قارچ ناخن عارضه ای بسیار شایع و فراگیر است .براساس آمار، بیش از ۱۰ درصد از افراد بزرگسال در کشورهای غربی به قارچ ناخن مبتلا هستند. این میزان در افراد بالای ۶۰ سال به ۲۰ درصد می رسد. عفونت های قارچ ناخن، که در پزشکی اونیکومایکوزیس نامیده می شوند، با رشد یک قارچ در ناخن و احتمالا در بستر ناخن ایجاد می گردند. تمام هاگ های قارچی در جایی که شرایط تاریک، مرطوب و گرم است رشد می کنند و معمولا دست ها و پاها محیط عالی برای رشد آنها می باشند.
چه مشکلاتی با قارچ ناخن اشتباه گرفته می شوند؟
اگر فکر می کنید که هرگونه تغییر در انگشتان پا و دست نشانه ی ابتلا به قارچ ناخن است، سخت در اشتباه هستید. . مشکل یا تغییر غیرعادی در ظاهر ناخن ها دلیل بر وجود قارچ نیست قارچ ناخن در انگشتان پا بسیار شایع تر از انگشتان دست است.
- رگه رگه شدن ناخن
- پیری ناخن
- زردی یا سفیدی ناخن ها
- قرمزی یا سیاهی ناخن ها
- سبز شدن ناخن ها
- وجود حفره در ناخن ه
- تورم و قرمزی پوست اطراف ناخن
- ترومای مزمن ناخن
داروهای موضعی برای درمان قارچ ناخن
۱. محلول موضعی سیکلوپیروکس (پنلاک) ۸ درصد
نوعی محلول پزشکی است که برای درمان قارچ ناخن استفاده می شود. این محلول برای افرادی با سیستم ایمنی سالم و نوعی از قارچ مناسب است که با ماهک ناخن ارتباطی ندارد.این دارو تنها در ۷ درصد از موارد جوابگو است. برای کسب نتیجه مطلوب باید روزی یک مرتبه و به مدت ۱ سال از این محلول استفاده شود. برای پاک کردن محلول باید هفته ای ۱ بار از الکل استفاده شود.شواهد حاکی از آن است که استفاده از محلول ضدقارچ حاوی آمورولفین از بازگشت عفونت پس از درمان جلوگیری کرده و درصد موفقیت این محلول در کنترل عود کردن عفونت ۷۰ درصد است.
۲. افینوکونازول (جوبلیا)
افینوکونازول (جوبلیا) نیز دارویی است که در سال ۲۰۱۴ به تأیید رسید. این دارو نیز به صورت موضعی روی پوست استفاده می شود. این دارو برای درمان ۲ نوع از شایع ترین قارچ های ناخن پا یعنی تریکوفیتون روبروم و تریکوفیتون منتاگروفیتس استفاده می شود.این داروی موضعی باید روزی ۱ بار و به مدت ۴۸ هفته استفاده شود. رایج ترین عارضه جانبی این دارو، شکل ناخوشایند ناخن ها، درماتیت و درد موضعی است.
۳. تاوابورول (کریدین)
تاوابورول (کریدین) داروی جدید دیگری برای درمان قارچ ناخن پاست. این دارو نیز مشابه با افینوکونازول عمل می کند و باید به طور روزانه در طول ۴۸ هفته استفاده شود. عوارض جانبی آن نیز مانند جوبلیاست.
داروهای خوراکی برای درمان قارچ ناخن معمولا در ۵۰ تا ۷۵ درصد موارد مؤثر هستند و برای پدیدار شدن نتایج این درمان ها ۹ تا ۱۲ ماه زمان لازم است. این مدت، زمان لازم برای رشد ناخن هاست. حتی در خلال درمان نیز احتمال عود قارچ در ۲۰ تا ۵۰ درصد از موارد وجود دارد.اخیرا درمان های خوراکی رفع قارچ ناخن به سایر روش ها ترجیح داده می شوند، زیرا مدت زمان کمتری برای اثرگذاری نیاز دارند و بهتر از سایر روش ها، مشکل را درمان می کنند. از بین داروهای خوراکی مؤثر در درمان قارچ ناخن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
گریزئوفولوین (فولویسین، گریفولوین، گریس پِگ)
این دارو برای سالیان متمادی به عنوان درمان خوراکی رفع قارچ ناخن مورد استفاده بوده است. گرچه مصرف این دارو خطری ندارد اما برای رفع قارچ ناخن پا، چندان مؤثر نیست. عدم ارائه نتایج مؤثر باعث شده است تا جایگزین های دیگری برای این دارو پیشنهاد شود.
تربینافین (لامیزیل)
این دارو باید به طور روزانه مصرف شود. مصرف آن برای درمان قارچ ناخن پا به مدت ۱۲ هفته و برای درمان قارچ ناخن دست تا ۶ هفته طول می کشد. این داروی مؤثر، بی خطر و دارای عوارض جانبی بسیار کمی است. هرچند که باید در افراد مبتلا بیماری های کبدی با احتیاط مورد استفاده قرار گیرد.
ایتراکونازول (اسپرانوکس)
این دارو به صورت مقطعی و پله ای تجویز می شود. مثلا ۱ هفته در هر ماه و به مدت ۲ یا ۳ ماه. به عبارت دیگر در طول ۲ یا ۳ ماه، ماهیانه به مدت یک هفته از این دارو استفاده می شود.البته باید توجه کنید که مصرف این دارو با برخی از دارو های آسم، آنتی بیوتیک هایی مانند آریترومایسین و… تداخل دارد. ایتراکونازول برای درمان قارچ کاندیدا و عفونت های قارچی غیردرماتوفیتی استفاده می شود.
زمان مراجعه به پزشک
در صورت مواجهه با عفونت قارچی ناخن که همراه با نشانه های عفونت باکتریایی است، بهتر است در اولین فرصت به پزشک مراجعه کنید. اگر در مورد قارچی بودن عفونت مطمئن نیستید، در ادامه فهرستی از علائم و نشانه های خاص این عفونت را آورده شده است:
- درد تشدید شونده، متورم و قرمز شدن و داغی ناخن و اطراف آن
- مشاهده رگه های قرمز رنگ شروع شده از ناحیه عفونی
- ترشح چرک نشان دهنده عفونت باکتریایی است
- تب 38 درجه سلسیوس بدون هیچ علت مشخص دیگری
چنانچه علائم آزاردهنده شد، حتماً به پزشک مراجعه کنید.
- در صورت پیشروی عفونت قارچی در پوست زیر ناخن یا پوست اطراف آن
- دردناک شدن ناحیه عفونی
- تحمل ناراحتی ناشی از ضخیم شدن ناخن
- بدشکل شدن ناخن
بنابراین اگر فکر می کنید قارچ ها به ناخن تان حمله کرده اند، با پزشک مشورت کنید و طبق دستورات ایشان عمل کنید تا این عفونت هر چه سریع تر از بین برود.