شنا کردن در دوران بارداری یکی از کار هایی است که فواید بسیار زیادی برای سلامت مادر و جنین دارد ولی ممکن است مشکلاتی هم برای مادر و جنین ایجاد کند بنابراین باید ایمنی را در حین شنا کردن رعایت کنید. برخی از افراد معتقد اند که زنان باید در دوران حاملگی به استخر بروند و شنا کنند. البته زنان باردار در این دوران باید نکات ایمنی را رعایت کنند و از کار های خطر ناک بپرهیزند و فقط به شنا کردن ساده اکتفا کنند.
فواید شنا کردن در بارداری
راه کارهای شنا کردن در سه ماهه اول
- اگر انرژی کافی داشته باشید ، ممکن است که شنای اول صبح را ترجیح دهید اما باید مراقب حالت هایی مثل تهوع و استفراغ باشید و بتوانید انرژی خود را برای ادامه روز تامین کنید.
- حداقل 20 دقیقه در روز شنا کنید.
- از تجهیراتی مثل کیک بورد استفاده کنید.
راه کارهای شنا برای سه ماهه دوم بارداری
- می توانید روی کمر خود دراز بکشید و شنا به سمت پشت را تمرین کنید ، بدون این که جریان خون شما به هم بریزد.
- از مایو های مخصوص بارداری استفاده کنید تا حس سادگی و راحتی برای شنا به شما بدهد.
راه کارهای سه ماه سوم بارداری
- از مایوی بارداری و راحت ترین نوع آن استفاده کنید تا به شکم شما فشار وارد نشود .
- از لوله های تنفس شنا استفاده کنید تا برای نفس کشیدن به گردن شما فشار وارد نشود .
- از شنا به سمت پشت خودداری کنید .
مزایای شنا در دوران بارداری
شنا در دوران بارداری ورزشی عالی برای تحرک داشتن است و فواید بی شماری از جمله سوزاندن کالری و رسیدن به تناسب اندام دارد. وقتی شنا می کنید از عضلات مرکزی برای نگه داشتن خود روی سطح آب استفاده می کنید و وقتی از یک سمت استخر به سمت دیگر می روید دستان تان را تکان می دهید و عضلات بدنتان را می کشید که این موضوع سبب افزایش قوام عضلات و استقامت بدن می شود. از دیگر فواید ورزش های آبی در دوران بارداری می توان به کاهش احتمال ابتلا به بیماری های مزمن، کاهش درد و فشار روی مفاصل، کاهش درد سیاتیک، کاهش تهوع صبحگاهی، بهبود گردش خون، بهبود بافت عضلانی و افزایش استقامت بدنی اشاره کرد. آب خنک استخر نه تنها سبب کاهش التهاب و شل شدن عضلات می شود بلکه به کاهش وزن جنین روی عضلات و مفاصل خانم باردار هم کمک می کند و در نتیجه خانم احساس فشار کمتری روی لگن، قسمت تحتانی کمر و عصب سیاتیک حس خواهد کرد. نکته مثبت دیگر اینکه زمانی که ورزش های غیر آبی انجام می دهید باید بدن را برای مدتی گرم کنید و بعد در کل افزایش دمای بدن برای جنین خوب نیست اما در ورزش های آبی نیازی به گرم کردن بدن ندارید و دمای بدن در حد مناسبی پایین می ماند. به طور کل شنا و بارداری ترکیبی عالی است و شنا مزایای فراوانی برای خانم باردار دارد. نگران مایو هم نباشید زیرا انواع مایو های مخصوص خانم های باردار نیز در فروشگاه ها موجود است.
مضرات شنا در دوران بارداری
کلر و ضعف ایمنی دو خطر احتمالی است که خانم های باردار را طی شنا تهدید می کند. کلر به منظور از بین بردن باکتری ها و مواد بیماری زای داخل آب به آن اضافه می شود. البته کلر در آب لوله کشی نیز وجود دارد. در گذشته این نگرانی وجود داشت كه كلر با نقایص مادرزادی مرتبط باشد اما مطالعات انجام شده طی سالیان اخیر نشان داده است که ارتباطی میان کلر و نقص های مادرزادی وجود ندارد. در تحقیقی در این رابطه بیش از 70،000 خانم که در دوران بارداری شنا می کردند مورد بررسی قرار گرفتند و نتایج ثابت کرد هیچ مدرکی مبنی بر مضر بودن کلر استخر و تاثیر منفی آن بر زنان باردار و جنین شان وجود ندارد. نگرانی دیگر ضعف سیستم ایمنی زنان در سه ماهه اول است که آنها را مستعد ابتلا به بیماری می کند و می تواند به رشد جنین آسیب برساند. شنا در استخر های عمومی، زنان باردار را در معرض سایر افراد با بیماری های مختلف و باکتری های گوناگون در آب قرار می دهد که این مسئله می تواند تا حدودی نگران کننده باشد. پس اگر علایمی از ضعف سیستم ایمنی را دارید بهتر است قبل از شنا با پزشک خود در این رابطه مشورت کنید.
موارد ممنوع برای ورزش شنا
درصورتی که هر یک از علامت های زیر را در خودتان مشاهده کردید، از شنا و انجام فعالیت های ورزشی در آب خودداری کنید و سریع با پزشک خود تماس بگیرید:
- ترشح و خونریزی از واژن
- کاهش حرکات جنین
- تنگی نفس
- سرگیجه و احتمال غش کردن
- سردرد
- درد قفسۀ سینه
- ضعف شدید
- گرفتگی عضلات