مینای دندان سخت ترین بخش بدن انسان است. اما متاسفانه قابل بازسازی و احیا نیست. بنابراین مراقبت از آن از اهمیت زیادی برخوردار است. مواردی مانند مصرف نوشیدنی های اسیدی، خشکی دهان، رفلاکس معده، برخی داروها مانند آسپیرین و آنتی هیستامین ها، ژنتیک و دندان قروچه می توانند باعث فرسایش مینای دندان شوند.
فرسایش مینای دندان چگونه رخ می دهد؟
همان طور که در بالا گفته شد، این عارضه عوامل مختلفی دارد. در مرحله اول، لایه مینای دندان دچار تغییر رنگ جزئی می شود. این تغییر رنگ که در ابتلا به صورت لکه های سفید بروز می کند، نشانه شروع فرسایش مینای دندان است. خوشبختانه در این مرحله رعایت بهداشت دهان و دندان، رفع عامل ایجاد عارضه، و استفاده از روش های احیای مینای دندان مانند فلورایدتراپی می توانند به معکوس شدن جریان تخریب مینای دندان کمک کنند. عدم درمان و شناسایی به موقع، موجب می شود که مینای دندان تحلیل رفته و رنگ آن به زرد و سپس قهوه ای تغییر کند. دندان ها کدر به نظر می رسند زیرا مینا از روی دندان زدوده شده است. تخریب مینای دندان باعث ابتلا به پوسیدگی و در نهایت از بین رفتن دندان می شود.
علائم فرسایش مینای دندان
فرسایش دندان زمانی اتفاق می افتد که اسید ها مینای دندان را می پوشانند. معمولا فرسایش مینای دندان علائم متفاوتی دارد که عبارتند از:
- افزایش حساسیت به سردی و گرما و مزه ها
- ترک و شستگی
- تغییر رنگ دندان
- احساس درد به هنگام خوردن غذاهای داغ یا یخ و غذاهای تند
- با گذشت زمان فرسایش مینای دندان می تواند منجر به عوارض جانبی زیر شود:
- دندان های لک دار و زردرنگ
- دندان های به شدت حساس
- لکه های براق بر روی دندان ها
- لبه های زبر بر روی دندان
- افزایش پوسیدگی دندان
- شکستگی دندان
باکتری ها چطور باعث تخریب مینای دندان می شوند؟
پس از صرف غذا باکتری های موجود در دهان از قند موجود در باقیمانده غذاها استفاده کرده و فعالیت می کنند. این باکتری ها پس از فعال شدن از خودشان اسید تولید می کنند که باعث تخریب مینای دندان می شوند. علاوه بر این برخی از باکتری ها می توانند باعث بیماری های لثه شوند. اسید موجود در نوشابه های گازدار، آبمیوه های صنعتی و سایر نوشیدنی های قنددار برای دندان ها بسیار مضر هستند. حتی بعضی از این نوشیدنی ها از اسید باتری نیز خطرناک تر هستند و باعث تخریب دندان می شوند.
مشکلات گوارشی و تخریب مینای دندان
برخی از مشکلات و بیماریهای سیستمیک می توانند باعث صدمه و آسیب به مینای دندان ها شوند. یکی از شایع ترین بیماری هایی که تاثیر مخرب بر روی مینای دندان ها دارد بیماری ریفلاکس اسید معده می باشد. اسید معده در این بیماران به دلایل مختلفی به سمت مری و حتی دهان بر می گردد. این اتفاق اغلب شبها هنگام خواب بیشتر می شود. به مرور زمان که دندان ها در معرض اسید معده قرار می گیرند دچار تخریب و آسیب مینا می شوند. بیمار باید برای پیشگیری از آسیب به مری، بافت دهان و دندان ها حتما به پزشک مراجعه کرده و تحت درمان قرار گیرد.
بهداشت دهان را جدی بگیرید
با رعایت چند نکته ساده می توانید کمک بزرگی به سلامت دندان ها و دهان خود کنید. پس از صرف غذا حداقل روزی دو بار با دقت مسواک بزنید و ازمسواک نرم و خمیر دندان حاوی فلوراید استفاده کنید. دهانشویه های حاوی فلوراید نیز در حفظ سلامتی دندان ها موثر هستند. چنانچه در محیطی هستید که پس از صرف غذا قادر به مسواک زدن نیستید می توانید کمی پنیر بجوید تا اسید ترشح شده توسط باکتری های دهان را خنثی کند. جویدن آدامس های فاقد شکر پس از صرف غذا نیز می تواند با افزایش ترشح بزاق به سلامت دندان ها و لثه ها کمک کند.