حقایق مربوط به عفونت غده لنفاوی و التهاب و عفونت لوزه
لوزه و غدد لنفاوی ترکیبی از بافت های ساده از گره های لنفاوی و غدد می باشند.التهاب شدید لوزه نوعی عفونت لوزه است که در اثر ویروس ها و باکتری های مختلفی ایجاد می شود.التهاب مزمن لوزه عفونتی پایدار در لوزه هاست و باعث تشکیل سنگ لوزه می شود.
نشانه ها و علائم عفونت غدد لنفاوی و لوزه شامل موارد زیر است:
- گلودرد
- تب
- نفس بدبو
- بلع سخت و دردناک
- گره لنفاوی متورم در جلوی گلو
- لوزه متورم و قرمز با دانه های سفید
- صدای ضعیف یا خفه
- سردرد
- سرفه خونی
- دل درد
با بزرگ شدن غدد لنفاوی تنفس از بینی سخت می شود و ممکن است علائم زیر پدیدار شود:
- تنفس از دهان مخصوصا در کودکان
- تنفس از راه بینی در روز و سرفه در شب
- صدای تودماغی
علل بروز لکه های سفید روی لوزه ها
شایع ترین علت بروز این لکه ها عفونت است. این عفونت ممکن است باکتریایی، قارچی یا ویروسی باشد.گرچه هر کسی می تواند دچار عفونتی شود که به ظاهر شدن لکه های سفید روی لوزه ها منجر شود، اما کسانی که سیستم ایمنی تضعیف شده ای دارند، ریسک ابتلا به این مشکل در آن ها بالاتر است.
گلودرد استرپتوکوکی
گلودرد استرپتوکوکی نوعی عفونت باکتریایی است که در اثر باکتریوم استرپتوکوک به وجود می آید.درصورت گسترش عفونت ناشی از این باکتریوم به دیگر قسمت های بدن از جمله قلب، این بیماری مشکلات بیشتری به بار خواهد آورد، از جمله تب روماتیسمی و عفونت های گوش و سینوس.
دیگر نشانه های احتمالی گلودرد استرپتوکوکی عبارت است از:
- گلو درد
- تب
- ورم کردن غدد درون گردن
- سردرد
گلودرد استرپتوکوکی یک عفونت شایع، به ویژه در کودکان است.
برفک دهان
برفک دهان نوعی عفونت قارچی است که در درون دهان رخ می دهد. این بیماری می تواند هر کسی را مبتلا کند اما در میان نوزادان شایع تر است. به علاوه، این عفونت می تواند عارضه ی جانبی مصرف یک دارو مثل استروئیدهای خوراکی باشد.کسانی که سیستم ایمنی تضعیف شده ای دارند، ریسک ابتلا به عفونت قارچی، از جمله برفک دهان، در آن ها بیشتر است.لکه های سفید روی لوزه ها ممکن است تنها نشانه ی برفک دهان باشند، اما گاهی این عفونت با نشانه های دیگری هم همراه می شود که عبارت است از:
- گلو درد
- احساس درد هنگام بلعیدن
- از دست دادن حس چشایی
لکه های سفید ممکن است روی گونه ها (داخل دهان)، زبان و سقف دهان هم ظاهر شوند.
تونسیلیت ویروسی
تونسیلیت به التهاب یا ورم لوزه ها اطلاق می شود. باکتریوم استرپتوکوک تنها یکی از عوامل بروز این مشکل است و عوامل دیگری هم وجود دارد که می تواند باعث تونسیلیت شود.تونسیلیت می تواند به دلیل عفونت ویروسی هم به وجود آید که نشانه های آن عبارت است از:
- ورم کردن لوزه ها
- دردناک بودن عمل بلع
- تب
- گوش درد
- گرفتگی بینی
رایج ترین ویروس هایی که ممکن است باعث تونسیلیت شوند عبارتند از راینوویروس، آدنوویروس و ویروس سین سیشیال تنفسی.
مونو نوکلئوز عفونی
مونو نوکلئوز نوعی عفونت ویروسی است که در اثر ویروس اپشتین–بار به وجود می آید که روی بعضی سلول های خونی تأثیر می گذارد.علاوه بر ظاهر شدن لکه های سفید در انتهای حلق، دیگر نشانه های این عفونت عبارت است از:
- تب
- گلو درد
- خستگی
مونو نوکلئوز عفونی به راحتی از فردی به فردی دیگر سرایت پیدا می کند.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
به محض مشاهده تب بیش از ۱۰۱ درجه فارنهایت و سایر نشانه های گلو درد، باید به پزشک مراجعه کنید. حضور تب می تواند عفونت باکتریایی را نشان دهد که باید با آنتی بیوتیک درمان شود. در موارد شدید، گلودرد استرپتوکوکی می تواند عفونت را در مناطقی غیر از گلو ایجاد کند. مثلا عفونت گوش و در موارد جدی تر عفونت خون، عفونت هایی هستند که به این دلیل ایجاد می شوند.گلو درد می تواند باعث التهاب در بدن و شدید شدن سایر بیماری ها شود. به همین دلیل مهم است که برای درمان و تشخیص قطعی به پزشک مراجعه کنید. یادتان نرود که آنتی بیوتیک ها دیگر علل درد گلو را درمان نمی کنند و فقط در مورد عفونت های باکتریایی موثرند. بنابراین اگر بیش از دو روز است که انتی بیوتیک استفاده می کنید اما حالتان بهتر نشده، با پزشک خود تماس بگیرند.