تاری دید به معنای از بین رفتن وضوح بینایی است، به گونه ای که فرد احساس می کند فیلتری مقابل چشمانش قرار دارد. در تاری دید فرد مبتلا قادر به تمرکز بر کلمات و دیدن جزئیات دقیق اشیاء نیست. تاری دید بسته به علت آن می تواند یک چشم و یا هر دو چشم را درگیر کند. آگاهی نسبت به شایع ترین علل تاری دید و درمان های آن، مواجهت با این اختلال را راحت تر می کند.تاری دید به معنای از بین رفتن وضوح بینایی است، به گونه ای که فرد احساس می کند فیلتری مقابل چشمانش قرار دارد.
تاری دید با توجه به علت آن می تواند با علائم متعددی مانند سردرد، حساسیت به نور، قرمزی و تحریک چشم همراه باشد، به همین دلیل لازم است تا با شایع ترین علل تاری دید آشنا شویم. همچنین به دنبال تاری دید ممکن است دید تونلی یا از دست دادن بینایی ایجاد شود. تاری دید، در مواردی میدان دید و حتی دید خطی را تحت تاثیر قرار می دهد.به صورت کلی تاری دید می تواند ناشی از علل متعددی باشد که در اینجا به شایع ترین علل تاری دید و نشانه های همراه آن می پردازیم.
- ضعف بینایی: ضعف بینایی در شرایطی که هر کدام از اختلالات زیر وجود داشته باشد، رخ می دهد. هنگامی که چشم شما از حالت گرد به شکل تخم مرغی در می آید یا عدسی وقرنیه به اندازه کافی انحنا نداشته و یا آسیب دیده باشد، نور نمی تواند در یک نقطه صحیح متمرکز شود. این شرایط منجر به عدم تشکیل تصویر واضح در فاصله معین (دوربین، نزدیک بین) و اختلال دید (آستیگماتیسم) می شود. همان طور که ذکر شد ضعف بینایی می تواند یکی از شایع ترین علل تاری دید باشد.
- خستگی چشم: آیا تا به حال به صفحه نمایش تلویزیون یا صفحات کتاب برای مدت طولانی خیره شده اید؟ دراین حالت افراد کمتر پلک می زنند. جالب است بدانید که هر بار پلک زدن باعث جاری شدن اشک در چشم می شود و حرکت چشم را نرم و روان می کند. همچنین اشک، چشم را پاک کرده و خستگی چشم را کاهش می دهد. برای پیشگیری از خستگی چشم در چنین شرایطی، باید بیشتر پلک بزنید، کمی استراحت کنید و به اطراف نگاه کنید.
بیماری هایی که باعث تاری دید می شوند
۱. دیابت
دیابت احتمال ابتلا به نوعی بیماری چشمی به نام رتینوپاتی دیابتی را افزایش می دهد. با گذر زمان، میزان بالای قند خون باعث تخریب مویرگ های شبکیه می شود که حس بینایی را کنترل می کند. درنتیجه بخشی از شبکیه به نام ماکولا (یا لکه ی زرد) متورم می شود و ناخواسته رگ هایی در چشم ایجاد می شوند و پس از مدتی شروع به خون ریزی می کنند.
بیماری چشمی ناشی از دیابت، علاوه بر تاری دید ممکن است با نشانه های زیر همراه باشند:
- تصور دیدن نقطه ی شناور در محدوده دیدتان
- از دست دادن کامل بینایی
درمان زودهنگام بهترین راه جلوگیری از آسیب همیشگی است. بنابراین اگر دیابت دارید، برای معاینه ی چشم هایتان دست کم سالی یک بار به پزشک مراجعه کنید. علاوه بر این کسانی که دچار مشکلات قندی هستند باید بدانند با افزایش میزان قند خون، بدن رطوبت چشم ها را جذب می کند و این مسئله، تاری دید را به دنبال دارد. همچنین در مبتلایان به دیابت کنترل نشده، احتمال ابتلا به مشکلات چشمی دیگر مانند آب مروارید، بیشتر است.
۲. سکته مغزی
یکی از نشانه های اصلی سکته مغزی، تغییر ناگهانی و بی درد در بینایی است. ممکن است دچار تاری دید یا دوبینی شوید. اگر متوجه این نشانه ها یا نشانه های زیر در خودتان شدید بی درنگ با فوریت های پزشکی تماس بگیرید:
- گیجی؛
- افتادگی صورت؛
- ازدست دادن تعادل؛
- حرف زدن بااشکال یا عجیب یا مشکلات دیگر در صحبت کردن؛
- ضعف یا بی حسی در یکی از دست ها.
۳. پری اکلامپسیا
اگر باردار هستید، نباید به سادگی از تاری دید بگذرید؛ این ممکن است نشانه ی پری اکلامپسیا (Preeclampsia) باشد که عارضه ای خطرناک ناشی از فشار خون بالا و سطح بالای پروتئین در ادرار است. این مشکل در زنانی که در ماه های آخر بارداری (معمولا پس از هفته ی بیستم) هستند و پیش از این هیچ وقت فشار خون شان بالا نبوده است، رخ می دهد. این عارضه ممکن است آثاری به جا بگذارد که زندگی مادر و فرزند را تهدید می کند.
پری اکلامپسیا ممکن است با نشانه ی خاصی همراه نباشد اما تاری دید و دیگر مشکلات بینایی مانند دیدن نوارها یا نقطه های نورانی می تواند سرنخی برای تشخیص آن باشد. اگر متوجه این نشانه ها و همچنین نشانه های زیر شدید، سریعا به پزشک مراجعه کنید:
- اضطراب، تنگی نفس، تپش قلب یا گیجی؛
- حالت تهوع یا استفراغ که به طور ناگهانی پس از سه ماهه ی نخست بارداری شروع می شود؛
- درد شکم، شانه ها یا کمر؛
- افزایش وزن ناگهانی؛
- ورم به ویژه در صورت و اطراف چشم ها و همچنین دست ها؛
- سردرد شدید دنباله دار که رفع نمی شود.
۴. میگرن
برای بیشتر افراد میگرن چیزی بیشتر از یک سردرد وحشتناک است. نشانه های دیگری از جمله تاری دید و حساسیت به نور، هنگام بروز میگرن دیده می شوند. این نشانه ها ممکن است حتی پیش از آغاز موج اصلی میگرن شروع شوند و تا پایان میگرن هم تسکین نیابند.
میگرن ممکن است با اختلالات شدیدتر در بینایی (آئورا) همراه باشد. ازجمله:
- از دست دادن تمام یا بخشی از دید برای مدت کوتاه؛
- دیدن نوارهای نورانی؛
- دیدن نقطه یا خطوط موج دار.
برای درمان این نشانه ها باید با پزشک همکاری کنید تا بتوانید از اساس، از بروز آنها پیشگیری کنید.
۵. پسوریازیس
نشانه های رایج پسوریازیس (صدفک)، خارش یا حساسیت پوستی، درد و التهاب مفاصل و لکه های قرمز و انبوه در پوست است. اما این بیماری ممکن است چشم ها را هم تحت تأثیر قرار دهد. بیماری شرایطی ایجاد می کند که التهاب و تورم باعث تاری دید، درد، قرمزی چشم و حساسیت به نور می شود.
این عارضه ی چشمی با درمان مناسب رفع می شود اما نوع درمان بسته به اینکه کدام قسمت چشم تحت تأثیر قرار گرفته است، متفاوت است.
۶. ام اس
یکی از علائم اولیه ام اس تاری دید است. این بیماری باعث التهاب اعصاب چشم و منجر به عارضه ای به نام التهاب عصب بینایی می شود که تاری دید، کاهش توانایی تشخیص رنگ و درد، هنگام حرکت چشم ها را به دنبال دارد. این مشکل معمولا تنها در یک چشم رخ می دهد.
ام اس علاوه بر تاری دید با نشانه های زیر همراه است:
- مشکل در حفظ تعادل؛
- مشکلات روده ای و مثانه ای؛
- گیجی؛
- خستگی؛
- بی حسی؛
- خشکی؛
- ضعف.
التهاب عصب چشمی لزوما به دلیل ام اس نیست، بنابراین با پزشک دراین باره صحبت کنید. بیشتر وقت ها التهاب به خودی خود رفع می شود اما پزشک می تواند با تجویز دارو به درمان سرعت بدهد.
7. بیماری های چشمی:
اگر تاری دید به صورت ناگهانی و تنها برای یک چشم شما اتفاق افتاده، و سن شما بالای شصت سال است، امکان ایجاد سوراخ ماکولا در بخش مرکزی شبکیه چشم شما وجود دارد.همچنین تاری دید ناگهانی می تواند نشانه جداشدگی شبکیه چشم، تبخال چشمی یا نوریت اپتیک (التهاب عصب بینایی) باشد.
دقت داشته باشید که بعضی از بیماری ها و شرایط خاص چشمی، می توانند موجب از دست رفتن دائم بینایی شوند، بنابراین در صورت مواجه شدن با تاری دید ناگهانی، مراجعه به پزشک جهت تشخیص و درمان امری واجب است.
آب مروارید: تغییرات بینایی مانند تاری دید، دید ابری، ایجاد هاله یا فتوفوبی(نور هراسی و عدم تحمل نور) هنگام نگاه کردن به چراغ ها در شب، می توانه نشانه بروز آب مروارید باشد. بیماری آب مروارید، در صورتی که درمان نشود، به صورت مداوم بدتر شده تا جایی که تمام دید شما را گرفته و منجر به کور شدن فرد می شود. در عمل آب مروارید، با جایگزینی لنز مصنوعی با عدسی کدر شده در چشم، میزان بینایی از دست رفته بر اثر آب مروارید به خوبی بازمی گردد.
گلوکوم یا آب سیاه: دید تار یا دید تونلی می تواند نشانه ابتلا به گلوکوم باشد. در صورتی که به درمان این بیماری توجهی نشود، از دست رفتن بینایی ادامه داشته و تا نابینایی دائمی فرد پیش می رود.دژنراسیون ماکولا یا تباهی لکه زرد: تاری دید یا اعوجاج های بینایی که موجب پدیدار شدن خطوط صاف، به صورت موجی یا شکسته در میدان دید می شوند، می توانند نشان از ابتلا به دژنراسیون ماکولا بر اثر کهولت سن باشند، بیماری که در افراد با سنین بالا موجب کوری می شود.
آیا تاری دید شما می تواند یک تومور مغزی باشد؟
ترسناک اما درست است: یک تومور در هر قسمت از مغز شما می تواند باعث ایجاد فشار در داخل جمجمه شود. این وضعیت می تواند باعث بروز علائم زیادی از جمله تاری دید شود. علایم دیگر یک تومور مغزی احتمالی عبارتند از:
- خواب آلودگی
- سردردی که از بین نمی رود
- تغییر شخصیت
- تشنج
- استفراغ
اگر پزشک شما فکر می کند که شما ممکن است یک تومور مغزی داشته باشید، از تست های مختلفی برای بررسی عملکرد مغز و نخاع و نیز تست های تصویربرداری برای دیدن داخل مغز شما استفاده خواهد کرد.
آیا مشکل شما می تواند بیماری پارکینسون باشد؟
تاری دید اولین نشانه این بیماری عصبی نیست؛ اما هرچه بدتر می شود، می تواند بر دید تاثیر بگذارد. چرا که این حالت ممکن است نحوه حرکت چشم های شما را تغییر دهد. از آنجائیکه دید شما کم تر به نظر می رسد، ممکن است به چشم های خود فشار وارد کنید چون چشم ها باید سخت تر برای فوکوس کردن کار کنند.
بیماری پارکینسون به جز چشم ها اندام های دیگری را هم درگیر می کند. که می توان به این موارد اشاره کرد:
- ضعف تعادل و هماهنگی در اندام ها
- اخساس سفتی در بدن
- لرزش هایی که بر دست ها، بازوها، پاها و صورت تاثیر می گذارند.