تیراندازی با تفنگ
یک تفنگ، یک اسلحه گرم و یا سلاح بادی است که یک لوله خاندار دارد، اما معمولا به سلاح های بلندی گفته می شود که برای نگهداری به دو دست نیاز داشته و می توانند به صورت پیوسته شلیک کنند و دقت آنها بیشتر از تپانچه است.
وضعیت تیرانداز در ورزش تیراندازی با تفنگ بادی
با توجه به نوع مسابقه ای که برگزار می گردد و مراحل رقابت ها، تیراندازی در وضعیت های ایستاده، زانو زده و حالت درازکش انجام می پذیرد. در حالت ایستاده، تیرانداز تفنگ را با هر دو دست نگه می دارد و انتهای تفنگ بر روی شانه وی قرار می گیرد و دست چپ ممکن است توسط سینه و یا لگن مورد حمایت قرار گیرد. در حالت زانو زده، ورزشکار راست دست می تواند انگشت ها و زانوی پای راست و کف پای چپ خود را به روی زمین قرار دهد.
در حالت درازکش هم تیرانداز نباید اسلحه را بر روی هیچ چیزی قرار دهد. در این حالت ساعد دست یک تیرانداز راست دست باید حداقل یک زاویه 30 درجه ای با افق ایجاد نماید. برای نشانه روی با تفنگ هم، تنها به کارگیری نشانه های فلزی بدون هیچ لنز و یا دوربینی، مجاز می باشد، البته استفاده از فیلتر های رنگی هم مجاز است. در قسمت عقب نشانه هم تنظیمات دقیقی برای ارتفاع و تأثیر باد وجود دارد.
تأسیس فدراسیون ورزش تیراندازی در ایران
تا سال های متمادی، ورزش تیراندازی در ایران به نام اتحادیه ی تیراندازی ورزشی معروف و فعالیت می کرده است که بالاخره در سال 1337، فدراسیون ورزش تیراندازی نیز در ایران تحت نظر سازمان تربیت بدنی و ورزش وقت آن زمان تأسیس گردید.
فدراسیون ورزش تیراندازی ایران برخلاف دارا بودن نام ورزشی آن با توجه به فعالیت و سابقه ی نظامیان در این رشته زیر نظر یک سرهنگ عالی رتبه ارتش به عنوان اولین رئیس فدراسیون تیراندازی شروع به فعالیت کرد و حتی بیشتر تیراندازان آن نیز نظامی بودند و همیشه تیراندازان نظامی خوب در این فدراسیون فعالیت داشته و پرورش می یافتند.
رشته هاي مختلف تيراندازي:بطور كلي ، تيراندازي به دو بخش داخل سالن و اهداف پروازي در خارج از سالن تقسيم مي شود .
داخل سالن :
- 50 متر تفنگ درازكش مردان
- 50 متر تفنگ 3 وضعيت مردان ( درازكش – ايستاده – زانوزده )
- 10 متر تفنگ بادي مردان
- 50 متر تپانچه مردان
- 25 متر تپانچه سريع مردان
- 10 متر تپانچه بادي مردان
- 10 متر هدف متحرك مردان ( سيبل متحرك مي باشد )
- 50 متر تفنگ بادي زنان
- 10 متر تفنگ بادي زنان
- 25 متر تپانچه زنان
- 10 متر تپانچه بادي زنان
خارج از سالن ( اهداف پروازي ) :
- تراپ مردان
- تراپ دوبل مردان
- اسكيت مردان
- تراپ زنان
- تراپ دوبل زنان
- اسكيت زنان
اهداف پروازی قبرس برای کسب سهمیه المپیک:
مسابقات جام جهانی اهداف پروازی قبرس که در آن کسب سهمیه المپیک ریودوژانیرو نیز توزیع می شد، در رشته تراپ دوبل مسعود عزیزیان، در تراپ مردان محمد حسین پرورش نیا، بابک یگانه و علی حافظی و در تراپ بانوان مرضیه پرورش نیا، شیوا فرح پور و سپیده سیرانی به مسابقات اعزام شدند که همه نمایندگان ایران بدون کسب مدال و سهمیه المپیک به کار خود پایان دادند.
جام جهانی آمریکا:
جام جهانی تیراندازی و مسابقه توزیع سهمیه المپیک در آمریکا برگزار شد و قرار بود تیم ایران در رشته تپانچه در این مسابقات شرکت کند اما برخی از مشکلات مانع از حضور ملی پوشان در این مسابقات شد.
جام جهانی تیراندازی آلمان:
با تصمیم کادر فنی الهه احمدی، مه لقا جام بزرگ، نرجس امام قلی نژاد، نجمه خدمتی، صفیه صحراگرد، حسین باقری، مهدی جعفری پویا، پوریا نوروزیان در تفنگ و بهناز غلامی، فاطمه حسینی، سارامیرابی ، الهام هریجانی، محمد احمدی در تپانچه به این مسابقات اعزام شدند. در این مسابقات الهه احمدی با درخشش در مرحله مقدماتی تفنگ بادی ۱۰ متر زنان فینالیست شد اما با کسب جایگاه هشتم به سهمیه المپیک نرسید.
مسابقات آذربایجان:
حسین باقری، مهدی جعفری پویا، محمدحسین کریمی، الهه احمدی، نجمه خدمتی، مه لقا جام بزرگ و نرجس امام قلی نژاد در رشته تفنگ، محمد احمدی، ابراهیم برخورداری، بهناز غلامی، گلنوش سبقت اللهی، الهام هریجانی، هانیه رستمیان در تفنگ تپانچه، سید بابک یگانه، سعید اسدی خیاوی، محمد حسین کریمی، سپیده سیرانی، شیوا فرح پور، مرضیه پرورش نیا در تراپ، مسعود عزیزیان، رضا مصطفی پور، سید سیاوش خوشنویس در تراپ دو تایی و رامتین بشارتی وعلی دوستی در اسکیت نفرات اعزامی در این رقابت ها بودند. الهه احمدی و نجمه خدمتی در مرحله نهایی این ماده با پیروزی برابر حریفان جهانی خود در مکان اول و سوم قرار گرفتند تا علاوه بر کسب مدال طلا و برنز این مسابقات، سهمیه المپیک ریو ۲۰۱۶ در کشور برزیل را برای ایران به ارمغان بیاورند و چراغ کسب سهمیه را برای تیراندازی ایران روشن کنند.