایگزین مانند sorbitol و sucralose ممکن است در برخی افراد منجر به بروز اسهال شود.
برخی از انواع سبزیجات و لوبیا: سبزیجاتی مانند کلم بروکلی، گل کلم، کلم و لوبیا موجب ایجاد گاز روده و نفخ خواهند شد. این شرایط به طور معمول در افراد ایجاد مشکل نمی کند اما افراد مبتلا به بیماری معده باید تا زمان بهبودی کامل از مصرف آن ها بپرهیزند.
مواد غذایی حاوی پروتئین بالا: هضم مواد غذایی همانند استیک و ماهی آزاد به دلیل داشتن پروتئین بالا و اغلب چربی زیاد بسیار دشوار بوده و می تواند منجر به بروز مشکلاتی در ناحیه معده گردد.
نمونه ی رژیم غذایی
بخش اول : استفاده از رژیم غذایی BRAT
1. موز بخورید: موز به دلیل هضم آسان و پتاسیم بالا برای استفراغ و اسهال بسیار مناسب است. موز سرشار از آمیلاز است که هرچه سریعتر به بهبود اسهال کمک می کند.
هضم موز های رسیده آسان تر از موز های نرسیده است. اگر با موز های نرسیده مشکل دارید می توانید از موز های رسیده مصرف کنید.
2. برنج سفید آماده کنید: برنج دوره ی بیماری را کاهش می دهد. شما می توانید به چندین روش برنج بپزید:
- یک فنجان برنج و 2 فنجان آب را روی حرارت قرار می دهیم تا به جوش برسد. اجازه دهید تا همه ی آب جذب برنج شود. این مرحله حدودا 20 دقیقه به طول می انجامد.
- می توانید برنج را در آب جوش بریزید تا زمانی که نرم شود و بتوانید آن را بخورید, سپس آب اضافی برنج را خارج کرده و برنج را روی حرارت کم می گذاریم تا کاملا پخته شود.
3. پوره ی سیب بخرید و یا آن را درست کنید: سیب غذای کم فیبر است و به بهبود اسهال کمک می کند. هضم میوه ی های خام دشوار است, پی از پوره ی سیب پخته شده استفاده کنید.
4. نان تست تهیه کنید: نان تست فیبر کمی دارد و به بهبود اسهال کمک می کند. برای این که مواد مغذی صبحانه را افزایش دهید می توانید از مربا استفاده کنید. سعی کنید از کره و کره ی بادام زمینی استفاده نکنید زیرا چربی زیادی دارند و هضم آنها دشوار است.
با اینکه نان تست کامل سالم تر است اما مهم نیست می توانید از نان تست سفید استفاده کنید. فیبر بالای نان تست کامل منجر به ناراحتی معده می شود.
بخش دوم
1. مایعات زیاد بنوشید: اگر در حال حاضر استفراغ می کنید غذا های جامد نخورید و مایعات مصرف کنید. هنگامی که استفراغ به پایان رسید آب میوه بخورید یا چای عسل بخورید. کمی گوشت بخورید و بین وعده های غذایی مایعات مصرف کنید. بعضی ها بر این باورند که جویدن تکه های یخ می تواند حالت تهوع را کم کند و کم آبی بدن را از بین ببرد.
2. کربوهیدرات های ساده مصرف کنید: مانند پاستا، سیب زمینی آب پز یا هویج پخته شده. مراقب سس پاستا باشید در غیر این صورت ممکن است دچار مشکل هضم شوید.
3. مرغ بخورید تا پروتئین بدنتان تامین شود: مصرف مرغ ساده, هضم راحتی دارد و منبع پروتئین است و به بهبود بیماری کمک می کند. تخم مرغ و یا سفیده ی آن نیز منبع پروتئین هستند.
4. زیاد ماست بخورید: پروبیوتیک (باکتری خوب) در ماست, طول و شدت اسهال را کاهش می دهد. از باکتری های مفید بدن می توان Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus reuteri, Saccharomyces boulardii, Lactobacillus acidophilus, و Bifidobacteria bifidum را نام برد.
شما می توانید با استفاده از قرص نیز پروبیوتیک به بدن خود برسانید. قرص ها معمولا حاوی طیف وسیعی از باکتری های مفید هستند.
5. کمی شکلات تلخ و یا یک فنجان شکلات داغ بنوشید: کمی شکلات به بهبود اسهال شما نیز کمک می کند. اگر از کاکائو استفاده می کنید کمی شیر نیز به آن اضافه کنید تا مشکل هضم نداشته باشید.
6. غذاهایی مصرف کنید که معده ی شما را ناراحت نکند: چیزی که در اینجا مهم است برگشتن به رژیم غذایی قبلی است که باید به تدریج مواد را به رژیم خود اضافه کنید.
از مصرف غذاهای زیر اجتناب کنید :
- غذاهای چرب به ویژه غذا های سرخ شده
- محصولات لبنی به غیر از ماست
- میوه ها و سبزیجات خام
- کافئین و الکل
- دسر و آبنبات
- غذا های شور, نمک بیش از حد آب بدن شما را کم می کند.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کنیم؟

- زمانی که دمای بدن 102 درجه فارنهایت و یا بیشتر باشد
- هنگامی که اسهال به صورت مکرر بوده و شدید باشد
- هنگامی که فرد دچار درد شده و خونریزی داشته باشد
- به طور مشابه، افراد باید علائم کم آبی بدن خود را نیز تحت کنترل داشته و در صورت بروز علائم درج شده در زیر به پزشک مراجعه نمایند:
- کاهش تولید ادرار
- خشکی دهان
- تشنگی
- احساس سرگیجه و یا ضعف
- اگر نوزادان و کودکان بیش از 24 ساعت در معرض استفراغ و اسهال و یا حتی موارد درج شده در بالا باشند باید سریعا تحت نظر مراقبت های پزشکی قرار گیرند.