بروملین (bromelian) ترکیبی از آنزیم های پروتئولیتیک (هضم کننده پروتئین)، پراکسیداز، اسید فسفاتاز و مهارکننده پروتئاز است که خواص بروملین مصارف دارویی گسترده ای دارد. بروملین دارای اثرات ضدالتهابی، ضد درد، ضد تورم و ضد انعقاد است و به صورت مکمل خوراکی، داروی خوراکی و داروی موضعی کاربرد دارد. سازمان غذا و دارو ایالات متحده امریکا (FDA) بروملین را به عنوان افزودنی مطمئن (GRAS) تایید کرده است. آناناس مهم ترین منبع بروملین است. این ترکیب در ساقه و مرکز میوه آناناس فراوان و در گوشت میوه به میزان کمتر وجود دارد.
آنزیم بروملین چیست؟
آنزیم بروملین یک مخلوط آنزیمی هضم کننده پروتئین است که به طور طبیعی از ساقه، میوه و آب گیاه آناناس به دست می آید. سابقه استفاده از آن برای درمان بیماری های پزشکی، عمدتاً در سراسر آمریکای مرکزی و جنوبی، قرن هاست.
بروملین در حال حاضر به عنوان یک مکمل غذایی طبقه بندی می شود و به طور کلی توسط سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA) به عنوان ایمن (GRAS) شناخته می شود. این آنزیم در دسته ای از آنزیم ها تصور می شود که به هضم پروتئین کمک می کنند.
بروملین ممکن است به تنهایی یا همراه با سایر داروها استفاده شود. مردم از بروملین به صورت موضعی، برای از بین بردن پوست مرده ناشی از سوختگی، و به صورت خوراکی، برای برای درمان انواع بیماری ها، به ویژه آنهایی که با التهاب مزمن مرتبط هستند، مانند آلرژی، استئوآرتریت، سینوزیت و کولیت اولسراتیو را درمان می کند.
منابع آنزیم بروملین
بروملین به طور طبیعی در ساقه و میوه زرد آناناس وجود دارد. تولیدکنندگان ممکن است بروملین را به صورت کپسول، کرم، پودر یا قرص بفروشند. تولیدکنندگان همچنین ممکن است بروملین را همراه با مکمل های دیگر، مانند اسید لینولئیک مزدوج، که ترکیبی است که ممکن است به کاهش وزن کمک کند، بسته بندی کنند.
خواص درمانی بروملین
- آرتروز : تحقیقات بالینی نشان می دهد که خواص ضدالتهابی و ضد درد بروملین، آن را برای درمان درد، تورم بافت نرم و سفتی مفصل مرتبط با استئوآرتریت مؤثر می کند.
- سینوزیت مزمن: بروملین با روان کردن ترشحات بینی و کاهش التهاب مجاری تنفسی به درمان مؤثر سینوزیت کمک می کند.
- بیماری های قلبی و عروقی: بروملین مانع از چسبندگی و تجمع پلاکت های خون می شود، ازاین رو لخته در عروق خونی تشکیل نمی شود و خطرات احتمالی در سیستم قلب و عروق مانند فشارخون بالا، سکته قلبی و سکته مغزی رفع می گردد.
- مشکلات تنفسی: بروملین حساسیت آلرژیک را کاهش می دهد و دیگر پاسخ های التهابی که بر راه های هوایی متمرکز می شود را متوقف می کند.این آنزیم با هدف قرار دادن عامل اصلی آلرژی سیستم ایمنی بدن را متعادل می کند؛ بنابراین برای افرادی که واکنش های آلرژیک مانند آبریزش بینی، خارش چشم، متورم شدن غدد لنفاوی و گرفتگی مشکلات تنفسی دارند مفید است.
- مهار آسم : نتیجه آزمایشی حیوانی نشان داد که ممکن است اثرات ضدالتهابی بروملین برای افراد مبتلا به آسم یا سایر بیماری های مربوط به حساسیت مجرای هوایی مفید باشد.
- اثرات ضدالتهابی : به نظر می رسد این ماده برای افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید مفید باشد. این ماده علاوه بر کاهش التهاب بینی، می تواند التهاب هر قسمت دیگری از بدن را هم کاهش دهد. همچنین بروملین می تواند ترکیبات خاص مربوط به التهاب سرطان و رشد تومور را کم کند. از طرف دیگر می تواند سیستم ایمنی را برای ترشح ترکیبات ضدالتهاب تحریک کند. البته بیشتر این آزمایش ها روی موش ها و سلول ها در محیط آزمایشگاهی انجام شده اند و اطلاعات انسانی کمی در این رابطه وجود دارد.
- کاهش علائم کولیت : در آزمایشی حیوانی، بروملین استخراج شده از میوه التهاب را کاهش داد و زخم های مخاطی ناشی از بیماری التهاب روده موش ها را کم کرد.
- بهبود جای سوختگی : بر اساس یکی از پژوهش ها، استفاده از بروملین به صورت کرم موضعی برای ازبین بردن بافت آسیب دیده از زخم و سوختگی های درجه ۲ و ۳ مؤثر است.
- مبارزه با سرطان : بر اساس پژوهشی در سال ۲۰۱۰، بروملین برای مبارزه با سرطان مؤثر است. احتمالا این ماده توانایی مقابله با رشد سلول های سرطانی را دارد.
- تقویت هاضمه : به نظر می رسد بروملین می تواند عوارض زخم معده و علائم اختلالات هاضمه را کاهش دهد. همچنین بر اساس آزمایش های حیوانی، این ماده می تواند تعداد باکتری های اشرشیا کلای و ویبریو کولرا را در روده کاهش دهد. این ۲ باکتری عامل اصلی اسهال هستند.
- کاهش وزن : برخی از تولیدکنندگان مکمل، بروملین را به عنوان ماده ای کمکی برای کاهش وزن به بازار عرضه می کنند. آنها می گویند که آنزیم های موجود در بروملین می توانند سرعت هضم چربی ها در بدن را افزایش دهند. بااین حال، تحقیقات کمی نقش بروملین در کاهش وزن را تأیید می کنند.
مقدار مصرف بروملین
بدن معمولا توانایی جذب مقدار چشمگیری بروملین را دارد. همچنین می توان روزانه ۱۲ گرم بروملین را بدون ایجاد عوارض جانبی مصرف کرد. بااین حال، میزان مصرف بروملین باید با نظر پزشک، بر اساس نوع بروملین مصرفی (از ساقه یا گیاه) و دستورالعمل شرکت تولیدکننده باشد.
چه کسانی نباید بروملین مصرف کنند؟
- افراد باردار و شیرده
- حساسیت به آناناس، لاتکس، گندم، کرفس، پاپین، هویج، رازیانه، گرده سرو یا گرده چمن
- بعد از عمل جراحی (ممکن است خطر خون ریزی را افزایش دهد، دو هفته قبل از جراحی، مصرف بروملین را متوقف کنید)
تداخلات دارویی بروملین
- آموکسی سیلین (Amoxil ،Trimox): از آنجایی که بروملین مقدار آموکسی سیلین را در بدن افزایش می دهد، ممکن است اثرات و عوارض جانبی آموکسی سیلین را افزایش دهد.
- آنتی بیوتیک ها (آنتی بیوتیک های تتراسایکلین): بروملین ممکن است باعث جذب بیشتر آنتی بیوتیک ها، از جمله آنتی بیوتیک های تتراسایکلین شده و عوارض جانبی آنتی بیوتیک های تتراسایکلین را نیز افزایش دهد.
- تتراسایکلین ها عبارتند از: دمیکلوسیکلین (دکلومایسین)، مینوسیکلین (مینوسین) و تتراسایکلین (آکرومایسین)
- داروهای ضد انعقادی
- بروملین ممکن است سرعت لخته شدن خون را کاهش دهد و مصرف آن به همراه داروهایی که لخته شدن خون را کند می کنند، باعث افزایش کبودی و خونریزی شود.
- داروهایی که باعث کاهش لخته شدن خون می شوندعبارتند از: آسپرین، کلوپیدوگرل (Plavix)، دیکلوفناک (Voltaren،Cataflam)، ایبوپروفن (Advil ،Motrin)، ناپروکسن (آناپروکس، ناپروسین)، دالتپارین (Fragmin)، انوگزاپارین (Lovenox)، هپارین، وارفارین (Coumadin)