عده زیادی هستند که علاقه شدیدی به کاهش وزن دارند و همچنین می خواهند این راه را با شبه طی کنند به همین دلیل دست به انجام کار های خطرناکی می زنند که می تواند سلامت آنها را به کلی تحت الشعا قرار دهد. شما درباره رژیم های یویو چه می دانید؟ با ما همراه باشید.
رژیم غذایی یویو چیست؟
رژیم غذایی یویو که به آن «چرخه ی وزن» هم می گویند، الگویی دارد که در آن شما مقداری از وزن خود را از دست می دهید اما مجدداً وزن از دست رفته بر می گردد. این نوع رژیم در میان 10 درصد از مردان و 30 درصد از زنان متداول است. رژیم غذایی یویو (Yo-yo) به وضعیتی اطلاق می گردد که در آن وزن و عادات غذایی شما به صورت ماهانه، فصلی یا سالانه در یک روند بالا و پایین، مثل یک یویو، تغییر می کند. این تغییرات در وعده های، می تواند عوارض جانبی منفی زیادی را برای بدنتان به همراه داشته باشد. بعضی از متخصصان معتقدند که رژیم غذایی یو یو واقعا می تواند عوارض جانبی زیادی داشته باشد که تاثیر آنها بیشتر از چند کیلو اضافه وزن است! اغلب تغییر الگوهای متابولیک و متوسط وزن می تواند فشار زیادی را بر بدنتان وارد کند و به عوارض جانبی منفی زیادی نیز منتج گردد.
عوارض رژیم یویو
اثرات منفی رژیم یویو عبارتند از:
- افزایش وزن و تغییرات مداوم در سایز بدن
- بیماری کبد چرب
- بیماری دیابت
- از دست دادن عضلات و شکستگی
- کاهش سرعت متابولیسم
- خطر سکته مغزی و بیماری های قلبی
- فشار خون بالا
- اختلالات روانی
- ریزش مو
- استرس و اضطراب
- اختلال گوارشی و ضعیف شدن سیستم ایمنی
- مشکلات کیسه صفرا
- سرطان رحم، سینه و پروستات را گسترش می دهد.
- افزایش خطر ابتلا به پوکی استخوان و بدتر شدن علائم آرتروز می باشد.
چگونه از رژیم یو یو جلوگیری کنیم؟
بهترین راه برای جلوگیری از اتفاق افتادن رژیم غذایی یویو نظارت و کنترل وعده های غذایی، فعالیت بیشتر و خوردن انواع پروتئین های مناسب است.
- اگر روندی نسبتا آرام دارید، آن را تغییر ندهید و ۴ تا ۵ بار در هفته ورزش کنید، این امر به تعادل تغذیه ای و تغییرات فیزیکی کمک خواهد کرد.
- اگر روند پیشرفت خود را در رژیم غذایی دنبال کنید، همین مورد کوچک همانند یک ابزار انگیزشی عمل خواهد کرد، و تقلب و یا رها کردن برنامه رژیم فعلی تان را دشوار خواهد ساخت.
- اگر هدف نهایی کاهش وزن شما از دست دادن ۵۰ کیلو از وزن تان است، بهتر است ابتدا کمی واقع بین تر باشید. هنگامی که شما ۵ کیلو از وزن تان را از دست می دهید، انگیزه کافی برای از دست دادن ۴۵ کیلو دیگر را نیز خواهید داشت.
- در نهایت، کاهش مصرف روزانه و به اشتراک گذاشتن وعده های غذایی خود، راه دیگری برای کاهش خطر ابتلا به رژیم غذایی یویو است.
- افزودن ماست و دارچین به رژیم غذایی نیز، اقدامات دیگری هستند که می توانید برای جلوگیری از ابتلا به رژیم یو یو به کار بگیرید.
سخن آخر
رژیم یویو بخشی از تغییرات کوتاه مدت در خوردن و فعالیت بدنی است؛ بنابراین منافع آن هم موقتی است.
بعد از کاهش وزن، اشتها افزایش می یابد و بدن تمایل بیش تری به حفظ چربی دارد. این موضوع باعث افزایش وزن و بازگشت به نقطه ی ابتدایی می شود.
رژیم یویویی درصد چربی بدن را افزایش می دهد و در عین حال عضله و قدرت را نیز کم می کند و باعث بروز عارضه ی کبد چرب، فشار خون بالا، دیابت و بیماری قلبی می شود.
برای شکستن این چرخه، تغییرات کوچک و دائمی در زندگی خود ایجاد کنید.
این نوع تغییرات، طولانی هستند و باعث بهبود کیفیت زندگی می شوند.