به گزارش سایت خبری ساعد نیوز،حتما شما هم دیده اید که به کودکی واکسن می زنند این صحنه دیدنش برای هر کسی ناخوشایند است مخصوصا برای پدر و مادر، اصولا پدر و مادر به دلیل عشق و علاقه ای که به فرزندشان دارند از تماشای این صحنه آزرده خاطر می شوند. اما برنامه واکسیناسیون به منظور پیشگیری از بیماریهای خطرناک تهیه شده است و مهمترین بخش تامین سلامت کودک را تشکیل می دهد. بعضی از این بیماریها (نظیر فلج اطفال و دیفتری) صذ سال پیش از این بسیار شایعتر بودند ولی امروزه بعلت انجام واکسیناسیون بندرت دیده می شوند. مرکز مبارزه با بیماریها در هر کشور بسته به سطح ایمنی عمومی و بیماریهای خطرناک شایع برنامه واکسیناسیون خاصی را برای کودکان و بزرگسالان تنظیم می کند.
لیست واکسن های ضروری نوزاد
نوزادانی که تازه به دنیا آمده اند به دلیل بیماری های مختلف و باکتری ها و ویروس هایی که هر روز شکل جدیدی به خود می گیرند باید واکسینه شوند. اما شاید بسیاری از شما ندانید که این واکسن ها دقیقا در چه سنی و برای مقابله با کدام بیماری ها به نوزاد زده می شوند.7 واکسن ضروری و اولیه ای که هر کس در دوره شیرخواری و کودکی باید بزند به این ترتیب معرفی می کند:
۱- بدو تولد: واکسن سل (ب.ث.ژ)، واکسن سه گانه (دیفتری، کزاز، سیه سرفه)
۲- دو ماهگی: پنج گانه (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه)- قطره خوراکی فلج اطفال
۳- چهار ماهگی: پنج گانه (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه) - قطره خوراکی فلج اطفال- IPV (فلج اطفال تزریقی)
۴- شش ماهگی: پنج گانه (دیفتری، کزاز، سیاه سرفه، هپاتیت ب، هموفیلوس پنومونیه) - فلج اطفال
۵- دوازده ماهگی: MMR (بر ای سرخک، سرخجه و اوریون )
۶- هجده ماهگی: سه گانه- فلج اطفال-MMR
۷ - شش سالگی: سه گانه- فلج اطفال
برخی والدین درباره ایمن سازی یا واکسیناسیون نوزاد کم وزن یا نارس شان نگران هستند. آنها فکر میکنند پروتکل های واکسیناسیون برای نوزاد طبیعی است و نوزاد آنها شکننده تر از آن است که بتواند واکسینه شود چون وزن کمی دارد و ممکن است مشکلات سلامت دیگری نیز داشته باشد. اما پزشک توصیه میکند که نوزاد مانند دیگر نوزادان برنامه واکسیناسیون را انجام دهد. با هم راهنمای واکسیناسیون نوزادان کم وزن و نارس را می خوانیم.
نوزاد زودرس چه نوزادی است؟
نوزاد زودرس نوزادی است که قبل از 37 هفتگی به دنیا بیاید. نوزاد نارس نیز نوزادی است که قبل از 28 هفتگی متولد شود. این نوزاد در معرض بیماریهای جدی قرار دارند چون سیستم ایمنی آنها کامل نیست به همین دلیل واکسیناسیون آنها اهمیت دارد و میتواند از بسیاری از بیماریها آنها را محافظت کند.
خطر عدم واکسیناسیون نوزاد کم وزن یا نارس
اگر نسبت به واکسیناسیون نوزاد کم وزن یا نارس تردید دارید باید به خاطر داشته باشید که:
- اگر نوزاد نارس دچار عفونتی شود که با واکسیناسیون قابل پیشگیری است، به احتمال زیادی دچار بیماریهای مرتبط با آن عفونت خواهد شد.
- همه انواع واکسن ها برای استفاده نوزاد کم وزن و نارس ایمن هستند و لازم نیست نگران باشید.
- هرگونه عوارض جانبی مربوط به واکسیناسیون در نوزادان طبیعی و نارس به صورت یکسان است.
-
آیا نوزاد کم وزن و نارس باید واکسن هپاتیت B بزند؟
نوزاد تازه متولد شده اولین دوز واکسن هپاتیت B را در 24 ساعت اول تولد دریافت می کند. نوزادی که به هر دلیلی نتوانسته در بیمارستان واکسن هپاتیت را دریافت کند باید هرچه زودتر آن را تزریق کند و هر 3 دوز آن که توصیه شده را انجام دهد.
اگر مادر باردار در غربالگری هپاتیت B داشته باشد یا حین زایمان این موضوع مشخص شود، نوزاد باید در 12 ساعت اول بعد از تولد واکسن هپاتیت B را دریافت کند. دومین دوز این واکسن در یک ماهگی نوزاد باید تزریق شود و آخرین دوز نیز در 6 ماهگی باید تزریق شود.
توصیه می شود نوزادان کم وزن و زودرس با وزن 2 کیلوگرم باید مانند نوزادان طبیعی واکسن هپاتیت B را دریافت کنند. اگر وزن هنگام تولد کمتر از 2 کیلوگرم باشد توصیه می شود واکسن هپاتیت B در ماه اول تولد تزریق شود.
انجام واکسن فلج اطفال در نوزادان کم وزن و نارس
براساس یک تحقیق مشخص شده که واکسن فلج اطفال خوراکی در نوزادان نارس نتیجه مشابهی با نوزادان ترم یا طبیعی که با همان شرایط واکسینه شده اند، نشان می دهد. هرچند برخی متخصصان نسبت به تزریق واکسن فلج اطفال خوراکی بلافاصله بعد از تولد را توصیه نمی کنند و علت آن را خطر آلوده شده سایر نوزادان میدانند اما تحقیقات چنین مشکلی را نشان نمیدهد. مراقبت های بعد از واکسن را جدی بگیرید
آیا واکسیناسیون باعث آپنه می شود؟
گفته میشود واکسیناسیون خطر آپنه را در نوزادان زودرس که در بیمارستان واکسیناسیون می شوند افزایش می دهد. به همین دلیل باید بعد از واکسیناسیون نوزاد نارس در بیمارستان تا 48 ساعت نوزاد تحت نظر باشد. عواملی که برای احتمال افزایش بروز آپنه در نظر گرفته میشود شامل بیماری جدی هنگام تولد، سن تقویمی کمتر از 67 روز و آپنه 24 ساعت قبل از واکسیناسیون است. باید دقت داشته باشید که آپنه لزوما بر اثر واکسیناسیون بروز نمی کند و اگر نوزاد در واکسیناسیون اول دچار آپنه شود خطر بروز آپنه در واکسیناسیون نوبت بعدی نیز افزایش پیدا میکند.