آیا می دانید روش های معمول برای درمان ریزش مو چیست؟ کدام روش ها اثربخشی کوتاه مدت دارند و کدام بلند مدت؟ امروزه محصولات گوناگون و رنگارنگی در بازار عرضه می شوند که همگی ادعا می کنند تأثیری معجزه آسا در درمان ریزش مو دارند و می توانند موهای زیبا و پرپشتی را به ما هدیه دهند. ولی نکته اصلی و گام اول در درمان ریزش مو تشخیص علت اصلی و زمینه ای آن است. بدون دانستن علت ریزش مو نمی توانیم آن را درمان کنیم. در ادامه ابتدا خلاصه ای از روش های موجود برای تشخص علت ریزش مو را بیان می کنیم و سپس برخی از روش های مؤثر موجود برای درمان ریزش مو را شرح می دهیم. با ما همراه باشید.
تشخیص علت ریزش مو
برای درمان ریزش مو ابتدا باید علت اصلی آن را پیدا کنیم تا بتوانیم این مشکل را به صورت ریشه ای حل کنیم. معمولا پزشک برای تشخیص علت ریزش مو ابتدا از معاینهٔ فیزیکی استفاده می کند و سؤالاتی را درمورد سابقهٔ پزشکی و سابقهٔ خانوادگی تان می پرسد.
پزشک می تواند آزمایش هایی را نیز برای مشخص شدن علت ریزش مو تجویز کند، از جمله:
- آزمایش خون: انجام آزمایش خون می تواند به تشخیص بیماری ها و شرایط پزشکی مرتبط با ریزش مو کمک کند.
- تست کشش (pull test): در این آزمایش، پزشک به آرامی تعدادی از موهای شما را می کشد تا مشخص شود که چند تار مو از ریشه جدا می شود. با انجام این آزمایش مشخص می شود که فرآیند ریزش موها در چه مرحله ای قرار دارد.
- نمونه برداری از پوست سر (scalp biopsy): در نمونه برداری از پوست سر، پزشک با خراشیدن پوست سر یا با استفاده از چند تار موی کنده شده، نمونه هایی از پوست سر را جدا می کند تا ریشهٔ موها را بررسی کند. این آزمایش نشان می دهد که آیا عفونت، موجب ریزش مو شده است.
- میکروسکوپ نوری: در این روش پزشک از ابزار ویژه ای برای بررسی موهای کنده شده از ریشه استفاده می کند. با استفاده از میکروسکوپ می توان اختلالات احتمالی موجود در ساقهٔ مو را مشاهده کرد.
دلایل زیادی برای ریزش مو در زنان وجود دارد ، از جمله شرایط و بیماری های پزشکی ، داروها و استرس جسمی یا عاطفی. اگر هر نوع ریزش موی غیرمعمولی را مشاهده کردید ، برای تعیین علت و درمان مناسب ، مراجعه به ارائه دهنده مراقبت های اولیه یا یک پزشک پوست ضروری است.
درمان ریزش مو
داروهای مختلفی برای درمان انواع ریزش مو تجویز می شوند بعضی از آنها به منظور برطرف کردن علت زمینه ای ریزش بوده و به طور غیر مستقیم باعث طبیعی شدن ریزش می شوند بنابراین نکته مهم در درمان این بیماری قبل از تجویز دارو تشخیص دقیق علت ریزش مو بوده و با توجه به نوع و علت بیماری برنامه درمان افراد متفاوت می باشد.منطقی ترین کار در درمان این بیماری مشاوره با پزشک پوست و مو می باشد. پزشک با بررسی تاریخچه پزشکی بیمار ، معاینه سر و انجام بعضی از آزمایشهای خونی برای بررسی وضعیت هورمونها وتشخیص بیماریهای داخلی که باعث ریزش غیر طبیعی مو می شوند می تواند علت دقیق ریزش مو را تشخیص دهد. اگر علت بیماریهای داخلی مثل دیابت، تیروئید، تخمدان پلی کیستیک، بیماریهای اتوایمیون ،کم خونی و… باشد کنترل دقیق بیماری می تواند ریزش را کنترل کند. رایج ترین علت ریزش مو در مردا ن اندروژنتیک می باشد .درمان تایید شده ریزش موی آندروژنتیک در مردان محلول موضعی مینوکسیدیل، ۲ درصد یا ۵ درصد و قرص فیناستراید ۱ میلی گرمی یا قرص دوتاستراید ۵/. میلی گرمی است.
الگوی طاسی مردان معمولاً با یک خط موی کم پشت شده شروع می شود که ابتدا به صورت M شکل است و پس از آن به حالت U شکل در می آید . در الگوی طاسی زنان ، خط مو به ندرت تحت تاثیر ریزش مو قرار می گیرد اما ممکن است به خاطر تنک شدن بالای سر ناحیه بدون مو گسترده تر از قبل به نظر برسد . از دست دادن مو در زنان به ندرت تا طاس شدن کامل پیش می رود که این حالت بر خلاف مردان است .
فقط غلظت ماینوکسیدیل ۲٪ برای استفاده در زنان مورد تایید است. خانم ها معمولا حساسیت بیشتری نسبت به اثرات جانبی ماینوکسیدیل در کاهش فشار خون دارند و سرگیجه به احتمال بیشتری در آنها ظاهر می شود. همچنین احتمال واکنش های آلرژیک پوستی (درماتیت تماسی) در خانم ها بیشتر است.
عارضه اصلی که در بعضی از خانم ها در اثر مصرف ماینوکسیدیل موضعی ظاهر می شود رشد موهای صورت است. با وجودی که این موها در صورت قطع مصرف ماینوکسیدیل بر طرف می شود با این تاکید شده از چکیدن دارو بر روی شقیقه ها و پیشانی جلوگیری شود.این مشکل در خانم های که از محلول ۵% استفاده کنند به طور قابل توجهی بیشتر است.
درمانهای دارویی در صورتی که در اوایل شروع ریزش موتجویز شوند در اغلب موارد به خوبی می توانند ریزش مورا کنترل کنند و از بین رفتن کامل فولیکولها جلوگیری کنند در صورتی که فولیکولها در اثر پدیده مینیاتوری شدن کامل از بین رفته باشند این درمانها باعث رشد موهای نازک و کرک مانندی شده و در صورتی که درمان قطع شود موهای درآمده میریزند بنا براین در این حالت بهترین درمان دائمی و طبیعی برای پر کردن مناطق بدون مو جراحی پیوند مو می باشد.
آیا می توان ریزش مو را با کاشت مو درمان کرد؟
همواره یکی از سوالاتی که بیماران دارای طاسی سر و ریزش مو از خود می پرسند این است که آیا می توان با انجام عمل زیبایی پیوند مو این مشکل بزرگ یعنی ریزش مو را حل کرد؟ عمل کاشت طبیعی مو همواره نتایج بسیار خوب و قابل قبولی را در اختیار آن دسته از بیمارانی که از کاشت موی طبیعی استفاده کرده اند، قرار داده است؛ بسیاری از بیماران که به دلایل مختلفی همچون افزایش سن، بیماری های ژنتیکی و ارثی و همچنین بروز حوادث ناگواری همچون تصادف و آتش سوزی که باعث از بین رفتن موهای ناحیه سر شده بودند با بهره گیری از عمل زیبایی کاشت مو باری دیگر موهای از دست رفته خود را به دست آوردند. بنابراین به سوالی که در ابتدای بحث در مورد کاشت طبیعی مو پرسیده شد می توان قاطعانه پاسخ مثبت داد، درمان ریزش مو تنها به شرطی که این ریزش مو و طاسی سر به خاطر مبتلا شدن فرد تقاضی به بیماری نادر آلوپسی نباشد، چرا که متقاضیانی که درگیر بیماری آلوپسی هستند موهای موجود در ناحیه سر آن ها به صورت کامل و مرتب ریخته می شود. بنابراین با انجام عمل زیبایی پیوند مو برای بیماران آلوپسی، موهای کاشته شده دوباره ریخته می شوند؛ زیرا سیستم ایمنی بدن، موهای کاشته شده از طریق کاشت مو را یک عامل بیگانه می شناسد.