آيا تيره شدن قسمت هاي از پوست صورت يا بدن در زمان حاملگي طبيعي است؟قطعاً. تيرگي پوست بصورت لكه هاي نامنظم در حدود 70% از زنان حامله ديده مي شود. زناني كه پوست تيره دارند بيشتر در معرض اين لكه ها قرار دارند. اين لكه ها بيشتر در نواحي دور لب بالا، بيني، بالاي گونه ها، و پيشاني ديده مي شوند و گاهي به صورت يك ماسك صورت را مي پوشانند. اين لكه ها كه عموماً "ماسك حاملگي" خوانده مي شوند (ولي نام علمي آنها كلوآسما يا ملاسما [chloasma or melasma] است ممكن است در نواحي ساعت و ديگر قسمت هاي بدن كه در معرض نور آفتاب قرار ديده شوند و با هر حاملگي واضح تر مي شوند.
علاوه بر اين، نوك پستان، كك مك يا خال، محل زخم ها، پوست دور ناحيه تناسلي، و نواحي از پوست كه در معرض اصطكاك قرار دارند (نظير زير بغل و كشاله ران) در زمان حاملگي تيره تر يا اصطلاحاً هيپرپيگمانته (Hypertigmanted) مي شوند. (مطلب پیشنهادی: رفع تیرگی ناحیه تناسلی)
تمام اين تغييرات ناشي از افزايش موقتي (و بي ضرر) توليد ملانين در بدن است. ملانين ماده اي است كه رنگ مو، پوست و چشم از آن ناشي مي شود. تيرگي پوست ظرف چند ماه پس از حاملگي از بين مي رود، هر چند در بعضي از زنان اين تغييرات رنگدانه هيچگاه كاملاً برطرف نمي شوند.
تیرگی پوست در بارداری عارضه ای است که درخشندگی و شفافیت پوستی تعداد بسیار زیادی از مادران را از بین می برد به همین دلیل آنها مدام سوال می کنند که کیا تو بارداری پوستشون تیره شده؟ برای تیرگی پوست در بارداری چه کنیم؟ شاید دانستن پاسخ این پرسش که کیا تو بارداری رنگ پوستشون تیره شده مشکل شما را حل نکند اما دانستن راهکارهای درمانی تیرگی پوست در بارداری بدون شک می تواند از بدتر شدن این مشکل جلوگیری کند.آیا از وقتی فهمیده اید در انتظار به دنیا آمدن یک نوزاد هستید آیا تغییرات پوستی تنها اتفاقی است که برایتان افتاده است؟ آیا لکه های تیره ای روی پوستتان ظاهر شده است؟ بارداری با تغییرات زیادی همراه است. زود خسته می شویم، چاق می شویم، چیزهایی را می خوریم که معمولا دوست نداشته ایم و اغلب از خوردنی هایی که عاشقشان هستیم بیزاری عجیبی حس می کنیم.
همین طور نشانه هایی بروز می کند که موجب غافلگیری ما می شود. کسی به ما درباره احساسات ناخوشایند، گرفتگی دائم بینی، یا تورم پاها چیزی نگفته بود. تصور کنید وقتی از خواب بیدار شدم و دیدم کک ومک هایم در دوران بارداری تیره تر شده اند چقدر غافلگیر شدم. فکر کردم دارم دیوانه می شوم. حتی فکر نکردم درباره اش سؤال کنم چون مطمئن بودم امکان ندارد این اتفاق بیفتد. ولی داشت می افتاد و من هم تنها کسی نبودم که آن را تجربه می کردم.
در این مقاله درباره ملاسما یا لک دوران بارداری حرف می زنیم که کمتر به آن پرداخته شده است. می گوییم آیا طبیعی است، چرا اتفاق می افتد و چکار می توانیم می توانیم برایش بکنیم.
آیا تیره شدن پوست در بارداری طبیعی است؟
با این که چندان درباره این عارضه به عنوان نشانه های بارداری صحبت نشده است اما تیره شدن پوست که به ملاسما یا کلوآسما شناخته می شود کاملا شایع و عادی است. گاهی به آن ماسک بارداری می گویند چون اغلب روی صورت و مخصوصا پیشانی، بینی و گونه ظاهر می شود.با این که این تغییر رنگ اغلب روی صورت ظاهر می شود اما ممکن است آن را در نواحی دیگر بدن هم ببینیم. تیره شدن پوست در جاهایی که در معرض نور آفتاب قرار می گیرد مانند دست ها و پاها و همچنین زیر بغل که اصطکاک بیشتری وجود دارد نیز رخ می دهد. یک نشانه دیگر شایع در بارداری، خط سیاه (خط تیره عمودی وسط شکم) است که دلیل بروز آن مشابه کلوآسما است.
دلیل تیرگی پوست در بارداری چیست؟
همان طور که استروژن باعث رشد مو در دوران بارداری می شود و پروژسترون موجب پف کردن می شود، هورمون ها نیز احتمالا دلیل تیره شدن پوست هستند. تنها مسئله این است که هیچ کس نمی داند متهم ما کدام هورمون است.
ملانوسیت ها سلول هایی در پوست هستند که رنگ دانه تولید می کنند و هورمون های محرک ملانوسیت در سه ماه دوم و سوم افزایش می یابند. برخی می گویند این عارضه به خاطر افزایش پروژسترون پدید می آید و عنوان می کنند که در زنان یائسه که مکمل های پروژسترون مصرف می کنند نیز این امر شایع است.
برخی دیگر گمان می برند که افزایش سطح استروژن است که تولید ملانین را زیاد می کند.
تیرگی گردن در بارداری نیز به همان علل تیرگی پوست رخ می دهد. درواقع تیره شدن پوست گردن در بارداری به این علت است که ملانوسیت های پوست نواحی گردن به این تغییرات هورمونی ناشی از بارداری واکنش بیشتر و شدیدتری نشان داده اند.
تیرگی پوست صورت که به آن (Chloasma) می گویند معضل پوستی است که در آن لکه هایی به رنگ های قهوه ای، آبی و خاکستری در صورت ظاهر می شوند. هورمون های تحریک کننده ملانوسیت (MSH)، هورمون هایی هستند که توسط هیپوفیز، هیپوتالاموس و پوست در پاسخ به اشعه UV خورشید ایجاد می شوند.
این هورمون ها باعث ایجاد رنگدانه ی محافظتی به نام ملانین در پوست می شوند. بنابراین با قرار گرفتن در معرض آفتاب احتمال افزایش این لکه ها وجود دارد. بعلاوه در طول بارداری هورمون های بدن و بالاخص هورمون استروژن افزایش می یابند. افزایش هورمون ها در بدن منجر به ایجاد بیش از حد رنگدانه ملانین شده که به صورت لکه هایی برزو پیدا می کنند.
هم چنین این لکه ها بیشتر در پیشانی، چانه، گونه ها و اطراف دهان بوجود می آیند و الگوهای متفاوتی به جهت پخش شدن در صورت و بدن دارند. این عارضه پوستی حتی ممکن است برای مردانی که بدلیل داشتن سرطان پروستات، از استروژن استفاده می کنند، هم بوجود بیاید. در برخی موارد این ضایعات تا یکسال بعد از بارداری ناپدید می شوند. اما در مواردی دیگر علائم این عارضه بدلیل قرار گرفتن در معرض اشعه UV خورشید همچنان باقی می مانند.
چه کسانی بیشتر در معرض تیرگی پوست دوران بارداری هستند؟
- میانگین سن شروع این عارضه بین 20 تا 30 سال است.
- این بیماری در آسیایی ها و اسپانیایی ها بیشتر اتفاق می افتد.
- داشتن سابقه بیماری در خانواده، خطر ابتلا به آن را افزایش می دهد.
- این بیماری پوستی می تواند زنان باردار در هر نژادی را تحت تاثیر قرار دهد، اما در زنانی با پوست تیره تر شایع تر است.