ممکن است اسم هندوانه ابوجهل را شنیده باشید. هندوانه ابوجهل (سیترولوس کولوسینتیس) که به سیب تلخ، کدوی تلخ و حنظل معروف است، گیاهی از خانواده کدوییان (کوکوربیتاسه) که به صورت صیفی و روی زمین کشت می شود. این گیاه به صورت بومی در مناطق مدیترانه ای، آسیا و به خصوص ازمیر ترکیه رشد می کند همچنین در نواحی غربی تهران، جاده تفرش، بوشهر، جزیره قشم، بلوچستان و نواحی بایر مرکز ایران می روید.
هندوانه ابوجهل ظاهری شبیه به هندوانه دارد اما اندازه آن کوچک تر و در حد یک نارنج کوچک است، تلخ مزه بوده و بافتی سفت دارد. این میوه کروی شکل، زرد رنگ است و پوسته ای نازک ولی سخت آن را پوشانده است و زیر این پوسته قسمت اصلی میوه سفیدرنگ و اسفنجی قرار دارد. داخل آن حدود ۲۰۰-۳۰۰ دانه بیضی شکل به طول شش تا هشت و عرض چهار تا پنج میلیمتر قرار گرفته است.
خواص هندوانه ابوجهل
این میوه خواص دارویی دارد. برای مصارف پزشکی، میوه را در ماه های تیر و مرداد می چینند. پوست آن را می توان قبل یا بعد از خشک کردن جدا کرد. در صورتیکه پوست آن را قبل از خشک کردن جدا کنند میوه بدون بو خواهد بود اما طعم تلخی دارد. بعد از خشک کردن می توان میوه را به صورت پودری مصرف کرد. در ادامه به بعضی از این خواص اشاره می کنیم.
هندوانه ابوجهل و دیابت
یکی از دلایل معروف شدن این گیاه این باور است که باعث کاهش قند خون می شود. خواص هندوانه ابوجهل برای دیابت به صورت دقیق ثابت نشده است، ولی تحقیقات انجام شده در نقاط مختلف دنیا نشان می دهد که این میوه می تواند به ترشح انسولین و تنظیم قند خون کمک کند.
خواص هندوانه ابوجهل برای دستگاه گوارش
از دیگر خواص هندوانه ابوجهل می توان به درمان یبوست، مشکلات کبدی و مشکلات کیسه صفرا اشاره کرد. البته مصرف آن باید توسط پزشک و به اندازه تعیین شده دنبال شود تا خواص خود را به بهترین شکل نشان دهد. میزان معین این میوه به دلیل این که خاصیت مسهلی دارد، می تواند برای درمان یبوست مفید باشد، ولی برای افرادی که دچار ورم روده هستند، توصیه نمی شود.
خواص هندوانه ابوجهل برای لاغری
شواهدی وجود دارد که مصرف این گیاه باعث کاهش وزن و سوزاندن چربی های اضافی بدن می شود. ولی به هیچ وجه برای کاهش وزن بیشتر میزان مصرف آن را افزایش ندهید چون ممکن است به کبد، کلیه و قلبتان آسیب برساند. پیش از استفاده از هندوانه ابوجهل برای لاغری حتما با پزشک مشورت کنید.
سایرخواص این میوه :
۱. طبع آن خیلی گرم و خشک است.
۲. یک مسهل خیلی قوی است برای کسانی که ورم روده دارند و خانم های حامله مناسب نمی باشد.
۳. برای بیماران بلغمی مفید می باشد، زیرا مسهل بسیار قوی بلغم است و اخلاط بلغمی را از اعماق بدن خارج می کند.
۴. سعی شود جهت مسهل از میوه این گیاه استفاده نگردد مگر در موارد ضروری باشد حتماً زیر نظر پزشک استفاده گردد.
۵. جهت دندان درد ریشه آن را که در سرکه پخته شده باشد مزمزه کنند.
۶. برای درمان آب آوردن انساج مفید است.
۷. جهت بیماری های کبدی از میوه این گیاه استفاده می گردد.
۸. گرد میوه این گیاه را با گرد پیرتر مخلوط کرده جهت از بین بردن حشرات در کشاورزی استفاده می گردد.
۹. هندوانه ابوجهل یک آنتی بیوتیک قوی است.
۱۰. جهت درد سیاتیک از روغن این گیاه به محل عصب بمالند.
۱۱. جهت درد مفاصل و نقرس با روغن میوه هندوانه ابوجهل ماساژ دهند.
۱۲. برای درمان جذام از روغن آن بر پوست بمالند و حدود نیم گرم از گرد کاملاً ساییده شده آن همراه نشاسته یا صمغ عربی میل کنند.
۱۳. جهت واریس از روغن آن بر قسمت های واریس بمالند.
۱۴. جهت استفاده خوراکی باید خوب ساییده و پودر گردد و با صمغ عربی یا نشاسته یا کتیرا خورده شود.
۱۵. ریشه هندوانه ابوجهل پادزهر سم مار و عقرب است بصورت دمکرده حدود ۴ گرم الی ۸ گرم میل کنند.
۱۶. جهت بیماری های سردرد و درد شقیقه و فلج و لقوه و صرع نیز مفید می باشد.
۱۷. برای درمان صدا در گوش ۱ یا ۲ قطره از روغن این گیاه را در گوش بچکانند.
۱۸. جهت مصرف داخلی می توان پودر گیاه هنداونه ابوجهل را همراه با ادویه استفاده کرد.
۱۹. برای جلوگیری از ریزش مو حدود نیم گرم از پودر کاملاً سائیده این گیاه همراه کمی ادویه با غذا میل شود.
۲۰. افراد سردمزاج از خوردن حنظل خودداری کنند.
۲۱. جهت جلوگیری از سفیدشدن مو میوه هندوانه ابوجهل را سوراخ کرده دانه های آن را بیرون آورده سپس با روغن زنبق داخل آن را پر کنند و سوراخ را با قطعه ای از میوه مسدود کنند آن را داخل خمیر گذاشته در آب جوش بگذارند بپزد سپس از روغن آن بصورت خضاب استفاده کنند.
۲۲. جهت توجه جریان خون از مغز به سایر اندام ها حدود نیم گرم از پودر کاملاً سائیده شده این گیاه همراه با کمی نشاسته میل شود.
۲۳. برای از بین بردن کک در اتاق برگ تازه هندوانه ابوجهل را می پاشند.
۲۴. جهت خارش پوست پودر هندوانه ابوجهل را با ماست مخلوط کرده بمالند.
۲۵. کسانی که سکته مغزی کرده اند نیم گرم همراه نشاسته با غذا ۴ روز در ماه میل کنند.
۲۶. برای بیماری قند نیم گرم همراه نشاسته با غذا ۷ روز در ماه میل کنند.
عوارض سوء مصرف این هندوانه
مصرف خودسرانه و زیاده رروی در خوردن این میوه بیمار را دچار مشکلات جدی کرده و عوارض جبران ناپذیری به بار خواهد آورد. در صورت تداخل آن با سایر داروهای مخصوص دیابت قند خون به شدت کاهش می یابد.
مصرف هندوانه ابوجهل برای افراد مبتلا به ورم روده و خانم های باردار و شیرده توصیه نمی شود. مصرف بیش از حد و خودسرانه آن ممکن است باعث دل درد، اسهال خونی، گیجی، ضعف، اختلالات گردش خون، نبض ضعیف، التهاب حاد روده و التهاب پوست شود. بنابراین حتما پیش از مصرف با پزشک خود مشورت کرده و از دوز تجویز شده بیشتر مصرف نکنید.