چرخش استخوان لگن هنگامی رخ می دهد که یک طرف استخوان لگن جلوتر می باشد و یک خار خاصره قدامی فوقانی استخوان لگن جلوتر از دیگری است. هدف پزشکان از درمان این عارضه، کمک به بیماران در جلوگیری از بروز مشکلات بعدی می باشد که ممکن است با کج شدن لگن به وجود آید، از جمله اختلالات کف لگن. هنگامی که توانایی کنترل عضلات کف لگن از دست برود، می تواند باعث شود بسیاری از موارد دیگری در بدن دچار اختلال شوند. این امر به این دلیل است که عضلات کف لگن از طریق انقباضات عضلانی، به عملکرد اندام کمک می کنند. انجام تمرینات اصلاحی در طی برنامه درمانی برای بادوام تر ساختن بدن و رفع اختلالات حرکتی فعلی بسیار حائز اهمیت است. تمرینات اصلاحی می تواند به بهبود عملکرد، بازیابی عملکرد و کاهش خطر صدمات بعدی کمک کند.
انواع چرخش لگن:
چرخش لگن به سمت جلو
این نوع چرخش که به سمت جلو می باشد می تواند باعث سفت شدن ماهیچه های پایین کمر شود زیرا این حالت بر انحنای طبیعی که در ستون فقرات وجود دارد می افزاید. مشکلاتی که ناشی از وضعیت نادرست لگن هستند شایع تر از مشکلاتی است که چرخش لگن به سمت جلو به وجود می آورد. چرخش لگن به سمت جلو شاید به دلیل وزن بالای شکم ایجاد شود. برای مثال در طول بارداری به دلیل افزایش وزن در ناحیه شکم احتمال ایجاد این عارضه بیشتر است.
چرخش لگن به سمت عقب
چرخش لگن به سمت عقب دقیقاً بر خلاف حالت رو به جلو می باشد. این مشکل از انحنای طبیعی می کاهد. به این ترتیب ماهیچه های کمر از مقدار طبیعی بیشتر کشیده می شوند.در هر دو وضعیت بیمار درد می برد ولی این مورد برای همه افراد به صورت یکسان نیست.
چرخش لگن و کمر درد
لگن در مرکز بدن قرار دارد. لگن باید وضعیتی مشخصی داشته باشد و با یک جهت گیری درست می توان گفت که لگن وضعیت سلامتی دارد. لگن می تواند به سمت جلو یا عقب بچرخد و یا می تواند به سمت بالا یا پایین به یک طرف بچرخد. این وضعیت پیچیده لگن می تواند به صورت نا محسوس باشد و اصلاً مشخص نباشد. ولی معمولاً بعد از تصادفات و آسیب به لگن این حالت به صورت همیشگی می تواند مشکلات بسیاری مانند کمردرد به وجود آورد.
چرخش به جلو و عقب لگن
زمانی که لگن به سمت جلو یا عقب می چرخد، تمام استخوان هایی که به مفصل لگن می رسند به یک سمت می چرخند. هرگونه تغییر جهتی می تواند بر پایین کمر تاثیر بگذارد.
حرکات اصلاحی چرخش لگن
روی یک توپ بزرگ بنشینید. اکنون باسنتان را به آرامی روی توپ در مسیری دایره ای شکل به سمت راست بچرخانید. تمرین را تکرار کنید سپس تمرین را در جهت عکس انجام دهید. شروع تمرین را با انجام حرکت در مسیر دایره ای کوچک می باشد و با پیشرفت می توان تمرین را با انجام حرکت در مسیر دایره ای بزرگتر انجام داد.
اکثر مواقع اینگونه مشکلات مزمن با انجام حرکات ورزشی مناسب و فیزیوتراپی اصلاح می گردند. زمانی که لگن از جهت طبیعی خود خارج شده باشد می توان با انجام فیزیوتراپی جهت دهی مناسبی را ایجاد کرد. این برنامه های ورزشی شامل کشش و تقویت ماهیچه های ناحیه لگن می باشد. نواحی که هدف هستند شامل لگن، کمر و شکم هستند.
در برخی موارد چرخش لگن به قدری شدید است که می تواند باعث تغییر در طول پاها شود. در این حالت یک پا از پای دیگر بلند تر است. این حالت بسیار دردناک است و در فعالیت های روزمره ، فعالیت های ورزشی و … اختلال ایجاد می کند.