اغلب افراد ظاهر شدن کبودی روی بدن را جدی نمی گیرند و به راحی از آن می گذرند، غافل از اینکه کبودی پوست می تواند نشانه یک بیماری و اختلال در بدن باشد. بر اثر زمین خوردن یا آسیب های جسمی ، فشاری به عروق خونی زیر پوست وارد می شود که موجب کبودی در پوست می شود. این اتفاق در افراد میانسال شایع تر است زیرا پوست آنان نازک تر بوده و راحت تر به عروق خونی آسیب وارد می شود.در مواقعی که خونریزی از محل زخم برای مدت بیش از ۱۰ دقیقه ادامه پیدا کند، وقتی کبودی های مکرر و بدون علت مشخص هفته ها طول بکشد تا بهبود پیدا کند و نیز وقتی جراحت های جزئی به کبودی های دردناک و بزرگتر تبدیل شوند، کبودی و کوفتگی وضعیت اورژانسی پیدا می کند. همچنین در بعضی از افراد این کبودی ها جنبه وراثتی دارد. در غیر این صورت کبودی می تواند نشانه ای از وجود بیماری های جسمی دیگر باشد که در ادامه به آن ها اشاره شده است:
بیماری کبدی:
افرادی که از مواد الکلی مصرف می کنند بیشتر مستعد نارسایی کبدی هستند. بیماری کبدی موسوم به سیروز است و مانع از آن می شود که کبد پروتئین ضروری برای لختگی خون را تولید کند. بر اثر این بیماری پوست به رنگ زرد دیده شده و رنگ ادرار تیره می شود و پاها ورم می کنند.
اختلالات خونی:
اختلالات خونی ژنتیکی باعث می شود لختگی خون در بدن به کندی اتفاق افتد و گاهی اوقات مانع از لختگی کامل خون می شود. فون ویلبراند یکی از این اختلال های خونریزی است که نبود پروتئین فون ویلبراند و موثر در لختگی خون عامل آن است.
کمبود ویتامین ها:
نبود ویتامین C منجر به بیماری اسکوربوت می شود، بیماری که بر اثر آن لثه ها دچار خونریزی شده و جراحت در مدت زمان طولانی تری بهبود پیدا می کند. تزریق ویتامین K به بدن باعث می شود بدن لخته های خونی را به روشی شکل دهد که از خونریزی در نوزادان جلوگیری کند. همچنین بزرگسالانی که به کمبود ویتامین K دچار هستند با مشکل مشابه مواجه هستند اما می توانند با مصرف مکمل ها آن را برطرف کنند.
کبودی بدن بر اثر آفتاب
دکتر سینتیا بیلی Cynthia Bailey دیپلمات هیئت امریکایی پوست توضیح می دهد: به مرور زمان اشعه های مضر UV در خورشید می توانند باعث حل شدن کلاژن شوند – کلاژن بافت اسفنجی در لایه دوم پوست است. کلاژن مانند یک بالشتک عمل می کند و از شبکه رگ های خونی زیر پوست محافظت می کند.بدون میزان مناسب از این اسفنج (کلاژن) رگ های خونی بیشتر در معرض پارگی قرار می گیرند که منجر به بروز لکه های سیاه و رنگی روی پوست می شود.این فرایند خیلی سریعتر از آنچه فکر می کنید اتفاق می افتد. از لحاظ تئوری دکتر بیلی می گوید یک تابستان گرم کافیست تا این حالت به وجود آید. بنابراین اگر نمی توانید کلاژنی را که در تابستان از دست داده اید را به حالت اول برگردانید، می توانید اطمینان حاصل کنید که بیش از این آسیب به پوست خود وارد نمی کنید. زمانی که در محیط باز هستید، حتما ضد آفتاب استفاده کنید و آن را به طور منظم تجدید کنید.
کبودی بدن بر اثر افزایش سن
حتی اگر در یک روز ساعت ها در مقابل نور خورشید نباشید، اما به مرور زمان قرار گرفتن در معرض نور محافظت نشده خورشید منجر به شکستن کلاژن و نازک تر شدن آن می شود و در نتیجه شما را در مقابل کبودی حساس تر می کند.شکستن کلاژن ناشی از افزایش سن برای هر کسی با درجات مختلف اتفاق می افتد و شدت آن به ضخامت پوست و میزان حساسیت شما به نور خورشید بستگی دارد. به عنوان مثال افرادی که دارای پوست روشن هستند، معمولا نسبت به افراد دارای پوست تیره به نور خورشید حساس ترند.دکتر بیلی می گوید: برخی افراد کبودی ناشی از افزایش سن را احساس نمی کنند تا زمانی که پیر می شوند، اما دیگران ممکن است در سنین 40 تا 50 سالگی دچار این عارضه شوند.هیچ راه موثری برای پیشگیری از کبودی ناشی از افزایش سن وجود ندارد، اما استفاده از کرم ضد آفتاب می تواند برای مدت بیشتری کلاژن پوست را حفظ کند.
چه زمانی باید به دکتر مراجعه کرد؟
اگر کبودی را بلافاصله بعد از آسیب دیدگی و در حالی که پوست هنوز قرمز است، درمان کنید، تأثیر بیشتری دارد.برای درمان کبودی بدن می توانید از کرم دمو لافارر که هم باعث رفع کبودی و هم باعث تسکین درد عضلانی و کشیدگی نیز می شود، استفاده کنید.اگر کبودی بدن ناگهانی، بزرگ و شدید باشند و ظاهرشان نشان دهنده خونریزی دائمی در زیر پوست باشد، با یک مورد اورژانسی روبرو هستیم که نیاز فوری به معاینه پزشکی دارد.
آسیب دیدگی اعضای بدن نیز یک مورد اورژانسی ست. در موارد زیر باید سریعاً به اورژانس مراجعه کنید.
- اگر ضربات شدیدی به پشت، قفسه سینه یا شکم وارد شده است.
- اگر کبودی بسیار دردناک، یا به شکل غیرطبیعی سیاه و یا متورم باشد.
با این وجود، در بیشتر موارد می توان تا بهبود طبیعی کبودی صبر کرد.
در صورت بروز هریک از موارد زیر باید به پزشک مراجعه کنید.
- بدن بصورت ناگهانی و راحت تر از قبل کبود شود.
- مشاهده علائمی مانند پوست زردرنگ، تب، انرژی پایین و تغییرات پوستی
- ظاهر شدن کبودی ها بعد از مصرف داروها
- کبودی ها دردناک باشند و بهبودی آن ها زمان زیادی طول بکشد.
در بیشتر موارد ، کبودی بدن بصورت ناگهانی یک ناراحتی خفیف در اثر عوامل ژنتیکی یا یک بیماری جزئی ست. بااین حال، کبودی ها می توانند یک علامت هشداردهنده هم باشند. علامتی که خبر از یک اختلال یا بیماری در اعضای بدن یا رگ های خونی می دهند. بنابراین بهتر است که تغییرات در ایجاد کبودی های بدن را نادیده نگرفته و مراجعه به پزشک را در دستور کار قرار دهیم.