خال ها در هر جايي از بدن و به شکل ها و اندازه هاي مختلف، گروهي يا منفرد مي توانند ديده شوند. يکي از انواع خال که شايعتر مي باشد، خال هاي ملانوسيتي است در واقع يک تومور خوش خيم حاصل از تکثير سلولهاي رنگ دانه ساز ملانوسيتي است که در واقع يک تومور خوش خيم حاصل از تکثير سلولهاي رنگ دانه ساز ( ملانوسيت ) محسوب مي شود .
خال ها اغلب در طول ۲۰ سال اول زندگي به وجود مي آيند ؛ ولي ممکن است تا ۴۰ سالگي و يا بيشتر هم ظاهرشدن شان ادامه يابد . به اين نوع خال ها ، خال هاي اکتسابي مي گويند و بيشتر اشخاص تعداي از اين خال ها را روي بدن خود دارند ( گاهي اوقات ۴۰ عدد يا بيشتر ) . در موارد نادري نيز خال ها از زمان تولد وجود دارند که به آن ها ، خال هاي مادرزادي گفته مي شود و در حدود يک درصد نوزادان هنگام تولد به اين خال ها مبتلا هستند .
خال ها مسطح ، پهن و نرم و همان گونه که گفته شد به رنگ قهوه اي و يا سياه هستند ( شبيه کک و مک ) ؛ اما به مرور زمان بزرگ تر شده و روي بعضي از آنها ممکن است مو ظاهر شود .تغيير شکل خال کاملاً تدريجي و کند است و خال هايي که زماني مسطح و تيره رنگ بوده اند ، به تدريج گوشتي ، گنبدي شکل و کم رنگ مي شوند ؛ ولي ، بعضي از آن ها به هيچ وجه تغيير نمي کنند ( مثل خال هاي کف دست و پا که مسطح و تيره باقي مي مانند و در نهايت بسياري از انها به تدريج از بين مي روند ) و يا برخي برجسته و گوشتي شده و به وسيله ي پايه اي باريک ، مانند زايده اي گوشتي آويزان مي مانند ، سير تغييرات گفته شده در مورد خال بسيار کند است و شايد حدود ۵۰ سال طول بکشد .
شانس سرطاني شدن خال هاي معمولي بسيار اندک است ؛ اما اين خطر در مورد بعضي از خال ها بيشتر است . خال هاي مادرزادي : اين خال ها شانس بيشتري براي تبديل شدن به سرطان بدخيم نوع ملانوما را دارند . بيشترين
انواع خالها:
خال دیسپلاستیک:
در حدود ۲%-۳% از جوانان به خال دیسپلاستیک مبتلا هستند. خال های دیسپلاستیک معمولا روی تنه دیده می شوند. گاهی نزدیک به ۱۰۰ خال در پوست بیمار مشاهده می شود.این خال ها از نوع خال های مرکب هستند، قطری بیش از ۵ مبلبمتر داشته و دارای حاشیه نامنظم هستند.رنگ خال یکنواخت نبوده و ممکن است التهاب و خارش هم داشته باشد.
خال پیوستگاهی:
این نوع خال بیشتر در دوران کودکی دیده می شود.خال ها ی پیوستگاهی سطح صاف یا اندکی برجسته دارند،به شکل گرد یا بیضی ، متقارن و در اندازه ۱میلیمتر تا ۱ سلنتی متردیده می شوند .رنگ خال ها از قهوه ای روشن تا قهوه ای تیره و حتی سیاه متغیر است. خال های پیوستگاهی در تمام نواحی بدن می توانند وجود داشته باشند. اکثر خال های کف دست و پا و ناحیه تناسلی از این نوع هستند. ممکن است خال های پیوستگاهی در بزرگسالی به خال مرکب تبدیل شوند.
خال مرکب:
خال مرکب، برجسته بوده و ظاهر آن دایره ای یا بیضی و متقارن است. عموما به رنگ قهوه ای روشن یا تیره است. عموما سطحی کاملا صاف یا اندکی ناصاف دارد. این خال ها در دوران بلوغ و یا در زمان بارداری رشد کرده و بزرگ تر و پررنگ تر می شوند. مشاهده شده که این خال ها بر روی موی زبر و تیره پدید می آید. بروز خال مرکب در بدن رایج تر است.
خال داخل درمی:
خال های داخل درمی یکی دیگر از انواع خال است که ظاهری برجسته و گنبدی شکل کروی و نرم دارند. این نوع خال هم رنگ پوست یا اندکی متمایل به رنگ قهوه ای است. در سنین بالا بروز این نوع خال شایع است. امکان دارد روی خال چند تار مو دیده شود. ناصاف و گاهی مانند زگیل است.
خال با هاله ی سفید:
خال هاله دار این نوع خال حاشیه ای از پوست سفید به پهنای ۲۵ میلی متر در اطراف دارد و بیشتر در سنین بلوغ دیده می شود. شایع ترین محل این نوع خال در پشت است. این احتمال وجود دارد که چندین خال در محل ایجاد شود. اما به مرور خال مرکزی تحلیل می رود و ممکن است تنها هاله سفید باقی بماند.
خال آبی:
خال آبی، یکی دیگر از انواع خال است که در عمق درم، ملانوسیت ها وجود دارد. علت آبی بودن خال نیز همین است. شباهت خال آبی به ملانوم بدخیم به دلیل تیرگی رنگ آن است. خال آبی ظاهری برجسته و کوچک دارد. رنگ آن آبی یا آبی متمایل به سیاه است. غالبا قطر خال کمتر از ۱ سانتی متراست. بروز این نوع خال در پشت دست و پا و صورت شایع تر است. در محل های مذکور وجود خال بدخیم نیست اما خال آبی بزرگ در قسمت پشت خطر بدخیمی دارد. در صورتی که از نظر زیبایی مسئله ساز باشد می توان آن را به وسیله جراحی خارج کرد.
خال اسپیتز:
خال اسپیتز در هر سن و سالی بروز می کند اما در کودکی شایع تر است. رنگدانه ملانین آن کم و عروقش زیاد است. شباهت زیادی به ضایعه عروقی دارد. اسپیتز خوش خیم است اما در تست بافت شناختی به ملانوم بدخیم شبیه است.
خال اسپیلوس:
: این نوع خال به شکل ضایعات کنار هم که اندازه آن از چند میلی متر تا چند سانتی متر متغیر است، دیده می شود. .پوست این ضایعات به رنگ طبیعی یا تیره تر از معمول است. در چند مورد ایجاد ملانوم بدخیم روی این خال ها دیده شده است. بهتر است در صورت بروز این نوع خال، آن را بردارید.
آیا خال معمولی به خال های سرطانی یا ملانوما تبدیل می شود؟
بله، اما یک خال معمولی به ندرت به خالی های سرطانی یا ملانوما تبدیل می شود. ملانومای بدخیم جدی ترین و خطرناک ترین نوع سرطان پوست می باشد.
علائم خال مشکوک
اگرچه خال های معمولی سرطانی نیستند اما افرادی که بیش از پنجاه خال معمولی دارند بیشتر در خطر ابتلا به ملانوما یا سرطان پوست بدخیم قرار دارند. در صورت بروز تغییرات زیر در خال های معمولی فورا باید به پزشک متخصص پوست مراجعه کنید:
- تغییر رنگ خال یا چند رنگی خال
- کوچک تر شدن یا بزرگ تر شدن خال
- تغییراتی در بافت خال، شکل و ارتفاع خال
- خشک شدن یا پوسته پوسته شدن سطح خال
- خارش خال
- خونریزی یا وجود ترشح از خال
- عدم تقارن خال
- حاشیه های نامنظم خال
- قطر بیش از 6 میلی متر خال