بوی بد دهان یا تنفس بدبو مشکلی است که اگر کسی با آن دست به گریبان باشد، حضور در اجتماع برای او سخت می شود و از مواجهه با دیگران خجالت می کشد، حتی در بسیاری از موارد بوی بد دهان عاملی اضطراب آور است. به همین دلیل اصلا عجیب نیست که قفسه های فروشگاه ها پر از آدامس، انواع خوشبوکننده ها، دهان شویه و دیگر محصولات طراحی شده برای مقابله با بوی بد دهان هستند، اما همان طور که خودتان هم می دانید اکثر این محصولات تأثیر موقتی دارند و مشکل بوی بد دهان را کوتاه مدت برطرف می کنند. هیچ کدام درمان قطعی نیستند و علت بوی بد دهان و منشأ مشکل را از بین نمی برند. معمولا غذاهای خاص، شرایط بهداشتی و عادات غذایی از دلایل معمول بوی بد دهان هستند. در بسیاری موارد هم بوی بد دهان با اقدامات مربوط به بهداشت دهان و دندان برطرف می شود، اما اگر اقدامات خودمراقبتی که برای حل این معضل انجام می شود، جواب ندهد، حتما فرد باید به دندانپزشک یا پزشک مراجعه کند تا مطمئن شود بیماری جدی ای عامل بوی بد دهان نیست.
علائم زیادی وجود دارند که می توانند نشان دهند تنفس شما بد بو است. آیا متوجه شده اید که وقتی شروع به حرف زدن می کنید، افراد از شما فاصله می گیرند؟ آیا هنگامی که آنها را می بوسید صورتشان را برمی گردانند؟ اگر فکر می کنید ممکن است تنفس تان بدبو باشد، تست ساده ای وجود دارد که می توانید انجام دهید. کافیست داخل مچ دست تان را لیس بزنید و بو بکشید؛ اگر بد بو است، می توانید تا حدود زیادی مطمئن باشید که نفس تان هم بد بو است. یا از یک دوست خیلی صمیمی بپرسید که کاملا با شما روراست باشد و حقیقت را بگوید.
بوی بد دهان، یک مشکل بسیار رایج است و دلایل متفاوتی دارد. بوی بد مکرر و ماندگار، معمولا به دلیل گازهایی است که توسط باکتری های لایه بیرونی دندان ها، لثه ها و زبان آزاد می شود. همچنین ذرات غذا که میان دندان ها و روی زبان مانده اند، پوسیده شده و می توانند گاهی موجب بوی ناخوشایند شوند. غذاهای تند و بودار مانند سیر، قهوه و پیاز هم می توانند مزید بر علت شوند. بنابراین باید حتما دندان های تان را به درستی و مرتبا مسواک بزنید. این کار به خوش بو شدن نفس تان کمک می کند.
درمان نفس بدبو
بهترین روش برای کاهش بوی بد دهان، بهداشت صحیح دهان و دندان است، که موجب جلوگیری از پلاک ها و حفره ی روی دندان شده و احتمال بیماری های لثه را کاهش می دهد.معاینه توسط دندان پزشک ۲ بار در سال و استفاده از خمیر دندان ضد باکتری یا دهان شویه ی ضد باکتری، بوی بد دهان را کاهش می دهد.در صورت وجود بیماری لثه، استفاده از پاک کننده های قوی برای پاک کردن باکتری های موجود در شیار بین لثه ها و دندان ها ضروری باشد.
درمان ها و روش های خانگی و تغییر سبک زندگی، برای درمان آن عبارتند از:
- مسواک زدن: حداقل ۲ بار در روز، ترجیحا بعد از هر وعده ی غذایی، مسواک بزنید.
- نخ دندان: نخ دندان ساخت پلاک دندانی ناشی از به جا ماندن ذرات غذا بین دندان ها را کاهش می دهد. مسواک زدن تنها ۶۰ درصد سطح دندان را پاک می کند.
- تمیز کردن پروتزهای دندانی: هر چیزی که به داخل دهان می رود، از جمله دندان مصنوعی و یا یک محافظ دهان و دندان، باید به صورت روزانه تمیز شود تا مانع از تولید و تجمع باکتری ها در دهان شود. تعویض مسواک هر ۲ تا ۳ ماه نیز به همین دلایل مشابه اهمیت دارد.
- مسواک زبان: باکتری ها، مواد غذایی و سلول های مرده معمولا روی زبان تجمع می یابند، مخصوصا در افراد سیگاری یا افرادی که دهان شان خشک است. مسواک زبان می تواند مفید باشد.
- اجتناب از خشکی دهان: مقدار زیادی آب بنوشید، از الکل و تنباکو، که دهان را خشک می کنند، دوری کنید. آدامس جویدن یا مکیدن آبنبات (ترجیحا بدون قند) می تواند باعث افزایش تولید بزاق شود. اگر دهان به طور مداوم خشک می شود، پزشک ممکن است داروهای تحریک کننده ی بزاق ، تجویز کند.
- رژیم غذایی: اجتناب از مصرف پیاز، سیر و غذای تند، همچنین غذاهای شیرین نیز ممکن است علت بوی بد دهان باشند. جهت کم شدن بوی بد دهان کاهش مصرف قهوه و الکل مفید است. به علاوه خوردن صبحانه حاوی غذاهای زبر و خشن که می تواند به تمیز کردن پشت زبان کمک کند.