گوشت قرمز
گوشت قرمز اصطلاحی است که به گوشت چهارپایان مانند گوشت گوسفند، گوشت گاو، گوشت شتر، گوشت خوک، گوشت فک، گوشت شیر دریایی، گوشت خوک دریایی، گوشت اسب آبی و مانند این ها گفته می شود که سرشار از پروتئین ها و چربی ها می باشد. از آن جایی که گوشت به سرعت فاسد می شود، پس از خرید باید سریعاً در زیر دمای چهار درجه سانتی گراد یخچال قرار گیرد و ظرف یک تا دو روز مصرف شود. البته زمان مناسب برای نگهداری گوشت در یخچال به گونهٔ آن نیز بستگی دارد. گوشت گوسفند به دلیل آنکه چربی بیشتری دارد، کمی زودتر از گوشت گاو فاسد می شود. گوشت چرخ کرده هم آسیب پذیرتر از گوشت خرد شده است و بیشتر از یک شبانه روز نمی تواند در یخچال نگهداری شود. در عوض گوشت های با قطعات بزرگتر را، مثل گوشت مخصوص استیک یا ژیگو، می توان حدود چهار روز هم بدون یخ زدن نگهداری کرد. برای نگهداری طولانی تر حتماً باید گوشت را منجمد و در فریزر نگهداری کرد. همچنین گوشت نباید در مرحلهٔ قبل از انجماد بیش از ۲ ساعت در دمای اتاق قرار گیرد.
برخی ویژگی های گوشت سالم
- بدون بوی بد ترشیدگی و غیرطبیعی
- بدون لکه های غیرطبیعی و اثر ضربه یا خون مردگی
- بدون بوی بد در هنگام پختن یا خوردن گوشت
- دارای ظاهر و رنگ طبیعی
- حمل و نقل آن با وسایل نقلیهٔ دارای سردخانه انجام شده باشد
- عدم شل شدن بیش از اندازه و چسبندگی
ارزش غذایی گوشت در مصرف روزانه به شرح زیر است
- چربی ۲ گرم
- انرژی ۲۷%
- آهن ۱۳ گرم
- اسید چرب امگا ۳ ۳۰ گرم
- سلنیوم ۱۰۰ گرم
- پروتئین ۲۰ تا ۲۵ گرم
- ویتامین د ۱۰ گرم
- ویتامین ب ۶ گرم
- روی ۱۰۰ گرم
فواید گوشت قرمز برای کم خونی
حتما اشخاصی را دیده اید که همیشه از خستگی دائمی ناله می کنند، معمولا رنگ پریده اند و با انجام کوچکترین تحرک بدنی به نفس نفس زدن می افتند و از سردردهای همیشگی توام با سرگیجه گله دارند. این اشخاص دچار فقر آهن یا اصطلاحا کم خونی هستند. کم خونی یا فقر آهن به وضعیتی گفته می شود که در آن تعداد و اندازه ی گلبول های قرمز و یا هموگلوبین موجود در خون کاهش پیدا می کند و به این طریق تبادل اکسیژن و دی اکسید کربن میان خون و سلول ها دچار اختلال می شود. عضلات بدن برای انجام کارهای روزمره با کمبود اکسیژن مواجه شده و میزان تنفس بدن برای دریافت اکسیژن بیشتر افزایش می یابد و به همین دلیل فرد نفس نفس می زند. گوشت قرمز درمانی برای کم خونی و فقر آهن می باشد.
رفع فقر آهن با گوشت سفید یا گوشت قرمز؟
از عوامل موثر در اهمیت غذایی گوشت، وجود املاح معدنی به خصوص آهن و روی موجود در آن است. کم خونی ناشی از فقر آهن در سراسر دنیا دیده می شود. زنان به دلیل عادت ماهیانه و بارداری و کودکان بیشتر در معرض کم خونی قرار دارند. برای جلوگیری از فقر آهن باید مصرف به اندازه ی گوشت و فرآورده های آن را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید زیرا آهن به اندازه ی کافی در بدن ذخیره نمی شود. گوشت قرمز به نسبت گوشت سفید آهن بیشتری دارد. افرادی که دچار کم خونی هستند و مشکل چربی خون ندارند می توانند برای جبران کمبود آهن بدن خود از گوشت قرمز استفاده کنند. گوشت سفید که از چربی پایین تری برخوردار است دارای پروتئین بیشتری می باشد و برای افرادی که چربی خون بالایی دارند مناسب تر است. آهن موجود در گوشت مرغ و بوقلمون بیشتر در قسمت ران قرار دارد. البته این بدین معنا نیست که گوشت سینه این پرندگان عاری از آهن است. برای جذب هرچه بیشتر آهن موجود در گوشت هنگام طبخ و یا مصرف بهتر است از مواد غذایی حاوی ویتامین سی مانند لیمو ترش، آب پرتقال، فلفه دلمه ای و گوجه فرنگی استفاده شود.
یکی از خواص گوشت قرمز این اسـت کـه آهن موجود در آن مسئول خون رسانی و تأمین هموگلوبین بدن اسـت. اکسیژن توسط گلبول هاي قرمز در سراسر بدن بـه گردش در می آید و باعث انجام فرایندهای شیمیایی در طول بدن و اندام ها میشود. کمبود گلبول هاي قرمز یا عدم وجود آهن کافی باعث بـه وجود آمدن کم خونی می شود. کم خونی با مصرف مواد غذایی غنی از آهن و ویتامین هاي مختلف قابل نظارت اسـت. علائم اصلی کم خونی را می توان در خستگی هاي نا بـه هنگام دانشت. شـما میتوانید از گوشت بعنوان عاملی برای درمان کم خونی استفاده کنید.
گوشت گوساله و کم خونی
یکی از خواص گوشت قرمز کمک به ساخت خون بیشتر در بدن است. به طوری که اگر در مصرف انواع گوشت قرمز زیاده روی کنید ممکن است به بیماری غلظت خون دچار شوید. اگر در دوران بارداری هستید و با به صورت کلی دچار بیماری کم خونی هستید بهتر است مصرف گوشت گوساله را بیشتر در رزیم غذایی خود بگنجانید. گوشت گوساله با افزایش تعداد گلبول های قرمز خون در دوران بارداری شما و جنینتان را از کم خونی نجات می دهد.
از عوامل موثر در اهمیت غذایی گوشت، وجود املاح معدنی به خصوص آهن و روی موجود در آن است. کم خونی ناشی از فقر آهن در سراسر دنیا دیده می شود. زنان به دلیل عادت ماهیانه و بارداری و کودکان بیشتر در معرض کم خونی قرار دارند. برای جلوگیری از فقر آهن باید مصرف به اندازه ی گوشت و فرآورده های آن را در برنامه غذایی روزانه خود بگنجانید زیرا آهن به اندازه ی کافی در بدن ذخیره نمی شود. گوشت قرمز به نسبت گوشت سفید آهن بیشتری دارد. افرادی که دچار کم خونی هستند و مشکل چربی خون ندارند می توانند برای جبران کمبود آهن بدن خود از گوشت قرمز استفاده کنند.
گوشت شترمرغ و کم خونی
گوشت این پرنده منبع غنی از آهن به شمار می رود. نسبت به تمام گوشت های موجود این گوشت حاوی آهن فراوانی بوده و بسیار مناسب برای افراد کم خون و زنان باردار می باشد. گوشت شتر مرغ به لحاظ ظاهری، طعم و بافت شبیه گوشت گوساله و گوسفند بوده اما از آنها قرمزتر و دارای مقادیر بیشتری آهن می باشد. همچنین سرشار از پروتئین و بدون هیچ گونه چربی ناسالم نیز است.
خواص جگر گوسفندی برای کم خونی
از دیگر مواد غذایی خوب و موثر برای رفع کم خونی جگر گوسفندی است که با وجود آهن بسیار بالایی که دارد برای کسانی که چربی خون دارند مناسب نیست. جگر دارای اسید فولیک و ماده معدنی آهن می باشد که برای کسانی که به کم خونی مبتلا هستند بسیار مفید هست.جگر به دلیل داشتن آهن نقش مهمی در سنتز دی ان ای داشته و برای فرآیند متابولیسم هسته ای سلول ها نقش مهمی ایفا می کند و می تواند سلول های قرمز خونی را بسازد.بنابراین برای رفع کم خونی می توان از جگر کمک گرفت.
جمع بندی
مواد غذایی پیشنهاد شده در این مقاله برای رفع کم خونی معجزه می کنند اما در کنار این مواد مغذی رعایت چند نکته نیز ضروری به نظر می رسد. مانند تامین ویتامین سی بدن که کمک شایانی در جذب آهن دارد و دیگری حذف نوشیدن چای و قهوه بعد از وعده های غذایی می باشد. در نتیجه می توان با پیش گرفتن یک رژیم غذایی درست و رعایت چند نکته ریز برای همیشه از شر کم خونی خلاص شد.