به گزارش پایگاه خبری-تحلیلی ساعدنیوز، علی حیدری کارشناس مسائل ترکیه در گفتگویی اختصاصی با خبرنگار ساعدنیوز در تحلیل اهداف سفر مهم رئیس جمهور کشورمان به ترکیه گفت: فردا قرار است که آقای رئیسی به ترکیه می رود. در این سفر محورهایی مثل موضوع برگزاری هشتمین نشست شورای عالی روابط راهبردی با ریاست رؤسای دو طرف قرار است برگزار بشود. میزبانی این نشست سال گذشته در تهران بود و این بار، آنکارا میزبان این نشست خواهد بود. در این نشست، موضوعات سیاسی، اقتصادی و تجاری بین دو کشور مورد بحث قرار خواهد گرفت و راه های توسعه روابط تجاری هم در دستور کار هست. موضوعاتی مثل بحث بازارچه مرزی احتمالاً مورد بحث قرار خواهد گرفت. شکل گیری سه بازارچه مرزی در شمالغرب کشور منتظر تصمیم طرفین می باشد. بحث افزایش روابط اقتصادی بین دو کشور نیز در دستور کار است. در حال حاضر حجم روابط اقتصادی فیمابین 6.5 میلیارد دلار است که رقم پائینی است و امیدواریم که افزایش پیدا کند و به افق 30 میلیارد دلاری که در دوران آقای احمدی نژاد تعیین کردند، برسد.
حیدری افزود: موضوع غزه در دیدار فردا مورد بحث قرار خواهد گرفت. طرفین در مورد غزه و ضرورت توقف جنگ موضع مشترکی دارند. جمهوری اسلامی اعتقاد دارد که کشورهای اسلامی ای که با اسرائیل روابط اقتصادی و تجاری دارند باید روابط شان را قطع کنند یا حداقل کاهش دهند تا فشار مضاعفی به رژیم صهیونیستی وارد شود و از ادامه جنگ منصرف شود. همان طور که می دانیم، حدود 65 درصد فولاد وارداتی اسرائیل از ترکیه است. علاوه بر این، واردات پلاستیک، مواد غذایی و اقلام مورد نیاز برای ساخت و ساز به اسرائیل از ترکیه صورت می گیرد. این موارد باعث می شود تا اسرائیل بتواند اقدامات خودش را دنبال کند. همچنین، ترکیه محل ترانزیت نفت از کشورهایی مانند جمهوری آذربایجان و اقلیم کردستان عراق به اسرائیل است و این انتظار می رود که این ترانزیت متوقف شود تا فشار مضاعفی به رژیم صهیونیستی وارد گردد تا دست از کشتار وحشیانه دست بردارد.
این کارشناس مسائل قفقاز با اشاره به تلاش های مستمر ترکیه برای هماهنگی بیشتر با ایران برای مبارزه با گروه های تروریستی تصریح کرد: طرف ترکیه ای احتمالاً در موضوع مبارزه با پ ک ک و تروریسم از ایران کمک خواهد خواست و انتظار خواهد داشت تا اقدامات هماهنگی از سوی ایران در این حیطه دنبال شود. آنها معتقدند که هر زمان عملیات علیه پ ک ک را شدت می بخشند، بنا بر ادعای آنها، عناصر پ ک ک از مرزهای عراق به سمت کوهستان های ایران می آیند و در آنجا پناه می گیرند و ایران بارها این موضوع را تکذیب کرده است. همچنین بحث مبارزه هماهنگ منطقه ای علیه تروریسم پ ک ک از سوی ترکیه دنبال می شود. دو هفته پیش عملیاتی که این عناصر در شمال عراق انجام دادند، حداقل باعث کشته شدن 12 نظامی ترکیه ای شد در ترکیه واکنش های زیادی به همراه داشت و عزای عمومی اعلام شد.
حیدری در پایان گفت: در مورد دستاوردهای احتمالی این سفر باید به محکومیت حملات اسرائیل علیه غزه از سوی دو کشور اشاره کنیم. ترکیه علیرغم سخنان و مواضع آقای اردوغان درباره نتانیاهو و ارتش اسرائیل، در حوزه تجاری و اقتصادی دست از روابط با رژیم صهیونیستی نکشیده و احتمالاً نخواهد کشید. چنین ادعا می شود که این روابط از سوی شرکت های خصوصی و تجار دنبال می شود و ربطی به دولت ترکیه ندارد. اما به نظرم در حوزه اقتصادی ما احتمالاً شاهد تحولاتی باشیم که بتواند کمک کند به توسعه روابط و بتواند افزایش سطح تجارت دو کشور را به همراه داشته باشد. در حوزه سیاسی ما ارتباط داریم ولی این حوزه سیاسی نتوانست در حوزه اقتصادی و تجاری خیلی برونداد و بروز داشته باشد.