پوشش محافظ بیرونی دندان به علت پوسیدگی دندان از بین می رود و رفته رفته به مرکز دندان و محل قرارگیری اعصاب دندان نفوذ می کند و درد هنگامی که چیزهای سرد یا گرم یا شیرین با دندان تماس پیدا می کند شروع می شود.
تخریب یا فساد دندان و بیماری لثه بر اثر تولید پلاک (Plague) که لایه نازکی از بزاق و باقیمانده های غذاست و باکتری در آن رشد می کند ،صورت می گیرد. باکتریها در حضور مواد قندی رشد می کنند به همین خاطر وجود قندها در مواد غذایی کودک مضر هستند
والدین باید از کودک درباره دندانی که درد می کند یا محل ایجاد درد در دهان سوال کنند . همچنین والدین باید درباره زمان شروع درد و دائم یا موقتی بودن آن از کودک اطلاعاتی دریافت کنند. دندان دردی که باعث شود کودک در طول شب بیدار بماند یا درد دندانی که بیش از یک روز ادامه داشته باشد، باید مورد بررسی دندانپزشک اطفال قرار گیرد.
ممکن است ضربه به دهان سبب آسیب به دندان ها و لثه های کودک شود. به همین علت والدین باید از کودک خود درباره وارد شدن ضربه به دهان سوال کنند و با نگاه کردن به داخل دهان کودک از عدم ایجاد شکستگی، ترک خوردگی یا سایر موارد آسیب دیدگی دندان مطمئن شوند و سپس به متخصص دندانپزشکی کودکان مراجعه کنند.
بررسی علائم ابتلا به بیماری های دندان و لثه
والدین باید از نزدیک به دندان نگاه کنند و لکه های قهوه ای یا پوسیدگی ها را در دهان کودک خود تشخیص دهند و التهاب لثه یا زخم در داخل دهان کودک خود را بررسی نمایند. اگرعلائم مشخص در این باره مشاهده نشد ، احتمالاً دندان پوسیده کودک عفونت کرده است.
درد دندان کودکان اغلب بعد از آسیب به دندان اتفاق می افتد. شایع ترین شکل آسیب دیدگی دندان از پوسیدگی است که غالبا بخاطر بهداشت ضعیف دندان است. قند و نشاسته موجود در مواد غذایی باعث می شود باکتری های موجود در دهان به دندان آسیب برساند و باکتری های موجود در دهان از این قند و نشاسته تغذیه می کنند و اسیدی را تشکیل می دهند که منجر به پوسیدگی دندان می شود. باید پس از هر وعده غذایی مسواک زد. کودکان در مقایسه با بزرگسالان بیشتر در معرض خطر عفونت های دندانی هستند. برای رهایی از درد دندان کودکان باید نکات بهداشتی رعایت شود و هرشش ماه یکبار به دندانپزشک مراجعه شود.
دلایل دندان درد چیست؟
دردهای دندان ممکن است در اثر اتفاقی که برای دندانها یا لثه های شما می افتد ایجاد شود. آنها همچنین می توانند در اثر درد در سایر قسمتهای بدن ایجاد شوند. علل شایع دندان درد شامل موارد زیر است:
آسیب دهان یا فک: این موارد ممکن است از ترومای فشار ناگهانی به ناحیه صورت رخ دهد.
عفونت سینوس: تخلیه ناشی از عفونت سینوس ممکن است باعث درد دندان شود.
پوسیدگی دندان: هنگامی که باکتری ها باعث پوسیدگی دندان ها شوند ، ممکن است اعصاب موجود در دندان شما باعث ایجاد درد شود.
کشیدن یا پر کردن: در صورت کشیدن یا پر کردن دندان ، عصب داخل دندان ممکن است در معرض درد باشد.
آبسه دندان: عدم رسیدگی به دندان های پوسیده، امکان رسیدن عفونت به ریشه دندان و در نتیجه ایجاد آبسه دندان وجود دارد.
مواد غذایی یا بقایای دیگری که در دندانهای شما باقیمانده است: ماده آلی و معدنی که در دندانهای شما باقیمانده است می تواند باعث فشار بین دندان ها شود.
اختلالات مفصل گیجگاهی: مفصل فکی گیجگاهی ( TMJ )وظیفه جویدن و صحبت کردن را به عهده دارد و اگر دچار عارضه شود بسیار آزاردهنده و دردناک خواهد شد. می تواند روی دندان های شما نیز تأثیر بگذارد.
بیماری لثه: بیماری های لثه مانند لثه یا بیماری پریودنتال می تواند باعث درد دندان یا درد شود.
دندان قروچه: ساییدن دندانها در شب موقع خواب ، این امر می تواند باعث دندان درد شود.
بررسی علائم ابتلا به بیماری های دندان و لثه
از نزدیک به دندان و ناحیه ای از دهان که کودک در آن احساس ناراحتی دارد، نگاه کنید. آیا می توانید با این کار ایجاد لکه های قهوه ای یا پوسیدگی های مشخص را در دهان کودک خود تشخیص دهید؟ علاوه بر این لازم است ایجاد التهاب لثه یا زخم در داخل دهان کودک خود را بررسی نمایید. در صورتی که در این رابطه علائم مشخص مشاهده نکردید، این شرایط احتمالاً می تواند نشان دهنده ایجاد عفونت در ارتباط با پوسیدگی دندان در دهان کودک باشد.
تلاش برای کاهش علائم درد و ناراحتی
در صورتی که هیچ مورد مشکوک و غیرعادی در ارتباط با وضعیت دهان و دندان کودک خود مشاهده نکردید، ممکن است یک تکه شیرینی یا سایر مواد غذایی بین دندان های کودک گیر کرده و باعث ایجاد درد و ناراحتی برای کودک شما شده باشد. به همین خاطر شما می توانید به آرامی نواحی اطراف دندان دچار درد کودک خود را نخ دندان بکشید. در صورتی که با وجود نخ دندان کشیدن دندان درد کودک ادامه پیدا کرد، سعی کنید از دوز مناسب داروهای ایبوپروفن یا استامینوفن (و نه آسپیرین) برای کودک خود استفاده کنید. همچنین اگر متوجه شدید صورت کودک شما دچار ورم شده است، می توانید برای بهبود این وضعیت از کمپرس یخ بر روی ناحیه خارج فک استفاده کنید. در هر حالت، لازم است در هنگام مواجه شدن با این شرایط هماهنگی لازم را برای ملاقات با متخصصین دندانپزشکی کودکان انجام دهید.