مواد غذایی مضر برای زخم معده و سایر زخم های گوارشی
به طور کلی زخم های گوارشی دو نوع هستند. زخم معده و زخم اثنی عشر. که هر دو در قسمت بالایی روده کوچک ایجاد می شوند.
شایع ترین عامل زخم معده عفونت باکتریایی هلیکوباکترپیلوری است. و پس از آن استفاده طولانی مدت داروهایی مثل اسپیرین، و برخی مسکن ها مثل ایبوپروفن و ناپروکسن سدیم علت شایع ایجاد این زخم در معده است.
آندوسکوپی زخم معده
شایع ترین علامت زخم معده، درد در معده است که اسید معده باعث این درد می شود. این درد در زمان خالی بودن معده تشدید می شود. همینطور علائمی مثل احساس پری، نفخ، عدم تحمل غذاهای چرب، سوزش سردل، ضعف، از دست دادن اشتها و کاهش وزن غیر قابل توضیح، سایر علائم مشخص زخم های دستگاه گوارشی هستند.
افراد سیگاری، کسانی که الکل زیاد می نوشند؛ کسانی که غذاهای تند می خورند؛ و افرادی که زندگی پر استرسی دارند؛ همگی شانس بالای ابتلا به زخم معده خواهند داشت.
به هر حال اگر احساس درد و سایر علائم زخم معده را دارید بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. در اولین درمان ها معمولا پزشکان داروهای ضد باکتریایی و داروهایی برای کاهش اسید معده و در نتیجه درد ناشی از آن تجویز می کنند.
هم زمان با مراجعه به پزشک خودتان نیز باید تجدید نظری در رژیم غذایی تان داشته باشید. بعضی مواد غذایی که برای افراد سالم بی خطر است. برای شما مضر و تشدید کننده زخم و درد است.
مواد غذایی مضر و ممنوع برای افراد مبتلا به زخم معده
نوشیدنی های الکلی
قهوه و سایر محصولات کافئین دار
قهوه دارای کافئین و سایر موادی است که کارکرد دقیق ان ها در افزایش ترشح اسید معده شناخته شده است. طی مطالعه ای در سال ۲۰۱۰ که توسط انجمن شیمی امرکیا انجام شد. دو ماده catechols و N-alkanoly-5-hydroxytryptamides موادی هستند که علاوه بر کافئین در قهوه موجودند و باعث افزایش ترشح اسید معده می شوند. همچنین قهوه روند تخلیه معده را تسریع می کند. این موضوع باعث می شود مواد غذای اسیدی شده در معده، قبل از هضم کامل، و زودتر از حالت طبیعی، وارد روده کوچک شوند. و سطح روده کوچک را اسیدی کنند. پس برای کاهش درد مصرف قهوه را متوقف کنید. همینطور فراموش نکنید که قهوه های بدون کافئین نیز راه حل مسئله نیستند و ترشح اسید معده را حتی شدید تر از قهوه معمولی، افزایش می دهند.
غذاهای تند و ادویه دار
البته فراموش نکنید که این موضوع برای همه کار نمی کند و درباره فلفل قرمز بهتر است خودتان تجربه کوچکی کسب کنید و یا با پزشک معالجتان مشورت نمایید.
همچنین بد نیست بدانید که دلایل روشن و دقیقی در مورد ضرر غذاهای سرخ شده و فست فودها برای زخم معده وجود دارد. این مواد نیز منجر به ترشح بیشتر اسید معده شده (برای هضم این غذاها اسید معده بیشتری نیاز است) و وضعیت زخم را بدتر می کند.
گوشت قرمز
افراد مبتلا به زخم گوارشی باید به طور کامل از گوشت قرمز اجتناب کنند. گوشت قرمز سرشار از چربی و پروتئین است. و زمان و اسید معده بیشتری برای هضم شدن نیاز دارد. در نتیجه بیشتر در معده باقی می ماند. و فضای معده زمان بیشتری اسیدی خواهد بود. در اینجا نیز مکانیزم ایجاد مشکل مشخص است. اسید معده پوشش مخاطی معده و زخم را تحریک کرده و درد به سراغ فرد مبتلا می آید. گوشت قرمز حتی می تواند پوشش روده را که در فرآیند هضم موثر است؛ تحت تاثیر قرار داده و تضعیف کند. پس فراموش نکنید که از گوشت قرمز تا التیام کامل زخم معده پرهیز کنید. گوشت قرمز تنها منبع پروتئین نیست و شما می توانید بجای آن از گوشت مرغ، بوقلمون و ماهی استفاده کنید. البته در مورد مرغ بهتر است قبل از مصرف پوست چرب آن را جدا کنید.
نوشیدنی های گازدار
هر نوع نوشیدنی گازدار، می تواند سطح اسید معده را بسیار بالاتر از حد طبیعی کند. نوشیدنی های گزادار حاوی اسید سیتریک به عنوان نگه دارنده و تقویت کننده طعم هستند. و این اسید برای سطح مخاط معده و روده بسیار آزار دهنده و تحریک کننده است. پس اگر مبتلا به زخم معده هستید؛ به هیچ وجه نوشابه نخورید.
شیر و سایر محصولات لبنی
فراموش نکنید که حتی نوشیدن شیر با معده پر نیز می تواند اوضاع معده شما را بدتر کند. پس از شیر و انواع محصولات لبنی اجتناب کنید.
نمک و مواد غذایی شور
آب پرتقال
اما مصرف متعادل مرکبات دیگری مانند نارنگی، لیموترش و گریپ فروت ایرادی ندارد. توصیه می شود این مرکبات را به همراه غذا و همچنین صبح با شکم خالی مصرف نکنید.
گوجه فرنگی
اگر از زخم معده رنج می برید برای مصرف گوجه فرنگی لازم است که آن را پخته و پوست بگیرید تا مشکلی بروز نکند. علاوه بر گوجه فرنگی باید از مصرف پیاز، فلفل دلمه ای، زیتون و قارچ ها نیز بپرهیزید. این مواد غذایی نیز باعث ترش کردن و سوزش معده در افراد حساس تر می شود. میوه های دیگری مانند انجیر و میوه های ریزی مانند توت فرنگی و تمشک نیز باعث تحریک معده می شوند. البته سبزیجات اشاره شده در صورت پخته شدن واکنش کمتری ایجاد می کنند.
پنیرهای خیلی چرب یا خیلی تخمیر شده
به طور کلی مواد غذایی چرب مانند گوشت های پرچرب، کره، سس های چرب، گوشت های فراوری شده مانند سوسیس و کالباس و همچنین ماهی های دودی و مواد غذایی سرخ کرده و پنیرهای خیلی چرب جزو مواد غذایی پرهیزی برای شما هستند. به خاطر اینکه این مواد غذایی، دیرهضم بوده و معده را به زحمت می اندازند. به خاطر اینکه این مواد غذایی به مدت بیشتری داخل معده می مانند و باعث ترشح اسید بیشتر می شوند. اگر دچار زخم معده هستید بهتر است حداقل تا بهبودی و برطرف شدن زخم از مصرف این مواد غذایی خودداری کرده و از جایگزین های کم چرب مانند گوشت های کم چرب، پنیر سفید کم چرب و مواد غذایی غیردودی استفاده کنید.
عسل حاوی اسیدیته ی پنهان
نکات بیشتر درباره مواد غذایی مضر برای زخم معده
- به جای خوردن دو وعده غذای اصلی در یک روز، ۵ تا ۶ وعده کم حجم تر و در ساعات نزدیک تر به هم مصرف کنید. سعی کنید معده شما بدون روی آوردن به پرخوری، هیچ وقت خالی نماند.
- شام را ۳ الی ۴ ساعت قبل از رفتن به رختخواب صرف کنید. و بعد از آن ۳۰ دقیقه پیاده روی داشته باشید.
- سعی کنید همیشه یک لیوان آب کامل هنگام احساس علائم بیماری بخورید. و هیمنطور یک لیوان آب پس زا صرف یک وعده غذایی (البته با فاصله نیم ساعته با غذا).
- تا جای ممکن علائم استرس را از خود دور کنید.
- اگر سیگار می کشید فورا برای ترک آن اقدام کنید. سیگار علاوه بر ایجاد زخم معده؛ در عفونی کردن آن نیز موثر است.