بادرنجبویه یک گیاه لیمویی است که معمولاً در چای ها و چاشنی ها استفاده می شود. این گیاه به واسطه خواص دارویی خود نیز شناخته شده است. عصاره بادرنجبویه منبعی از ترکیبات قوی است که فعالیت ضد ویروسی دارند. پژوهش های آزمایشگاهی نشان داده اند که بادرنجبویه آثار ضد ویروسی در برابر آنفلوانزای مرغی، ویروس های هرپس، ویروس نقص ایمنی انسان نوع 1، و انتروویروس 71 که می تواند موجب عفونت های جدی در نوزادان و کودکان شود، دارد.
بادرنجبویه باعث آرامش دردهای عضلانی می شود
بادرنجبویه ضداسپاسم است. این گیاه مانند تقویت کننده عضلات عمل می کند چون باعث تسکین کوفتگی های ناشی از ورزش زیاد می شود. برای استفاده از این گیاه در جهت تسکین عضلات بهتر است دم کرده این گیاه را به آب وان اضافه کرده و در آن بخوابید.
بادرنجبویه برای تجربه خواب راحت
در بین خواص بی شمار بادرنجبویه، خاصیت آرام بخشی و خواب آوری آن شهرت ویژه ای دارد. این تأثیر مهم بادرنجبویه برای افرادی که از بی خوابی رنج می برند بسیار مفید است. اگر این گیاه را با گیاهان معطر دیگری مانند بابونه ترکیب کنید خاصیت آن چند برابر می شود.
بادرنجبویه برای کاهش دمای بدن
از آنجایی که بادرنجبویه باعث تحریک تعریق می شود بهتر است در مواقعی که دچار سرماخوردگی، گریپ یا تب شده اید از دم کرده این گیاه استفاده کنید. تعریق باعث تسکین علائم این بیماری ها شده و دمای بدن را کاهش می دهد.
بادرنجبویه برای بهبود گوارش
اگر با هضم غذا مشکل دارید بدانید که بادرنجبویه می تواند به حل مشکلتان کمک کند. این گیاه حاوی خواصی است که به تسکین علائمی مانند سرگیجه، حالت تهوع و احساس سنگینی کمک زیادی می کند.
جوشانده یا شربت بادرنجبویه
جوشانده یا شربت آن برای تقویت معده ، کبد و ازدیاد هوش و حافظه تجویز می شود. همچنین برای تنگی نفس و برای استحکام لثه و دندان ها مفید است و سکسکه را آرام می کند.
دم کرده بادرنجبویه
دم کرده آن تعریق بدن را افزایش می دهد که راه درمان سنتی سرماخوردگی های همراه با تب است. همچنین نوشیدن دم کرده ی بادرنجبویه بعد از غذا به هضم آن کمک می کند.
روغن بادرنجبویه
کمپرس، پماد و روغن حاصل از این گیاه جهت دفع حشرات و درمان زخم نیش آنها و رفع تنش عصبی، از زمان ابن سینا تجویز شده است. گیاه پزشکان و عطاران، روغن بادرنجبویه را برای از بین بردن افسردگی، نگرانی، بی قراری و سردردهای عصبی تجویز می کنند. از آنجا که روغن این گیاه عامل اصلی درمانی گیاه است، توصیه شده است که از مصرف خشک شده گیاه خودداری و تازه آن استفاده شود. هر چند که این گیاه هم همانند بسیاری از گیاهان دارویی دارای خواص مفید است، ولی از مصرف بیش از اندازه آن باید خودداری کنید و در صورت داشتن یک بیماری خاص و مصرف یک داروی خاص از مصرف خودسرانه آن پرهیز نمایید و قبل از مصرف آن با پزشک مشورت کنید.
مضرات بادرنجبویه
گیاه بادرنجبویه برای گرم مزاج ها، افراد مبتلا به اختلالات هورمون های تیروئیدی، افرد مبتلا به آب سیاه چشم، افرد حساس به آسپیرین و کودکان مضر است.
زنان باردار و شیرده نباید بادرنجبویه مصرف کنند. مضرات عرق بادرنجبویه نیز مانند گیاه بادرنجبویه است.
بادرنجبویه با داروهای ضد صرع، داروهای باربیتورات مثل فنوباربیتال، داروهای بنزودیازپین مثل آلپرازولام و دیازپام، داروهای خواب آور، ضد افسردگی های سه حلقه ای، متی مازول، پروپیل تیویوراسیل، لوتیروکسین، لووکسیل، دیفن هیدرآمین تداخل دارویی دارد.
از آنجا که روغن گیاه بادرنجبویه عامل اصلی درمان گیاهی است، در همه کتب طب سنتی توصیه شده که از مصرف خشک شده گیاه خودداری و تازه آن استفاده شود. خواص بادرنجبویه تازه به حدی است که در اسپانیا برگ تازه آن را با چای معمولی مخلوط و یک نوشیدنی مطبوع تهیه می کنند.
از مصرف خودسرانه آن و بدون نظر پزشک خودداری گردد. به دلیل تداخلات دارویی، در صورت داشتن هر گونه بیماری خاص یا مصرف دارویی خاص، قبل از استفاده از گیاه دارویی با پزشک مشورت شود.
تداخلات دارویی بادرنجبویه
مصرف همزمان بادرنجبویه با داروهای زیر می تواند تاثیر این داروها را کم کند و با عملکرد آنها تداخل نماید. بنابراین در صورت مصرف یک داروی خاص، قبل از خوردن بادرنجبویه، حتما با پزشک خود مشورت کنید:
- ضد صرع ها مانند کاربامازپین، فنی توئین، والپروات سدیم
- باربیتورات ها مانند فنوباربیتال
- بنزودیازپین ها مانند آلپرازولام و دیازپام
- خواب آورها مانند زولپی دم، سوناتا، lunesta، Rozerem
- ضد افسردگی های سه حلقه ای مانند آمی تریپتیلین، نورتریپتیلین، دوکسپین، آموکسیپین
- داروهای هایپرتیروئیدی و هایپوتیروئیدی مانند متی مازول، پروپیل تیویوراسیل، لوتیروکسین، لووکسیل، synthroid، unithroid
- دیفن هیدرآمین، doxylamine