بیماریهای قارچی شایع پوست به دودسته تقسیم می شوند که عبارتند از بیماری تینئا وبیماری کاندیدیازیس تینئا را کچلی ترجمه کرده اند که خیلی کلمه رسایی نیست زیرا کچلی بیشتر طاسی سر را به ذهن متبادرمی سازد در صورتی که بیماری کچلی ، پوست دیگر نقاط مانند کشاله ران ، دست ، پا ، صورت و... را نیز درگیر می کند ولزوما" تنها به معنی از بین رفتن مو نیست .
عامل ایجاد تینئا ها قارچی میکروسکوپی بنام درماتوفیت می باشد که سه خانواده بزرگ از این قارچ وجود دارد که عبارتند از تریکوفیتون ها ، میکروسپوروم ها و اپیدرموفیتون ها . براساس محل ایجاد بیماری ، تینئا ها پسوند می گیرند مثلا" کچلی سر را تینئا کاپیتیس می گویند که تینئا همان بیماری قارچی و کاپیتیس به معنی سر می باشد . درماتوفیتها براساس محل زندگی شان به انواع خاک دوست ، حیوان دوست وانسان دوست تقسیم می شوند که این به معنی آن است که هرگروه از این قارچها تمایل به زندگی در آن محیط بخصوص را دارند ودر صورتی که در محیطی غیر از محیط خاص مورد علاقه خود رشد کنند می توانند در میزبان خود باعث التهاب زیادی شوند که این بعلت پاسخ شدید سیستم ایمنی میزبان به قارچ است .بطورکلی هرچه محیط قارچ بیماری زا از محیط طبیعی زندگی قارچ دورتر باشد التهاب ایجاد شده نیز شدیدتر است بنابراین قارچهای خاک دوست بیش از حیوان دوست واینها بیش از انسان دوست ها باعث التهاب در پوست انسان می شوند .
شایع ترین علائم عفونت های قارچی چیست ؟
- خشکی و زبری پوست
- بروز خونریزی در پوست
- وجود ضایعات پوستی به شکل مختلف و در بیشتر موارد به شکل دایره در اندازه های مختلف
- تیره شدن و قرمزی پوست
- پوسته پوسته شدن و سفید شدن پوست
- خارش شدید پوست
درمان خانگی قارچ پوستی
روش های مختلفی برای درمان قارچ پوستی مطرح می شوند که البته هیچ یک قطعی و صد در صد مفید نیستند. اما در ادامه تعدادی از راه کارهای خانگی را معرفی می کنیم که اگر مفید نباشند، ضرری هم ندارند. با مشورت پزشک خود بنا به ناحیه و نوع عفونت می توانید از این راه کارها بهره ببرید:
۱. سرکه سیب
سرکه ی سیب یکی از متداول ترین و قدیمی ترین درمان های خانگی برای عفونت قارچ پوستی است. ویژگی های آنتی بیوتیکی و ضدمیکروبی موجود در سرکه ی سیب باعث از بین رفتن عفونت می شود و در ضمن خاصیت اسیدی خفیف آن از پخش شدن و تسریع عفونت جلوگیری می کند.
- دو قاشق غذاخوری سرکه ی سیب را در یک فنجان آب گرم بریزید و دوبار در طول روز میل بفرمایید.
- یا سرکه ی سیب را با مقدار مساوی آب گرم رقیق کنید و به صورت خارجی استعمال کنید. یعنی ناحیه ی عفونت را به مدت ۳۰ دقیقه درون محلول بگذارید یا آن را ۳۰ دقیقه روی ناحیه ی عفونت بمالید و بعد از ۳۰ دقیقه ناحیه را با حوله خشک و تمیز کنید.
۲. ماست ساده
پروبیوتیک ها از باکتری های مفیدی تشکیل شده اند که به کمک گوارش می آیند و در لبنیات و میوه ها وجود دارند. پروبیوتیک موجود در ماست ساده به خاطر وجود اسید لاکتیک، منجر به کنترل رشد قارچ ها می شود.
- پنبه را آغشته به ماست کنید و آن را به مدت ۳۰ دقیقه روی ناحیه ی عفونت بگذارید، سپس ماست را از روی پوست با آب گرم و حوله تمیز کنید. این کار را دو بار در روز تکرار کنید تا بهبودی کامل حاصل بشود.
- اگر به عفونت واژنی مبتلا هستید، تامپون را آغشته به ماست کرده و به مدت دو ساعت در محل قرار بدهید.
۳. سیر
سیر یکی از مفیدترین مواد برای مبارزه با انواع عفونت های قارچی و قارچ پوستی است. سیر ویژگی های آنتی باکتریال و آنتی بیوتیکی دارد و به همین دلیل نقش مهمی در روند درمان قارچ پوستی ایفا می کند.
- دو حبه سیر را بکوبید و چند قطره زیتون به آن اضافه کنید تا ماده ای خمیری بدست بیاید. سپس به مدت ۳۰ دقیقه خمیر را روی محل عفونت قرار بدهید. سپس ناحیه را با آب گرم شست و شو بدهید و خشک کنید. این روش را روزی دو بار تکرار کنید تا بهبودی کامل حاصل شود.
- می توانید با گنجاندن سیر در رژیم غذایی خود، روند درمان تان را تسریع کنید. البته بهتر است قبل از آن با پزشک خود مشورت کنید.
۴. روغن درخت چای
روغن درخت چای به طور طبیعی حاوی ترکیبات ضدقارچ است و باعث از بین رفتن عفونت های قارچی می شود. خواص ضدعفونی کننده روغن درخت چای از پخش شدن مشکل عفونت و قارچ پوستی به نواحی دیگر جلوگیری می کند.
- مقدار مساوی از چای ساده و روغن خالص درخت چای را با روغن زیتون یا روغن بادام مخلوط کنید و این محلول را به دفعات در طول روز روی ناحیه ی قارچ قرار بدهید.
- می توانید ترکیبی از این روغن با ژل آلوئه ورا بسازید و آن را دو بار در روز روی ناحیه ی قارچ پوستی قرار بدهید.
- برای عفونت های واژینال، چند قطره از روغن چای را روی تامپون بریزید و آن را به مدت ۲ تا ۳ ساعت در محل بگذارید. این کار را دوبار در روز انجام بدهید.
- توجه، توجه، توجه: بانوان باردار به هیچ وجه از این مورد استفاده نکنند و برای استفاده از درمان های دیگر نیز با پزشک خود مشورت کنند.
۵. چای
تانن موجود در چای خواص ضدعفونی کننده دارد. علاوه بر این ویژگی های آنتی بیوتیکی چای به از بین بردن عوارض عفونت مانند سوزش، تورم، خارش و آزار پوست کمک می کند.
- چند چای کیسه ای را به مدت ۱۰ دقیقه در آب گرم بگذارید. آنها را از آب بیرون بیاورید و به مدت ۳۰ دقیقه در یخچال بگذارید. سپس چای کیسه ای را روی ناحیه ی قارچ پوستی گذاشته و درمان را سه مرتبه در طول روز تکرار کنید.
- برای قارچ پوستیِ نواحی بین انگشتان پا، ۵ چای کیسه ای را به مدت ۵ دقیقه در ۴ فنجان آب جوش قرار بدهید. بعد از اینکه آب سرد شد به مدت ۳۰ دقیقه ناحیه عفونی را در آن قرار بدهید و دو با در روز این کار را تکرار کنیدو در عرض ۵ تا ۶ هفته به بهبودی کامل برسید.
۶. روغن پونه ی کوهی
روغن پونه ی کوهی خواص ضدعفونی کننده دارد و برای درمان عفونت و قارچ پوستی مفید است.
- مقدار مساوی از روغن پونه ی کوهی را با روغن زیتون خالص مخلوط کنید و این ترکیب را برای چند ساعت روی ناحیه ی عفونی بگذارید.
- می توانید چند قطره روغن پونه ی کوهی را به لیوان آب خود اضافه کرده و آن را بنوشید. این کار را دو بار در طول روز تکرار کنید.
- یا بعد از مصرف غذا، دو مرتبه در طول شبانه روز کپسول روغن پونه ی کوهی را مصرف کنید.
- یادتان باشد روغنی که مصرف می کنید عاری از الکل باشد.