شما هم می خواهید بدانید قدرت باروری مردان تا چند سالگی است؟ پس خوب است بدانید که باروری مردان با افزایش سن تغییر می کند.ممکن است این تصور را داشته باشید که سن فقط در باروری زنان اهمیت دارد. در حالی که تغییر در باروری در زنان شدیدتر است، مردان هم دارای ساعت بیولوژیکی هستند.
سن و قدرت باروری در مردان
سن بر باروری مردان و زنان تأثیر می گذارد. سن تنها عاملی است که بر شانس باردار شدن و به ویژه داشتن یک نوزاد سالم تأثیر می گذارد. باروری یک زن بسته به ژنتیک و تفاوت های فردی بین زنان در اوایل 30 سالگی و سپس سال های منتهی به چهل سالگی شروع به کاهش می کند. خطرات عوارض بارداری با افزایش سن افزایش می یابد. کاهش باروری مردان ظریف تر است، اما سن مرد بر شانس باردار شدن زن او تأثیر می گذارد. سن مردان بالای 45 سال خطر سقط جنین را افزایش می دهد و خطر سلامت روان و اختلالات رشدی را نیز در کودک افزایش می دهد.
پدر شدن برای برخی از مردان در سنین سالمندی نیز غیرممکن نیست. آن ها حدوداً تا سن 60 سالگی قابلیت باروری خود را تقریبا حفظ می کنند اما احتمال بچه دار شدن پس از 60 سالگی بسیار سخت شده و اصولا هرچقدر که سن افزایش می یابد بچه دار دشوارتر و پیچیده تر می شود و در صورت بچه دار شدن نیز سلامتی کودک با عوارض و خطراتی روبرو خواهد بود. با این حال در مواردی شاهد هستیم که افراد بالای 60 سالی که همسر جوان دارند می توانند بچه دار شدن را تجربه کنند.
بهترین سن برای پدر شدن
بهترین سن باروری برای آقایان بین 20 تا 30 سالگی است. با این حال آقایان هیچ محدودیت سنی از لحاظ بچه دار شدن ندارند. در سنین بالا تا حدودی قدرت باروری کمتر می شود، اما معمولا تا آخر عمر اسپرم وجود دارد. در مورد اینکه باروری آقایان در سنین بالا می تواند روی سلامت جنین تاثیر بگذارد یا خیر، هنوز هیچ مطالعه اثبات شده ای نداریم.آقایان در سنین بالای 40 سالگی دچار افت قدرت باروری می شوند، درست مانند همان اتفاقی که بعد از 30 سالگی برای خانم ها می افتد. بالا رفتن سن آقایان باعث تنگی عروق بدن و کم شدن اسپرم ها، کند شدن حرکت و غیر طبیعی شدن شکل آنها می شود.
متاسفانه امروزه به دلیل پوشیدن شلوارهای تنگ و قرار گرفتن در محیط های گرم نوعی بیماری به نام واریکوسل یا واریس بیضه در آقایان بسیار شایع شده است. این واریس می تواند منجر به کاهش تعداد، حرکت و بد شکل شدن اسپرم ها و در نهایت نازایی شود.اما در کل آقایان باید سعی کنند همیشه تغذیه سالم داشته باشند، به خصوص از مواد حاوی آنتی اکسیدان مثل ویتامین ث استفاده کنند، مانند گوجه فرنگی، مرکبات و…. این مواد باعث می شود قدرت باروری افزایش پیدا کند.
سن مرد و موفقیت IVF
نقش سن مرد و موفقیت درمان IVF چیست؟ تحقیقات اولیه نشان داده است که سن مرد می تواند بر میزان موفقیت IVF تاثیر منفی داشته باشد.تحقیقات بیشتر نشان می دهد که استفاده از فناوری ICSI ممکن است بتواند بر هر گونه معایب مرتبط با سن غلبه کند.ICSI مخفف تزریق داخل سیتوپلاسمی اسپرم و شامل تزریق یک سلول اسپرم به طور مستقیم به تخمک است.محققان دریافته اند که سن مرد باعث کاهش تعداد جنین های با کیفیت بالا می شود، اما به میزان حاملگی آسیبی نمی رساند، یا خطر زایمان زودرس یا از دست دادن بارداری را افزایش نمی دهد.مهم است که به یاد داشته باشید که این نتایج را نمی توان به کسانی که از آی وی اف استفاده نمی کنند یا حتی کسانی که از IVF با ICSI استفاده نمی کنند تعمیم داد.با ICSI، اسپرم نیازی به حرکت خوب یا نفوذ به تخمک ندارد، اما هر دو این موارد در حاملگی طبیعی مورد نیاز هستند.
نقایص هنگام تولد که با سن پدر ارتباط دارد
بر اساس تحقیقات انجام شده دانشمندان معتقدند که مردان مسن نه تنها در معرض خطر ناباروری هستند، بلکه ممکن است مشکلات ژنتیکی را به فرزندان خود منتقل کنند. به عبارتی ترکیبی از سن خانم ها و آقایان می تواند خطر نقص و بیماری های ژنتیکی هنگام تولد را مشخص کند. برای مثال خطر ابتلای جنین به سندروم داون با افزایش سن خانم ها، افزایش می یابد.
در یک مطالعه بیش از ۳ هزار کودک مورد بررسی قرار گرفتند و نهایتاً محققان به این نتیجه رسیدند هنگامی که زن در سن ۳۵ سالگی و بالاتر قرار داشته باشد سن مردان برای ابتلای فرزندان به ســندروم داون یا سلامت آن ها اهمیت بیشتری پیدا می کند و این امر به ویژه در مورد زنانی که در سن ۴۰ سال یا بالاتر قرار داشته باشند اهمیت پیدا خواهد کرد. همچنین پژوهش ها نشان داده است مردانی که در سنین بالاتر از ۶۰ سال صاحب فرزند می شوند، احتمال ابتلای فرزند به بیماری اسکیزوفرنی بالاتر خواهد رفت. بالا رفتن سن پدران احتمال وجود این بیماری ها را در کودکانشان افزایش خواهد داد.
سن بالا، علاوه بر منجر شدن به کاهش کیفیت مایع منی و در نتیجه پایین آمدن قدرت باروری مرد، کیفیت ژنتیکی اسپرم را نیز تحت تأثیر قرار می دهد. تحقیقات انجام شده در این زمینه نشان می دهد که نقص های ژنتیکی در اسپرم با افزایش سن در مردان افزایش می یابد.
نقص های ژنتیکی اسپرم ممکن است باعث بروز خطرهای زیر شود:
- کاهش باروری
- افزایش احتمال سقط جنین
- خطر تولد نوزاد مرده
- افزایش خطر ابتلا به برخی نقص های هنگام تولد
مردان مسن تر نه تنها در معرض خطر ناباروری هستند، بلکه با احتمال بیشتری مشکل های ژنتیکی را به فرزندان خود انتفال می دهند.بالا بودن همزمان سن زن و مرد، خطر نقص هنگام تولد را افزایش می دهد.
پدران مسن تر با احتمال بیشتری برای داشتن فرزندی با مشکلات زیر روبه رو هستند:
- اوتیسم
- اختلال دوقطبی
- روان گسیختگی یا اسکیزوفرنی
- آكندروپلازی (achondroplasia)؛ شايع ترين علت كوتاهي قد در انسان
- لوسمی در دوران کودکی
حفظ قدرت باروری در مردان
مردان می توانند با بهبود سبک زندگی، قدرت باروری خود را بهبود دهند و حفظ کنند. حفظ وزن مناسب، قطع استفاده از مواد مخدر به صورت تفننی و ترک سیگار برای بالا نگه داشتن قدرت باروری مردان لازم است. توجه به برخی موارد که در ظاهر با موضوع باروری مرتبط نیست نیز می تواند مفید باشد که کلسترول بالا یکی از این موارد است. در بعضی تحقیقات انجام شده در مردانی که کلسترول بالا و اختلال در نعوظ داشتند، استفاده از داروهای کاهش دهندۀ کلسترول به هر دو مشکل کمک کرد.این داروها باعث کاهش کلسترول و بهبود نعوظ شدند. توصیه می شود مردانی که مشکوک به داشتن مشکلات باروری هستند، آزمایش های لازم را انجام دهند تا ابتدا از نداشتن مشکل مطمئن شوند. برخی مردان ممکن است بیماری هایی مربوط به بیضه داشته باشند که از آن بی اطلاع هستند. در نهایت باید بدانیم که نازایی تنها مشکل زنان نیست و مردان نیز در آن سهیم هستند.