عسل یک ماده سلامت و مغذی است و همه از جوان تا پیر از فواید این ماده بهره میبرند. اما آیا این میزان شیرینی برای سلامت مضر نیست؟ چه مقدار عسل در دوران بارداری می تواند سلامت شما و جنین درون شکم تان را تضمین کند؟ مصرف عسل در بارداری به ویژه از هفته شانزدهم بارداری در صورتی که بهداشتی باشد، مفید است. یکی از دلایل نگرانی درباره عسل خام این است که می تواند باعث بوتولیسم شود. هرچند فقط نوزادان زیر یک سال را تحت تاثیر قرار می دهد زیرا سیستم گوارششان هنوز کامل نشده است. سیستم گوارش در بزرگسالان شامل باکتری هایی است که از سم بوتولینوم پیشگیری می کند و اجازه نمی دهد به جفت منتقل شود.
آیا عسل در دوران بارداری ایمن است؟ مضرات و فواید عسل در بارداری چیست؟ عسل چه تاثیری بر جنین در دوران بارداری دارد؟ مقدار مناسب مصرف عسل در بارداری چقدر است؟
آیا خوردن عسل در دوران بارداری مجاز است؟
عسل در صورتی که پاستوریزه باشد برای دوران بارداری بی ضرر است، همچنین باید گواهی و تاییدیه معتبر تولید داشته باشد. یک نگرانی در مورد عسل خام این است که می تواند سبب ابتلا به بوتولیسم شود. اگر چه این سم فقط می تواند به کودکان زیر یکسال به دلیل عدم تکامل کافی دستگاه گوارش آنان آسیب بزند.
دستگاه گوارش بزرگسالان حاوی باکتری هایی است که از سم بوتولیسم جلوگیری می کند و اجازه نمی دهد که سم به جفت راه پیدا کند.
خوردن عسل در سه ماه اول بارداری
درگذشته عقایدی درباره مناسب نبودن خوردن عسل در سه ماهه اول بارداری در میان مادران رواج پیدا کرده بود، اما امروزه پزشکان بر اساس نتایج حاصل از تحقیقات دقیق علمی خوردن آن برای مادران در ماه های اول بارداری را نه تنها مضر نمی دانند، بله به علت فوایدی نظیر بهبود تهوع صبحگاهی، تقویت بدن مادر در مواردی نظیر بهبود و حتی درمان کم خونی و ... خوردن آن در ماه های اول به مادران باردار توصیه می شود. مقدار مناسب برای مصرف عسل در این زمان به صورت روزانه یک تا دو قاشق ذکر شده است.
خوردن عسل در ماه آخر بارداری
در ماه اخر بارداری جنین به مقدار قابل توجهی رشد کرده و فضای بسیار زیادی را درون شکم شما اشغال می کند. سر و یا پاهای او معمولا به نواحی زیر معده و دیافراگم فشار می آورد و این مساله احتمالا مشکلات گوارشی خصوصاً معده دردها و سوزش سر دل شما را تشدید می کند. با توجه به فواید عسل طبیعی برای دستگاه گوارش به ویژه کاهش سوزش و درد معده، می توانید با خوردن عسل در ماه آخر بارداری و با استفاده از این ماده غذایی منحصر به فرد نه تنها از شر مشکلات گوارشی خود راحت شوید، بلکه با تقویت ذخایر بدنی، خود را برای دوران شیردهی آماده کنید.
فواید عسل در دوران حاملگی
همانطور که دیدیم عسل نه تنها برای دوران حاملگی مضر نیست بلکه گفته شد مزایایی هم دارد. اگر چه ما به طور مفصل در مورد خواص درمانی و تقویتی عسل طبیعی صحبت کرده ایم اما در اینجا به این علت که بیشتر زنان در این دوران دوست ندارند برای درمان بیماری های خود از دارو های شیمیای استفاده کنند، به طور اختصاصی به فواید آن در دوران بارداری اشاره خواهیم کرد.
کاهش آلرژی های فصلی: عسل، اگر از نوع طبیعی و خام آن باشد به علت داشتن مقادیری از گرده گل در داخل خود، می تواند حساسیت های فصلی دوران بارداری را کاهش دهد. همچنین برخی از مطالعات نشان می دهد که عسل می تواند به بهبودی آسم و بیماری های دستگاه تنفسی نیز کمک کند.
کمک به بهبود خواب: یک قاشق عسل که در یک لیوان شیر گرم حل شده باشد می تواند به شما در یک خواب راحت کمک کند. خانم های بارداری که با بی خوابی و استرس دست و پنجه نرم می کنند، می توانند شب ها قبل از خواب این مخلوط را بنوشند تا راحت تر بخوابند.
کمک به درمان سرفه و گلودرد: همانطور که در مطلب درمان سرماخوردگی و آنفولانزا با عسل گفتیم. اگر چه عسل نمی تواند درمانی حتمی برای سرماخوردگی و آنفولانزا باشد اما می تواند سرفه ها و گلودرد های ناشی از آن ها را بهبود بخشد و به این ترتیب نیازی به مصرف داروهای مختلف و آنتی بیوتیک ها نیست.
تقویت سیستم ایمنی بدن: برخی از مطالعات نشان می دهد که عسل می تواند با تحریک سیستم ایمنی بدن باعث تقویت آن شود و به این شکل بدن را در مقابل بیماری ها محافظت کند. این بخصوص برای زنان باردار بسیار مهم است تا در طول دوران بارداری، با حفظ سلامت خود، نیاز به مصرف دارو های شیمیایی پیدا نکنند.
خطرات مصرف عسل در بارداری
مصرف بیش از حد عسل می تواند منجر به عوارض جانبی خاصی شود.
مزایای عسل زیاد است و شما ممکن است وسوسه مصرف آن به طور منظم باشد. به استثنای کسانی که در معرض آلرژی به محصولات زنبور عسل هستند، عسل به طور کلی برای زنان باردار هیچ عارضه جانبی شناخته شده ای ندارد. با این حال، حاملگی مستلزم این است که زنان با توجه به مصرف مواد غذایی خود با احتیاط بیشتری برخورد کنند. بدانید که چقدر عسل برای شما مناسب است و مقدار بهینه ای که می توانید بدون تاثیر بر روی قند خون یا سلامت کودک خود داشته باشید. همچنین زنان باردار باید خود را برای دیابت بارداری بررسی کنند. وضعیتی که به آنها نیاز دارد به طور منظم میزان قند خون خود را کنترل کنند. عسل حاوی گلوکز است از این رو چنین بیماران باید محتاط باشند.
حساسیت به انسولین را افزایش می دهد
عسل باعث افزایش سطح قند خون می شود و مقاومت به انسولین را افزایش می دهد؛ زیرا در دوران بارداری، مصرف بیش از ۲۵ گرم فروکتوز در روزخطرناک است.
باعث گرفتگی عضله میشود
عسل باعث گرفتگی عضلات شکم، اسهال، یبوست و نفخ می شود. مصرف بیش از حد عسل بدن شما را اسیدی می کند و بر دستگاه گوارش اثر می گذارد و بنابراین سرعت هضم شدن را کاهش می دهد.
بر سلامت بهداشت دهان و دندان تاثیر می گذارد
سطوح بالای قند در عسل موجب حفره های دندانی و فرسایش دندان می شود.
افزایش وزن
کالری غنی موجود در عسل، باعث اضافه وزن می شود.