ضعف حین ورزش و تمرینات، احساس خالی شدن و بی انرژی شدنِ بدن. این حالت بد را خیلی از افراد تجربه کرده اند. اما راه ِحل فرار از این احساسِ بی حالی و ضعف حین ورزش چیست؟برای این که به جواب قطعی برسید، تمام دلایل این حالت را برایتان توضیح دادیم. بعد هم بهترین راهکار برای درمان و حذف همیشگیِ بی حالی در تمرینات را معرفی کردیم. فقط کافی ست چند دقیقه زمان بگذارید و این مطلب مفید را بخوانید.
علت اصلی بی حالی و ضعف حین ورزش چیست؟
ورزش می تواند به سلامتی جسمی و روحی شما کمک کند. اما اگر احساس سرگیجه، بی حالی و ضعف حین ورزش دارید، ممکن است نشان از وجود مشکلات دیگری باشد.
البته شاید دلیلش ساده باشد، مثل افت قندخون، یا پیچیده و مهم باشد مثل اختلال در سیستم بدن. در هر صورت اگر احساس سرگیجه و بی حالی داشتید، تمرین را متوقف کنید و به بدنتان استراحت بدهید. چون ادامه تمرین می تواند منجربه آسیب شود.برای این که خیالتان از برنامه وزشی و تمریناتتان راحت باشد و مطمئن بشوید که تمرین اصولی و متناسب با شرایطتان را انجام می دهید. حتما از برنامه ورزشی شخصی و اصولی استفاده کنید.در ادامه مهم ترین دلایل احتمال ضعف حین ورزش را بررسی می کنیم تا ببینیم مشکل شما مربوط به کدام یک از موارد می شود.
بد خوابی و استرس مداوم
روزهای پراسترس و بدخوابی های شبانه دست به دست هم داده و هردوی این عوامل می توانند تمرینات شما را تحت تأثیر قرار دهند. وقتی کسی در اواسط تمرین با کمبود انرژی مواجه می شود، اولین چیزی که باید آن را مورد بررسی قرار داد، شیوه زندگی او در عرض چند هفته گذشته است. آیا خواب خوبی داشته است و مراقب سلامتی اش بوده است؟
آسم و آلرژی
آسم و آلرژی (آسم ورزشی یا هر نوع دیگر) می تواند موجب مشکلات تنفسی حین ورزش شود. اگر حین ورزش یا فوراً بعد از سرد کردن بدن با سرفه، خس خس سینه، احساس فشار در سینه یا تنگی نفس مواجه می شوید، حتماً با پزشکتان مشورت کنید.
افت pH خون
هر چه طولانی تر و شدیدتر ورزش را ادامه دهید، یون های هیدروژن بیشتری در سیستم شما تولید می گردد.
در نتیجه، میزان pH بدنتان افت کرده و بیشتر اسیدی می شود. خوشبختانه، هر چه در تمرینات جا افتاده تر و تواناتر شوید، بدنتان هم این یون های هیدروژن را بهتر دفع می نماید. پس ادامه دهید!
سرعت و شدت زیاد در تمرین
در هفته، دست کم ۲ روز کامل به خودتان استراحت دهید و گاهی هم تمرینات سبک تری انجام دهید. یک اصل خوب این است که بیشتر از ۲ تمرین سخت را پشت سرهم انجام ندهید.
کم خونی
این حالتی است که خون شما سلول های حامل اکسیژن بسیار کمی دارد که در نهایت باعث می شود دریافت اکسیژن سلول هایتان محدود شود. وقتی سلول ها اکسیژن کافی نداشته باشند، نمی توانند بهترین عملکرد را داشته باشند. پایین بودن مقدارآهن، که می تواند برای خانم هایی که گوشت قرمز و فرآورده های حیوانی را حذف می کنند یا عادات ماهیانه شدیدی دارند روی دهد، در بیشتر موارد منجر به کم خونی می شود.
مشکلات تیروئیدی
عملکرد ضعیف تیروئید در هر زمانی می تواند انرژی تان را تحلیل کند، اما اگر اغلب حین ورزش احساس خستگی می کنید و دلیل دیگری برایش ندارید، خوب است که با پزشک در این مورد صحبت کنید تا این احتمال را بررسی کند.
در میان خانم ها این مشکل بسیار شایع است (یک هشتم خانم ها به نوعی با مشکلات تیروئیدی درگیر هستند) اما حدود ۶۰ درصد از مبتلایان، از وجود این مشکل در بدنشان بی اطلاع هستند چون علائم را جدی نمی گیرند.
خستگی زوهنگام در ورزش به دلیل دریافت کربوهیدرات ناکافی
همیلتون این مساله را برای خانم هایی بسیار مهم می داند که ورزش می کنند تا لاغر شوند. او توضیح می دهد که باید کالری بیشتری از آنچه که دریافت می کنید بسوزانید تا چربی هایتان آب شود، اما در عین حال باید کالری کافی هم به بدنتان برسانید تا انرژی مورد نیاز برای ورزش و درواقع سوزاندن کالری حین ورزش تامین شود؛ و مهم ترین منبع این کاری کربوهیدرات، یا همان منابع نشاسته، است.
بنابراین اگر رژیم گرفته اید و هنگام ورزش فشار بسیار زیادی به بدنتان وارد می شود، باید از طریق مصرف کربوهیدرات ها کالری بیشتری به بدنتان برسانید و هرگز از رژیم های غذایی که کربوهیدرات بسیار کمی را تجویز می کنند تبعیت نکنید! اکثر خانم ها باید 1200 تا 1400 کالری در روز به بدنشان برسانند تا به راحتی بتوانند کارهای معمول زندگیشان را انجام دهند.
نداشتن برنامه غذایی مناسب
مصرف غذا با فاصله کمی از جلسه تمرینی یک اشتباه بزرگ است. سعی کنید حد اقل 2 تا 3 ساعت قبل از تمرین غذا چیزی میل نکنید. آب میوه تا یک ساعت قبل تمرین مجاز است.
خستگی زودهنگام در ورزش به علت کمبود آب بدن
کاهش آب بدن سبب می شود خون غلیظ شود. درنتیجه برای قلب دشوار تر خواهد بود که خون را پمپاژ کند و به همه بخش هایی که لازم است برساند. حال اگر هنگام ورزش عرق فراوان هم بکنید، مشکل مضاعف می شود، زیرا هم بدنتان آب بیشتری از دست می دهد و هم الکترولیت مورد نیاز سلول های عضلات از بدنتان خارج می شود.
برای پیشگیری از چنین مشکلی و به منظور اطمینان از تامین آب کافی بدن حین ورزش، قبل و بعد از هر بار ورزش سنگین خودتان را وزن کنید. اگر در اثر انجام ورزش بیش از 2 درصد وزن بدنتان را از دست داده اید (مثلا اگر وزن شما قبل از ورزش 70 کیلوگرم باشد، 2 درصد وزنتان معادل 1/4 کیلوگرم خواهد بود)، باید حین ورزش مایعات بیشتری بنوشید.