نادیده گرفتن خارش سر کار دشواری است. شاید تصور کنید که خارش پوست، دست از سر شما برنمی دارد و تمامی ندارد، اما به یاد داشته باشید که می توان آن را تسکین داد. برای این منظور، ابتدا باید علت خارش سر را یافت.
1.شوره سر
اگر پوست سرتان خشک و دچار خارش است و هم زمان پوسته هایی بر روی موها یا لباس خود می بینید، شک نکنید که به شوره سر مبتلا هستید.شوره سر، که مشکلی متداول است، به حالتی گفته می شود که تکه های خشک شده پوست سر از آن جدا می شوند. اگر موهای تیره دارید یا رنگ های تیره می پوشید، ممکن است این ذرات را روی مو یا شانه های خود مشاهده کنید. شوره سر ممکن است باعث خارش سر شما شود.مؤثرترین روش برای کنترل و درمان خارش و شوره سر، استفاده از شامپو ضد شوره است. برای دستیابی به بهترین نتیجه، توصیه های متخصصان پوست را دنبال کنید:
شامپوهای ضدشوره مختلفی وجود دارند و هر کدام حاوی مواد مؤثر متفاوتی برای کنترل علائم شوره هستند. برای دست یافتن به نتیجه بهتر، همیشه دستورالعمل های درج شده روی بطری شامپوها را دنبال کنید.برای مثال، طبق برخی از این دستورالعمل ها، هنگام شستن پوست و موهای سرتان با شامپو اجازه دهید شامپو پنج دقیقه روی پوست سر و موهایتان بماند و سپس سر و موهارا آبکشی کنید. نوع دیگری از این شامپوها نباید بر روی پوست و مو باقی بمانند و باید بلافاصله شسته شوند.
موهای خود را هر روز بشویید و از شامپوهای ضدشوره تنها دوبار در هفته استفاده کنید. اگر یک نوع شامپوی ضدشوره مؤثر واقع نشد، می توانید انواع مختلف آن با مواد مؤثر متفاوت را امتحان کنید.
این شامپوها می توانند رنگ موهای بلوند، خاکستری یا سفید را تغییر دهند. بنابراین اگر موهایی با رنگ روشن دارید، بهتر است شامپوی ضدشوره متفاوتی را انتخاب کنید. حتی ممکن است این گونه شامپوها پوست سر شما را به نور خورشید حساس کنند.
اگر شما از این نوع شامپوی ضدشوره استفاده می کنید، تا جای ممکن با پوشیدن کلاه در فضای باز یا قرار گرفتن در سایه، از پوست سر خود در برابر نور خورشید محافظت کنید.در بسیاری از موارد، شوره سر نیاز به مراقبت و درمان پزشکی ندارد. اما با وجود این، گاهی اوقات پوسته پوسته شدن و خارش می تواند نشانه شوره نباشد. بیماری هایی مانند درماتیت سبورئیک، پسوریازیس، عفونت های قارچی پوست سر و یا اگزما نیز علائیمی شبیه به شوره دارند.
2.پسوریازیس
پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است که سبب ایجاد لکه های متورم، قرمز و ملتهب روی سطح پوست می شود. این بیماری واگیردار نیست و از فرد دیگری منتقل نمی شود. برای درمان عارضه پوستی پسوریازیس سر از شامپوهای مخصوص استفاده کنید که دارای زغال سنگ و اسید سالیسیلیک هستند. ولی قبل از هر اقدامی به پزشک متخصص مراجعه کنید.
۳. درماتیت تماسی یا حساسیت پوستی
اگر پوست حساس دارید و بدنتان نسبت به محصولات مختلف پوست و مو عکس العمل های غیرمعمولی نشان می دهد، اگر نسبت به مواد خوراکی آلرژی دارید و دچار بیماری آسم هستید، خارش پوست سرتان می تواند دلیل درماتیت تماسی باشد. برخی از انواع پوسته سر به صورت طبیعی حساس تر از باقی افراد هستند. در بسیاری از محصولات مانند شامپو، اسپری مو یا انواع حالت دهنده ها موادی به کار برده شده اند که می توانند به عنوان ماده حساسیت زا عمل کنند. داشتن رایحه و عصاره های مختلف در این محصولات هم یکی از دلایل اصلی حساسیت است.
ذرات و مواد حساسیت زا و آزاردهنده سریع جذب پوست می شوند و روی سطح پوست باقی می مانند و سیستم ایمنی بدن را تحت تأثیر قرار می دهند. با ایجاد التهاب و به کار افتادن سیستم ایمنی، سلول های پوستی سعی می کنند با این ماده مهاجم مبارزه کنند و آن را از بین ببرند و آنچه باقی می ماند، خارش سر و به جا ماندن لکه های قرمز روی پوست سر است.
حتی ممکن است با وجود اینکه هیچ تغییری در محصولات مراقبتی روزانه شما ایجاد نشده باشد هم، حساسیت پوستی به صورت ناگهانی خود را بروز دهد. در این حالت ماده حساسیت زا به مرور زمان روی پوست عمل کرده و آلرژی را به وجود آورده است. حتی شامپویی که سال ها مورد استفاده تان قرار گرفته، می تواند به عنوان ماده حساسیت زا ظاهر شود و علت خارش سرتان را بر عهده بگیرد.
درحالی که درماتیت تماسی موجب حساسیت و خشکی پوست سر می شود، بیماری درماتیت شوره ای موجب چربی کف سر و ایجاد پوسته های خشک سفید رنگ می شود و به شکل شوره خود را بروز می کند.
۴. عفونت قارچی کچلی
از این اسم نترسید! این قارچ سر طرحی مشابه کرم های حلقوی دارد و علائمی مانند قرمزی پوست و خارش سر باقی می گذارد.اگر علت خارش سر شما این عفونت قارچی کچلی مانند شوره ظاهر می شود و عامل اصلی آن قارچی به نام Trichophyton rubrum است. این بیماری مسری و واگیردار است، پس اگر در تماس با فردی قرار بگیرید که به این عفونت مبتلاست، احتمال خارش سر و شروع عفونت قارچی در شما هم وجود خواهد داشت. اگر این بیماری قارچی را درمان نکنید، باعث ریزش مو می شود. این قارچ فقط روی سطح پوست سر شما فعالیت نمی کند، بلکه در عمق فولیکول مو هم فعال است. اگر در مورد داشتن کچلی مو مشکوک هستید، سریعاً برای ویزیت به متخصص پوست و مو مراجعه کنید.برای درمان قارچ سر باید از محصولات و داروهای دارای فرمولاسیون ضد قارچی استفاده شود. همچنین ممکن است داروهای خوراکی هم با توجه به شدت عفونت قارچی توسط پزشک تجویز شود.
۵. شپش سر
افسانه های مختلفی در مورد شپش مو وجود دارد: شپش سر فقط در موهای کثیف زندگی می کند، شپش مو می تواند بپرد، شپش سر موهای بلند را ترجیح می دهد. ولی این جمله ها حقیقت ندارد! پس شپش چگونه به وجود می آید؟ تنها در یک صورت است که احتمال وجود شپش سر بیشتر می شود و آن هم دانستن این نکته است که تا چه اندازه سر خود را در تماس با سر افراد دیگر قرار می دهید؟ برای کودکان پاسخ مشخص است چون بی اغراق این کار را به دفعات بیشتری انجام می دهند و شپش سر کودکان یکی از شایع ترین نوع شپش سر است. در حقیقت روش انتقال شپش سر از طریق تماس سر با سر فرد دیگر است. اگر سرتان خارش دارد ولی پوسته خشکی ندارید، شوره نمی زنید و پوسته هایی را لابه لای موهایتان نمی بینید، مشکوک به شپش سر هستید.
6.کرم حلقه ای پوست سر
کرم حلقه ای یک عفونت قارچی است که موجب راش پوستی قرمز و خارش دار می شود. کرم حلقه ای و دیگر عفونت های قارچی می توانند فولیکول های مو را تضعیف کنند و ریزش مو را موجب شوند. افراد مبتلا به کرم حلقه ای ممکن است با ریزش مو تکه تکه روی پوست سر خود مواجه شوند. کرم های ضد قارچ تجویزی می توانند به درمان کرم حلقه ای پوست سر کمک کنند و پس از بهبودی مو دوباره رشد خواهد کرد.
خارش پوست سر می تواند بخاطراستفاده از شامپو، رنگ مو و درمان های شیمیایی روی مو حاصل شود. با توجه به مواد مؤثره و مضر مورد استفاده در این محصولات، فولیکول های مو آسیب می بینند که در نهایت موجب ریزش مو می شود. چنین مشکلی اگر در زمان مناسب درمان نشود، منجر به طاسی می شود و فولیکول های مو در آن ناحیه تخریب خواهند شد. اغلب دیده می شود که بسیاری از مردم از یک محصول برای چندین سال استفاده می کنند، اما مشکلات مو را با محصولاتی که استفاده می کنند مرتبط نمی دانند.