سنگ کلیه عارضه ایست که در آن مواد معدنی و پروتئینی در ادرار شروع به کریستال شدن می کنند. بیمار در چنین وضعیتی باید شرایط را برای دفع هر چه سریعتر سنگ کلیه فراهم کند و یکی از راه های دفع سنگ کلیه و مثانه انجام حرکات ورزشی پر تحرک است و ورزش و سنگ کلیه ارتباط مستقیمی میتوانند داشته باشند.
سنگ کلیه چیست؟
سنگ های کلیه رسوبات سختی هستند که اغلب به علت بالا رفتن غلظت املاح و نمک در ادرار به وجود می آیند. ایجاد این سنگ ها علل متنوعی دارد و ممکن است در هر جای دستگاه ادراری از کلیه تا مثانه دیده شوند. اگرچه حرکت سنگ های کلیوی دردناک است، اما در صورت تشخیص به موقع، باعث آسیب دائمی به بدن نمی شود. اگر کسی در معرض خطر تولید سنگ های کلیوی باشد، پزشک متخصص اورولوژی می تواند راه هایی را برای پیشگیری از سنگ کلیه به او توصیه کند.
علائم سنگ کلیه:
سنگ کلیه تا وقتی حرکت نمی کند و ثابت است، هیچ علامتی ندارد. مشکلات از زمانی آغاز می گردد که سنگ در کلیه جابه جا می شود یا به سمت میزنای (لوله ای که هر کلیه را به مثانه وصل می کند) به راه می افتد. در این حالت، برخی یا همه موارد زیر دیده می شود:
- درد شدید و متناوب در پهلو و پشت، پایین تر از سطح دنده ها که ممکن است به پایین شکم تیر بکشد
- سوزش ادرار
- ادرار صورتی، قرمز یا قهوه ای
- ادرار بدبو یا تیره
- تهوع و استفراغ
- احساس نیاز مداوم به دفع ادرار
- افزایش تعداد نوبت های دفع ادرار بیش از حد عادی
- تب و لرز در صورت وجود عفونت
- کم شدن حجم ادرار
یادمان باشد درد سنگ کلیه تغییر می کند. با جابه جا شدن سنگ در مجاری ادرار، محل و شدت درد دگرگون می شود.
چه ورزشی باعث افتادن سنگ کلیه می شود؟
محققین با تحقیق بر روی 84000 زن یائسه دریافتند که انجام هر نوع فعالیت فیزیکی سبک می تواند به پیشگیری از ایجاد سنگ در کلیه کمک کند. حتی طبق یک مطالعه که اخیرا در مجله انجمن نورولوژی آمریکا منتشر شده، باغبانی سبک می تواند کمک کننده باشد. حتی ورزش سبک می تواند خطر سنگ کلیه را کاهش دهد. نیاز به ورزش سنگین نیست و شدت تمرین مهم به نظر نمی رسد
بهترین ورزش برای دفع سنگ کلیه چیست؟
همانطور که بالا گفته شد، انجام فعالیت بدنی مهم تر از شدت انجام آن است. اما گاهی این سوال مطرح می شود که، بهترین ورزش کدام است؟ چه ورزشی به دفع سنگ کلیه کمک می کند؟
بر اساس تحقیقات انجام شده، بهترین نوع ورزش برای بیماری سنگ کلیه، ورزش های هوازی است. طبق آخرین مقالات، شدت تمرین بر اساس توانایی فرد و آمادگی او انتخاب می شود. اما برای انتخاب شدت تمرین، فرد بیمار بهتر است با پزشک معالج خود مشورت نماید. تمرینات هوازی، یا تمرینات کاردیو، تمریناتی هستند که فرد در حین انجام تمرینات عمل دم و بازدم را انجام می دهد. شدت تمرینات هوازی عموما بین ۵۰ تا ۷۰ درصد توانایی فرد است. زمانی که فرد، در حین فعالیت، عرق کرده، ضربان قلب افزایش می یابد، سرعت تنفس فرد بیشتره می شود، می توان گفت یک تمرین هوازی انجام داده است. در این شرایط، بدن به اکسیژن بیشتری نیاز دارد، قلب برای تامین اکسیژن لازم است سریع تر کار کرده و گردش خون در بدن با سرعت بیشتری انجام می شود.
تمرینات هوازی علاوه بر موضوع کاهش وزن، در حیطه بهبود شرایط بیماری ها اثر چشم گیری دارد. ورزش هایی مانند:
- پیاده روی
- دوچرخه سواری
- شنا
- دویدن
- رقص
- ایروبیک، زومبا
و سایر تمریناتی که شرایط ذکر شده در بالا بر آن تمرین صادق باشد، یک نوع تمرین هوازی هستند.