قرار گرفتن در معرض نور در برابر اشعه ماوراء بنفش (UV) از پرتوهای خورشید می تواند باعث آفتاب سوختگی چشم شود ، که به عنوان فوتوکراتیت نیز شناخته می شود.وقتی چشمان شما بیش از حد در معرض نور ماورا بنفش قرار می گیرد ، می تواند در چندین ناحیه آفتاب سوختگی یا آسیب دائمی رخ دهد ، از جمله:
- لایه نازک و سطحی قرنیه
- شبکیه چشم
- عدسی
- ملتحمه
ملتحمه غشای مخاطی نازکی است که از دو قسمت تشکیل شده است. یک بخش سفیدی چشم را می پوشاند و از آن محافظت می کند (بولبر ملتحمه). قسمت دیگر سطح داخلی پلک های بالا و پایین (ملتحمه کف دست) را پوشش می دهد. هر دو بخش ممکن است دچار آفتاب سوختگی شوند.
همانند پوست، شدت آفتاب سوختگی می تواند متفاوت باشد. هرچه مدت زمان قرار گرفتن در معرض اشعه ماورا بنفش بیشتر باشد ، احتمالاً شدت علائم نیز بیشتر خواهد بود. علائم فوتوکراتیت می تواند ناخوشایند باشد. آنها عبارتند از:
- احساس ریگ ، انگار که در چشمان خود شن دارید
- چشم درد
- سردرد
- احساس گره خوردن در پلک
- پاره شدن
- تورم
- سرخی
- تاری دید
- حساسیت به نور شدید
- دیدن هاله ها
- انقباض ، مردمک دقیق (میوز)
- از دست دادن بینایی موقت یا تغییر رنگ در بینایی (این علائم نادر است)
عوارض استفاده نکردن از عینک آفتابی
چشم تنها جایی است که به طور مستقیم در معرض تابش اشعه ماورای بنفش قرار دارد.تابش مستقیم اشعه ماورای بنفش و بازتابی که از مناطق مختلف دارد، باعث می شود ملتحمه و قرنیه تحت تاثیر قرار بگیرند و دچار عوارضی مانند:
- بیماری ناخنک چشم
- آلرژی چشم
- خشکی چشم
- روزاسه چشم
- آفتاب سوختگی چشم و… می شود.
به همین دلیل استفاده از عینک آفتابی در همه فصول سال لازم و ضروریست.
نقش اشعه UV در آفتاب سوختگی چشم ها
درباره تاثیر اشعه ماورای بنفش بر چشم ها می توان این طور توضیح داد که، وقتی جوشکاران بدون استفاده از محافظ جوشکاری می کنند، دچار سوزش چشم می شوند. علت این سوزش نیز زخم های ایجاد شده روی قرنیه است که باعث می شود این افراد به نور حساس شوند، اشک ریزش پیدا کنند و تا مدتی نتوانند چشم هایشان را باز نگه دارند.
اگر اشعه ماورای بنفش برای مدتی طولانی به چشم بتابد، همین عوارض را ایجاد خواهد کرد. به همین دلیل اگر برای مدتی طولانی در برف راه بروید یا کنار دریا بمانید، ممکن است دچار این حالات شوید.اشعه ماورای بنفش باعث می شود سطح قرنیه و ملتحمه زخم شده و در آن سوختگی ایجاد شود. در نتیجه چشم فرد دچار درد، سوزش و ناراحتی خواهد شد.قرار گرفتن در معرض تابش اشعه ماورای بنفش خورشید احتمال ابتلا به آب مروارید را هم افزایش می دهد.
مقداری از اشعه ماورای بنفش توسط قرنیه فیلتر می شود، ولی مقدار کمی نیز ممکن است به چشم راه پیدا کند و امکان بروز آب مروارید را افزایش دهد؛ در این شرایط به خصوص میان افراد سیگاری احتمال ابتلا به آب مروارید بیشتر می شود.
انواع روش های شستشوی چشم در سوختگی
- آب را وسط پیشانی خود بریزید. با این کار آب از طریق بینی به سمت چشم هایتان سرازیر می شود، اگر می خواهید تنها یک چشم را بشویید با جهت دادن به سر این کار میسر می شود.
- زیر دوش حمام بایستید و نازل را روی پیشانی خود قرار دهید. آب، صورت و چشم ها را در بر می گیرد.
- سینک یا ظرفی را با آب پر کنید و صورت خود را در آن فرو ببرید. مرتب پلک بزنید تا آب وارد چشم ها شود.
- اگر از لنز تماسی استفاده می کنید، آنها را در حالی که آب روی چشمانتان می ریزید، بردارید. صبر نکنید تا اول لنزها را دربیاورید. دست های خود را با آب و صابون بشویید تا اگر دستانتان هم آغشته به مواد شیمیایی است پاک شود. سپس لنزها را خارج کنید.
- مدام پلک بزنید تا اطمینان حاصل کنید که آب تمام قسمت های چشم را شستشو می دهد. اگر نمی توانید پلک بزنید، چشم ها را با انگشتان باز نگه دارید تا آب داخل بیاید.