وقتی اعصاب آسیب ببینند بدن بی حس، سوزن سوزن یا دردناک می شود. دسته ای از اعصاب که در سمت راست و چپ سر وجود دارند به احساس درد، حرارت، لمس و دیگر احساسات صورت کمک می کنند.گروه های متنوع اعصاب نحوه حرکت صورت را کنترل می کنند. هر اشکالی در این اعصاب می تواند منجر به بروز اشکال در یکی از احساسات صورت شود. این حالت ممکن است بعد از جراحی دهان، جراحت یا حتی خوابیدن در حالت نامعمول ایجاد شود.برخی بیماری ها هم می توانند باعث «بی حسی صورت» شوند. از جمله آنها به موارد زیر اشاره می کنیم:
بی حسی یکی از نشانه های اولیه و شایع «ام اس» است. مبتلایان به ام اس ممکن است در صورت یا سایر قسمت های بدنشان بی حسی داشته باشند. وقتی سیستم ایمنی بدن به لایه های محافظ بافت های عصبی حمله می کنند بی حسی ایجاد می شود. بدون این لایه ها اعصاب صدمه می بینند.
کرختی یا بی حسی و مور مور شدن احساسات غیرمعمول سوزش هستند که می توانند در هر بخش بدن اتفاق بیفتند. افراد معمولا به این احساسات در دست ها، پاها، بازوها و اندام های تحتانی اشاره می کنند. اصطلاح پزشکی برای بی حسی و مور مور شدن پارستزی است.
اگر بی حسی و مور مور شدن طولانی مدت باقی ماند و دلیل واضحی برای آن وجود نداشت، می تواند دلیل یک بیماری یا جراحت، مانند مالتیپل اسکلروز(MS) یا سندرم تونل کارپال باشد. همچنین توجه داشته باشید که با توجه به متفاوت بودن علل بی حسی درمان آن به تشخیص بیماری زمینه ای بستگی دارد.
علل متنوعی باعث ایجاد کرختی می شوند، بنابراین علائم بسیار متفاوتی می تواند همراه با آن وجود داشته باشد. حالت تهوع، سرگیجه، اختلال در صحبت کردن، جوش های پوستی دردناک، اسپاسم (گرفتگی) عضله، سردرد، افزایش وزن، اختلال بینایی و بسیاری علائم مرتبط با علل زمینه ای متابولیک، ممکن است وجود داشته باشند.
بی حسی و مور مور شدن بخشی از پوست می تواند باعث کاهش حس حرارت و درد در آن ناحیه شود. بنابراین احتمال بروز سوختگی (در اثر عدم احساس دمای بسیار گرم) و زخم و جراحت (در اثر عدم احساس درد در برخورد با اجسام برنده) وجود دارد و باید نسبت به این موضوع احتیاط کرد.
علل بی حسی و سر شدن دهان
ممکن است که حس ناشناخته ای در دهان خود داشته باشید و یا این که کلا هیچ حسی در دهان خود احساس نکنید. این اتفاق علل رایجی دارد که شامل وضعیت های دهان و دندانی می باشد که روی کل بدن تاثیر گذار است که در این قسمت آن ها را معرفی خواهیم کرد.
هایپوکالسمیا
هایپوکالسمیا به سطح پایین کلسیم در خون گفته می شود که می تواند باعث بی حسی در اطراف دهان یا دیگر بخش های بدن شود. این وضعیت اغلب برای افرادی اتفاق می افتد که به اندازه کافی غده های پاراتیروئید ندارند و یا با کمبود شدید ویتامین D مواجه هستند.
کمبود ویتامین
کمبود ویتامین های ب ۱۲ یا فولات ممکن است علت بی حسی دهان باشد. این ویتامین ها کمک می کند که عصب های شما سالم بمانند، کافی نبودن این ویتامین ها، ممکن است احساس سوزش را در دهان ایجاد کند.
هایپوگلایسمیا
بی حسی زبان یا دهان یکی از علائم رایج هایپوگلایسمی یا همان کمبود قند خون است. معمولا برای افرادی که از انسولین یا دیگر داروها برای مدیریت دیابت استفاده می کنند، رخ می دهد. عواملی مثل نادیده گرفتن وعده های غذایی، استفاده زیاد از دارو ها، نخوردن کربوهیدرات به اندازه کافی می تواند عاملی برای کاهش قند خون باشد.
اسکلروزیس چندگانه
اسکلروزیس چندگانه یک نوع بیماری سیستم عصبی مرکزی می باشد که باعث بی حسی صورت و دیگر نواحی می گردد. اسکلروزیس چندگانه می تواند بی حسی خفیف تا شدید را به همراه داشته باشد. افرادی که این بی حسی را در دهان خود احساس می کنند، ممکن است که زبان یا داخل گونه های خود را هنگام غذا خوردن گاز بگیرند.
وضعیت های روانی
در مطلب دیگری در بخش سلامت روان به این مهم اشاره شد که بی حسی در دهان می تواند به دلیل وضعیت های روانی اتفاق بیفتد. این پدیده به بی حسی دهانی سایکوژنیک مربوط است که بر افرادی با اختلال خشم و اضطراب یا افسردگی اثر می گذارد که اغلب زبان آن ها را درگیر خواهد کرد.
بی حسی مربوط به عصب
طبق گزارشات انجام شده، بی حسی عصب دهان که معمولاً بعد از درمان های جراحی و دندانپزشکی اتفاق می افتد، می تواند عاملی برای بی حسی دهانی باشد. بعد از اتمام جلسه دندانپزشکی، ممکن است که فرد حس کند احساس دهانش تغییر کرده یا بی حسی در لب ها، گونه ها، زبان یا داخل دهان اتفاق افتاده است.
واکنش آلرژیک
بعضی از افراد واکنش های آلرژیک را در دهان خود بعد از خوردن میوه ها و سبزیجات احساس می کنند. این واکنش ها به سندروم آلرژی دهانی معروف هستند که می تواند عاملی برای احساس سوزش دهان باشد.
تشنج
تشنج می تواند روی نواحی محدودی از مغز تاثیر گذار باشد که عاملی برای علائم مختلف در بدن است و بستگی به بخشی از مغز دارد که تحت تاثیر قرار گرفته است. احساس های غیر طبیعی مثل سوزش زبان یا بی حسی می تواند با تشنج مرتبط باشد.
سندرم سوزش دهان
سوزش دهان همچنین می تواند مرتبط به وضعیت های پزشکی خاص و پیچیده مثل سندروم سوزش دهان باشد. این وضعیت احساس سوزش، خارش یا بی حسی را در دهان ایجاد می کند و به دلیل آسیب عصبی یا دیگر وضعیت های پزشکی مثل عفونت دهانی، دیابتی، رفلاکس اسید معده اتفاق بیفتد.
سرطان دهان
در موارد نادری بی حسی دهانی یکی از نشانه های سرطان دهان است. سرطان دهان می تواند روی زبان، لثه و دیگر نواحی داخل دهان تاثیر بگذارد. این نوع سرطان اغلب به دلیل استفاده از الکل یا دخانیات یا عفونت رخ می دهد.