این گیاه بومی اروپا و آسیا است و جزئی از طبیعت شرق آمریکای شمالی نیز شده است. سنبل الطیب که به آن علف گربه هم گفته می شود، در مناطق مرطوب با آب و هوای معتدل و عمدتا در جنگل ها و حاشیه رودخانه ها وجود دارد. اعضای جنس Valeriana، گیاهان علفی چند ساله ای هستند که به طور گسترده در نواحی معتدل آمریکای شمالی، اروپا و آسیا پراکنده شده اند. از حدود ۲۰۰ گونه شناخته شده، اغلب سنبل الطیب اوراسیایی (Eurasian Vakeruaba officinalis) برای مصارف دارویی کشت می شود. محصول سنبل الطیب یک محصول طبیعی از ریشه و ریزوم این گیاه است.
تاثیر سنبل الطیب در لاغری
خواب کافی تاثیر زیادی بر سلامتی دارد. به خواب نرفتن بعد از یک ساعت که از بسته شدن چشمانتان می گذرد، بعد از سه روز به اندازه کافی تاثیر منفی بر گرسنگی و تنظیم هورمون اشتها ( گرلین ghrelin ) می گذارد. از سوی دیگر کیفیت خواب، سوخت تولید هورمون های چربی سوز است که سبب می شود اولویت زیادی برای شما که به دنبال کاهش وزن هستید، داشته باشد. سنبل الطیب (والرین) جزو گیاهانی است که از دیرباز به عنوان یک آرام بخش خفیف استفاده می شود و در حال حاضر تحقیقات علت علاقه مندی به این چای را در طول قرن ها عیان نموده است. در مطالعه ای که روی زنان انجام شد، محققان به نیمی از افراد عصاره سنبل الطیب و به نیمی دیگر دارونما دادند. 30 درصد از افرادی که در طول مطالعه از سنبل الطیب استفاده کرده بودند، کیفیت خوابشان بهبود پیدا کرد، ولی در گروه شاهد این بهبود کیفیت فقط حدود 4 درصد بود.
خواص سنبل الطیب در طب سنتی
سنبل الطیب طبیعتی گرم و خشک دارد و از این رو دمنوش آن و یا استفاده از این گیاه به هر شکلی برای افراد سوداوی نیز موثر است. مصلح سنبل الطیب در طب کتیرا می باشد. درباره کالری سنبل الطیب اطلاعات زیادی در دسترس نیست. سنبل الطیب، می تواند اعصاب شما را آرام کند، به همین دلیل یکی از بهترین دارو های گیاهی برای درمان لرزش دست عصبی می باشد. بیماری پارکینسون یک اختلال عصبی است که به یک مشکل رایج تبدیل شده است. آزمایشات آثار مفید عصاره سنبل الطیب را برای بیماری پارکینسون گزارش داده اند. علاوه بر آن، با توجه به اینکه بیماری پارکینسون در نتیجه ی عدم تعادل متابولیک میتوکندری است، فواید عصاره این گیاه جهت بهبود این معضل قابل توجه است. مطالعات مکرر دریافته اند که آمینو اسید گابا فشار خون را تنظیم می کند. تنظیم فشار خون مناسب، تاثیر مستقیمی بر روی سلامت قلب می گذارد، در حالیکه افزایش فشار خون ریسک حملات قلبی و سکته را افزایش می دهد. گیاه سنبل الطیب را در طب سنتی بیشتر به خاطر فواید دارویی آن برای فشار خون، دیابت و قلب می شناسند.
عوارض جانبی سنبل الطیب
- درباره ایمنی سنبل الطیب در دوران بارداری و شیردهی اطلاعت کافی در دسترس نیست. از مصرف سنبل الطیب در این دوران پرهیز شود.
- سنبل الطیب هم مانند داروی بیهوشی و سایر داروهای مورد استفاده در جراحی، بر سیستم عصبی مرکزی اثر می گذراد. اثرات ترکیبی این دو می تواند مضر باشد. حداقل دو هفته قبل از جراحی، سنبل الطیب مصرف نکنید.
- سنبل الطیب می تواند سبب بروز برخی عوارض جانبی مانند سردرد، تحریک پذیری، تشویش و حتی بی خوابی در بعضی افراد شود. برخی هم پس از مصرف سنبل الطیب به خصوص در دوزهای بالا، احساس کسالت صبحگاهی می کنند. بهتر است بعد از مصرف سنبل الطیب، رانندگی یا کار با ماشین آلات خطرناک انجام نشود.
- برای جلوگیری از عوارض جانبی احتمالی، برای قطع مصرف پس از یک دوره طولانی، بهتر است دوز مصرف را به آرامی در طی یک یا دو هفته کاهش دهید و بعد، مصرف را قطع کنید.
- مصرف مقادیر زیاد سنبل الطیب با الکل ممکن است باعث خواب آلودگی بسیار زیاد شود.
- استفاده طولانی مدت سنبل الطیب می تواند سبب عوارض جانبی سردرد، تحریک پذیری، تشویش و اختلالات قلبی شود.
سخن آخر
سنبل الطیب برای درمان بی خوابی توصیه شده است. این گیاه، در یونان، مکتب آیورودا (اساس درمان در این مکتب، توازن عناصر طبیعی بدن و تعادل روح و روان انسان است)، طب سنتی چینی، و هومیوپاتی (یکی از رایج ترین شیوه های درمانی طب مکمل) برای آرام بخشی، تقویت قلب و درمان صرع و هیستری استفاده می شد. تنتور آن، قرن ها در اروپا به دلیل ویژگی آرام بخشی استفاده می شده است. هنوز هم به طور گسترده در فرانسه، آلمان و سوییس به عنوان یک خواب آور استفاده می شود. در طب یونان، ریشه سنبل الطیب برای درمان اختلالات بی شماری نظیر تپش قلب، مشکلات گوارش، صرع و عفونت های دستگاه ادراری توصیه شده است.