ریزش مو یک اتفاق تلخ در زندگی آقایان است، بخصوص اگر این ریزش مو ناشی از عوامل ژنتیکی باشد و کاری از دست فرد برای درمان آن برنیاید. برخی از آقایان با مشاهده ی ریزش موهایشان اعتماد به نفس شان را از دست می دهند و با دیدن موهای پرپر شده شان روی بالشت یا کف حمام احساس ناخوشایندی را تجربه می کنند.با وجود اینکه در بیشتر موارد ریزش مو ارثی است، اما وراثت همیشه تنها عامل مشکل از بین رفتن موها نیست. عوامل دیگری نیز وجود دارند که ریزش مو را تسریع می کنند.
تیروئید غده ای کوچک است، اما تاثیر زیادی در عملکرد متابولیکی بدن دارد. کم کاری تیروئید یکی از مشکلات رایجی است که باعث تنبلی این غده شده و باعث بروز مشکلات زیادی در سلامتی حتی سرطان می شود. کم کاری تیروئید علائم زیادی دارد و یکی از این علائم ریزش مو است که هر دو جنس زن و مرد را درگیر می کند.اگر در بدن خود علاوه بر ریزش مو علائم دیگری مانند خستگی، فشار دادن دندان ها به هم، گردن درد و یا احساس ناخوشی کلی می کنید، بهتر است به پزشک مراجعه کرده و تیروئیدتان را بررسی کنید.برخلاف باورهای غلط اما متداول، شما فقط با حذف لبنیات یا کمی خوش شانسی، موهای ضخیم تر و پرتری نخواهید داشت. ریزش مو چند علت عمده دارد و اگر می خواهید بدانید چطور می توانید موهای ضخیم تری داشته باشید، باید با برخی علل اصلیِ این ریزش آشنا شوید.
برخی مشکلات عفونی وجود دارند که باعث ریزش مو می شوند. عفونت های قارچی پوستی یا درماتوفیتوزیس یکی از این عفونت هایی است که بافت های پوست، مو و ناخن را درگیر کرده و منجر به از بین رفتن موها می شود. عفونت های قارچی در هر قسمتی از بدن بروز می کنند که پوست سر یکی از این نواحی است و نتیجه ی آن ریزش مو می شود.از دیگر عفونت هایی که زمینه ی ریزش موی آقایان را فراهم می سازد، مشکل درماتیت است. این بیماری پوستی با درگیر کردن پوست سر، موها را نیز درگیر می کند.فولیکولیت نیز همانطور که از اسمش پیداست، عفونتی است که فولیکول های مو را مبتلا می کند.
سیگار
اگر بیشتر از ۲۰ نخ سیگار در روز می کشید، درحال حاضر احتمال طاس شدن تان بیشتر است، بنابراین باید فورا کاری کنید. سموم موجود در دود سیگار می توانند جریان خون به سمت فولیکول های موی شما را کاهش دهند و باعث نازک شدن مو و طاسی با الگوی مردانه شوند. بنابراین اگر فکر می کنید «چرا موهایم این قدر کم پشت اند؟» شاید سیگاری که در دست دارید، پاسخ سؤال تان باشد.
کمبود پروتئین
از نظر علمی ثابت شده است که کمبود پروتئین در رژیم غذایی شما می تواند واقعا بر موهایتان اثر منفی بگذارد. تارهای مو از فیبرهای پروتئین ساخته می شوند، بنابراین اگر پروتئین کافی مصرف نکنید، بدن تان بخش های دیگر را به جای موها در اولویت قرار خواهد داد و خب این، به ضرر موهایتان است.
درمان ریزش مو مردان
بسیاری فکر می کنند که ریزش مو به عنوان بخشی طبیعی از بالا رفتن سن است و نیاز به درمان آن را جدی نمی گیرند. با این حال، ریزش مو می تواند اثرات روانشناختی منفی، مانند پایین آمدن سطح اعتماد به نفس را به همراه داشته باشد. در بعضی موارد این مشکل، حتی باعث ایجاد افسردگی می شود. برخی درمان ها که ممکن است باعث کاهش ریزش مو شود.
درمان با دارو
مرکز غذا و داروی ایالات متحده (FDA) دو نوع درمان دارویی را برای ریزش مو مردان تایید کرده است:
ماینوکسیدیل
ماینوکسیدیل، نوعی درمان موضعی پوست سر است؛ این دارو به صورت بدون نسخه و در داروخانه ها به عنوان لوسیون یا فوم در دسترس قرار دارد. همچنین گزارش شده که این محصول روی فرق سر، تاثیر زیادی دارد.ماینوکسیدیل در ابتدا برای کنترل فشار خون مورد آزمایش قرار گرفت، اما برخی افراد هنگام استفاده از آن، متوجه رشد موی بیشتری (به عنوان عارضه جانبی این دارو) شدند. دقیقا مشخص نیست که مکانیزم عملکرد آن در جلوگیری از ریزش مو چگونه است.مشاهده نتیجه استفاده از ماینوکسیدیل ممکن است ۳ تا ۶ ماه طول بکشد و برای حفظ اثر درمانی، باید آن را به طور نامحدود و منظم استفاده کنید. عوارض جانبی استفاده از ماینوکسیدیل شامل مشکلات پوستی، از جمله خارش و سوزش، کهیر، تورم، حساسیت و درماتیت تماسی است.استفاده از این دارو به ندرت عوارضی همچون تاری دید، درد قفسه سینه، ضربان قلب بالا یا نامنظم، گر گرفتگی، سردرد، احساس سبکی سر، سرگیجه و بی حسی یا گزگز در صورت یا اندام ها را به دنبال دارد؛ اما مصرف آن ممکن است باعث افزایش سریع وزن شود.
فیناستراید و دوتاستراید
فیناستراید، نوعی داروی خوراکی نسخه ای برای درمان ریزش مو مردان است. درواقع فیناستراید نوعی بازدارنده ۵ آلفا ردوکتاز و تولید کننده دی هیدروتستسترون(DHT) است.DHT، هورمون مردانه ای است که نقش مهمی در کوچک کردن فولیکول های موی پوست سر دارد. این دارو مانع تشکیل این هورمون در پوست سر شده و پیشرفت طاسی مربوط به DHT را کاهش می دهد.برای دیدن اثرات این دارو نیز، بیشتر از ۶ ماه زمان نیاز است. قرص ۱ میلی گرم آن معمولا باید یک بار در روز و حداقل به مدت ۳ ماه مصرف شود. با قطع مصرف قرص، اثرات آن نیز از بین خواهد رفت.
درمان با شامپو
دو روش دیگر برای درمان ریزش مو در آقایان وجود دارد که هر دو در قالب مصرف شامپویی طراحی شده اند و برای تهیه آنها نیازی به نسخه پزشک نیست:
- کتوکونازول ۲ درصد
- پریتیون زینک ۱ درصد
البته میزان تاثیراین شامپوها احتمالا کمتر از فیناستراید و ماینوکسیدیل است.