درمان دندانپزشکی در طول مدت بارداری شامل درمان های ساده و پیشگیرانه مثل جرم گیری و ترمیم پوسیدگی هاست. انجام درمان های پیچیده معمولا به بعد از این دوران موکول می شود مگر آنکه به دلیل ابتلای مادر به درد دندان گریزی از آن نباشد. جراحی ها اغلب به بعد از بارداری موکول می شوند ولی گاهی جراحی اجتناب ناپذیر است مثلا بر داشتن افزایش حجم لثه دوران بارداری که لثه به سطح جونده دندانها رسیده که حین جویدن دردناک باشند و زن باردار نتواند غذا بخورد و یا از نظر روحی و روانی بعلت زیبایی ،بیمار بسیار در رنج باشد.خانم باردار که از عفونت و یا درد دندان رنج می برد باید سریع تحت مداوا قرار گیرد اغلب اوقات عوارض ناشی از موقعیت های اورژانسی بیش از خطرات همراه با اقدامات درمانی است.
چگونه می توان شایع ترین مشکلات دهان و دندان را در دوران بارداری مدیریت کرد؟
در دوران حاملگی ممکن است فرد با مشکلاتی در زمینه بهداشت دهان و دندان خود مواجه شود که شایع ترین آنها به همراه آنچه باید درباره این مشکلات انجام دهید در ادامه بررسی خواهد شد:
عفونت و التهاب لثه در دوران بارداری
بارداری بدون وجود هورمون ها رخ نخواهد داد. در صورت وجود هورمون ها شما اندکی افسرده می شوید، اندازه مثانه شما کوچک تر می شود و به دلایل متعددی همیشه تمایل به خوردن خوراکی های عجیب مانند کره بادام زمینی و ترشی خواهید داشت. هورمون ها همچنین در تورم لثه در دوران بارداری نقش دارند و باعث بروز بیماری تورم و التهاب لثه در دوران بارداری می شوند. اگر شما متوجه شده اید که در دوران بارداری لثه شما به صورت مکرر خونریزی می کند نباید آن را نادیده بگیرید. مراجعه به دندان پزشک اهمیت بسیار زیادی دارد و دندان پزشک به شما توصیه می کند که به طور مرتب و تا زمانی که جنین به دنیا می آید به کمک روش های تخصصی و تمیز کردن دندان های خود بپردازید. در منزل باید توجه ویژه ای به بهداشت دهان و دندان خود کنید. استفاده از مسواکی که سر آن نرم است می تواند ریسک التهاب لثه را کاهش دهد بنابراین در صورتی که شما از یک خمیر دندان مناسب استفاده کنید ریسک تشکیل پلاک، جرم، و بیماری های التهاب لثه کاهش خواهد یافت. به خاطر داشته باشید که باید روزانه حداقل یک بار از نخ دندان برای تمیز کردن دندان های خود استفاده کنید زیرا تورم لثه باعث می شود که مواد غذایی به راحتی به نقاطی که دسترسی به آنها دشوار است بچسبند بنابراین در کنار استفاده از مسواک و خمیر دندان مناسب حتماً از نخ دندان استفاده کنید.
تومورهای دوران بارداری
برخی از زنان باردار به علت تغییرات هورمونی در دوران بارداری دچار تومور هایی می شوند که به آنها تومورهای بارداری گفته می شود. از شنیدن نام تومورهای بارداری وحشتناک کنید زیرا این تومورها بدخیم نیستند و معمولاً بیشتر در سه ماهه دوم بارداری بین دندان ها به وجود می آیند و شباهت کمی به تمشک دارند. در صورتی که این تومورها باعث احساس درد و ناراحتی شوند دندان پزشک اقدام به تخلیه آنها خواهد کرد اما در اکثر موارد این تومورها پس از زایمان از بین می روند. وقتی از زنان باردار به علت بروز تغییرات هورمونی بیشتر از دیگران دچار بیماری لثه و درد دندان می شوند. حساسیت و پوسیدگی دندان در زمره علل احتمالی درد دندان قرار دارند. در این افراد دندان پزشک به درمان مشکل پوسیدگی و خرابی دندان و بیماری لثه می پردازد اما این بیماران می توانند با رعایت چند نکته در منزل از دهان و دندان خود مراقبت کنند مصرف قرص مسکن مانند استامینوفن می تواند به طور موقت به تسکین درد دندان کمک کند اما همه زنان باردار باید قبل از مصرف هرگونه دارویی با پزشک خود مشورت نمایند. در اکثر موارد مصرف آسپرین و ایبوپروفن در دوران بارداری جز داروهای ایمن در نظر گرفته نمی شود. زنان باردار فقط باید تا زمانی به مصرف این داروها بپردازند که پزشک آنها اجازه می دهد.
بارداری و پوسیدگی دندان
پوسیدگی عامل درد دندان است. حال با این دندان درد دوران بارداری چه کنیم ؟! بهترین زمان برای درمانهای دندانپزشکی سه ماهه دوم بارداری است. اما تحت شرایط خاص که اولا کمترین استرس حین درمان باید متوجه مادر باشد. ثانیا اگر نیاز به انجام گرافی در حین درمان باشد، باید حتما از روپوشهای سربی استفاده شود.
اما به هر حال در هر زمانی از دوران بارداری که هستید و دندان درد در حاملگی به سراغتان آمد، مراجعه به دندانپزشک بهترین راه حل است. دندانپزشکان برای موقعیتهای اورژانس آموزش دیده اند و میتوانند آرامش را به شما برگردانند تا بعد از فارغ شدن جهت انجام درمان اساسی اقدام کنید.
با این حساب از خود درمانی با مسکنهای متنوع در دوران بارداری جدا بپرهیزید و در عین حال نیازی به تحمل دندان درد حاملگی ندارید و با یک ویزیت دندانپزشک اقدامات لازم جهت کنترل دندان درد شما انجام خواهد گرفت.
ضمنا از سوالات رایج مادران باردار این است که آیا بی حسی های دندانپزشکی برای جنین مضر است؟! در پاسخ باید گفت در دوران بارداری از بی حسی های بدون اپینفرین استفاده میشود که در دوز مورد استفاده در دندانپزشکی مجاز است. در ضمن داروهایی که توسط دندانپزشکتان تجویز میشود متناسب با شرایط موجود شماست ،بنابراین استفاده از آنها بلا مانع است.