پر کردن دندان، مورد استفاده ترین روش دندان پزشکان برای رفع حفره و پوسیدگی است. هنگامی که بسیاری از مردم به پر کردن دندان خود فکر می کنند، آنها به پر کردن نقره ای که به راحتی دیده می شود فکر می کنند. با این حال، دندانپزشکان برای پر کردن و رفع پوسیدگی دندان جلو معمولا از مواد پر کننده ای که همرنگ دندان هستند استفاده می کنند. این مواد پر کننده به شما اجازه می دهند که حتی بعد از درمان لبخندی زیبا داشته باشید.
پوسیدگی
پوسیدگی زمانی اتفاق می افتد که به باکتری موجود در پلاک دندان (palque) فرصت مستقر شدن بر روی دندان پیدا می کند. این باکتری اسیدی را تولید می کند که به آرامی مینای دندان را می خورد و باعث ایجاد حفره در دندان می شود. فعالیت باکتری¬ها به ویژه پس از خوردن قندها و نشاسته شایع است، برای محدود کردن ای اتفاق رژیم غذایی توصیه می گردد. احتمال گسترش پوسیدگی کاملا به شیوه زندگی بستگی دارد. هرچه بهداشت دهان و دندان شما بهتر، احتمال کمتری دارد تا از پوسیدگی و ایجاد حفره دندان رنج ببرید . با این حال، افراد مسن و کودکان کمی بیشتر در معرض خطر هستند، زیرا مینای دندان آنها آسیب پذیرتر است. اگر در دندان های کودک حفره ایجاد شود، به محض اینکه دندان های دائمی ظاهر شوند، جایگزین دندان های پوسیده می شوند، اما این به این معنی نیست که توجه دندانپزشکی ضروری نیست.
بهترین روش ممکن برای مقابله با پلاک، پیشگیری است. وقتی حفره دندان به علت پوسیدگی ایجاد می شود تنها گزینه این است که آنها را پر کنید. برای پیشگیری از پوسیدگی مسواک بزنید، نخ دندان بکشید،به طور منظم توسط دندانپزشک خود معاینه شوید و از خوردن بیش از حد غذاهای شیرین پرهیز کنید.
اگر برای درمان پوسیدگی و حفره دندنان اقدام نکنید، می تواند منجر به یک عفونت یا آبسه شود. این شرایط موجب درد و ناراحتی زیادی برای بیماران می شود. به همین دلیل است که روش های درمانی به موقع ضروری هستند، این روش ها می توانند به صورت پر کردن استاندارد، روکش و یا کشیدن دندان باشد. قانون دندانپزشکی بیان می کند که استخراج باید همیشه به عنوان آخرین راه حل در دستور کار قرار بگیرد، بنابراین دندان های پوسیده و حفره دار به ندرت کشیده می¬شوند.
در مواقعی که دندان جلو به شدت پوسیده است و پر کردن دندان با مواد ترمیمی همرنگ دندان امکانپذیر نیست می توان از دو روش درمانی استفاده کرد. در روش اول درمان ریشه انجام می شود و سپس با یک روکش دندان ظاهر دندان بازسازی می شود. توصیه می کنم روکشی برای دندان جلو انتخاب کنید که کاملا همرنگ دندان های دیگر باشد و سفید تر و براق تر از دندان های طبیعی خودتان نباشد. یک انتخاب غلط می تواند منجر به ناقص جلوه دادن دندان های شما شود.
روش دوم استفاده از ایمپلنت دندانی یا همان کاشت دندان است. در صورتی که بافت لثه سالم باشد و پوسیدگی دندان جلو به حدی باشد که نیاز به کشیدن دندان باشد این روش پیشنهاد می شود. بعد از کشیدن دندان ایمپلنتی کاملا طبیعی که همرنگ دندان های طبیعی شما است جایگزین دندان از دست رفته می شود.
بیماری لثه (پریودنتیت)
بیماری لثه یک عفونت باکتریایی است که از طریق تجمع پلاک در دهان ایجاد می شود. باکتری در بافت لثه و پیوندی که دندان را در جای خود قرار می دهند، باعث ایجاد ساییدگی (خوردگی) می شود. پنج مرحله در بیماری لثه وجود دارد، به این معنی است که معمولا زمان و فرصت برای بیماران برای اینکه از پیشرفت آن جلوگیری کنند، وجود دارد.
در مراحل اولیه ورم لثه و پریودنتیت خفیف، علائم این بیماری هنوز هم می تواند با مراقبت دندانپزشکی مناسب و درمان فوری از عفونت های جدی جلوگیری کرد. هنگامی که بیماری به مرحله سوم و چهارم حرکت می کند، درمان آن بسیار سخت می شود، بنابراین بهترین فرصت ممکن را به خودتان بدهید و به سرعت برای درمان دست به کار شوید.در حال حاضر، بیش از نیمی از بزرگسالان در ایالات متحده آمریکا در معرض برخی از انواع بیماری های لثه یا عفونت هستند. افرادی که بیشتر در معرض خطر قرار دارند، افرادی هستند که بهداشت دهان و دندان ضعیفی دارند، مسواک نمی زنند و نخ دندان نمی کشند.. بیماران مبتلا به دیابت بیشتر در معرض ابتلا به عفونت های ماندگار قرار دارند.اگر لثه ها بیش از یک بار خونریزی می کنند، شما باید با یک دندانپزشک مشورت کنید. این مورد از علائم اصلی ورم لثه است.
نشانه های دیگر
- طعم بد دهان
- بوی بد دهان که حتی پس از مسواک زدن هم باقی می ماند
- دندان های حساس
- دندان لق یا افتادن دندان
- لثه های دردناک و قرمز
- جویدن همراه با درد
- خونریزی لثه
- پس روی لثه
- تغییر آرایش دندان ها
عفونت دندان (عفونت ریشه)
این اتفاق زمانی می افتد که قسمت پایین ریشه دندان آلوده می شود وبا باکتری ها پر می شود و به عصب ها و بافت پالپی داخل دندان آسیب می زند. اگر دچار چنین مشکلی شدید سریعا به دندانپزشک مراجعه کنید. شکاف عمیق، شکستگی یا حفره ممکن است منجر به عفونت شود.
عفونت ریشه شدید باعث ایجاد بیماری های دردناک می شود و به شکل تورم های بسیر ناخوشایندی خود را پدیدار می کنند. با این حال، آبسه ها معمولا تنها زمانی اتفاق می افتند که عفونت ریشه به حالت جدی تری تبدیل شده باشد.
تنها راه حل واقعی برای عفونت ریشه یک درمان مناسب کانال ریشه است. این درمان، یک درمان کاملا پیچیده و طولانی است، بنابراین چند ساعت طول می کشد تا به انجام برسد. این عمل به درناک بودن مشهور است، اما واقعیت چیز دیگری است. به دلیل اینکه از بی حس کننده برای انجام این کار استفاده می شود، بیما ربه ندرت احساس درد را متوجه میشود.در روش ریشه کانال دندانپزشک سوراخی در بالای دندان عفونی ایجاد می کند. سپس یک سوهان مخصوص را در دندان وارد می کند و داخل آن را تا زمانی که یک تونل آشکار که به ریشه می رسد، می تراشد. زمانی که مسیر باز است، یک ابزار مکش قرار داده می شود و برای پاک کردن تمام بافت پالپ عفونی و اعصاب استفاده می شود. در نهایت، ساختار خالی دندان با ترکیبات جامدی پر می شود که مانع ورود باکتری ها شده و باعث استحکام دندان می شود.
در برخی موارد ممکن است به دلیل از بین رفتن دردهای دندانی، افراد انجام عصب کشی دندان و درمان ریشه را به تاخیر بیاندازند. اما از بین رفتن این دردها کاملا موقتی بوده و علت آن عفونت بیش از حد دندان آسیب دیده است. زمانی که درمان ریشه در زمان اولیه پس از پوسیدگی عصب انجام نمی شود، عفونت تمامی کانال های عصبی دندان را درگیر می کند.
این عفونت به انتهای عصب و ریشه دندان می رسد و در بیشتر مواقع موجب، ایجاد آبسه در انتهای ریشه دندان می شود. در زمانی که آبسه ایجاد می شود، درد های دندانی بسیار بیشتر و غیر قابل تحمل تر خواهند شد. به علاوه برای درمان درد دندان نیاز به تخلیه آبسه دندان می باشد. اگر امکان تخلیه آن وجود نداشته باشد. دندانپزشک ناچار به کشیدن دندان آسیب دیده می شود.
در برخی موارد نیز دندان به طور کامل عفونی می شود. همچنین ریشه دندان به طور کامل دچار پوسیدگی شده و نگهداری و درمان آن هم، نمی تواند کاربردی باشد. بنابراین دندانپزشک پیشنهاد می کند قبل از ایجاد کیست دندان و آبسه، دندان پوسیده را بکشد.
تخریب مینای دندان
تخریب مینای دندان مشکلی رایج می باشد و با سطوح تغییر رنگ داده شده مینای دندان مشخص می گردد. علت تخریب مینای دندان قرار گرفتن در معرض مواد خورنده مانند نوشابه های گازدار و میان وعده های شیرین می باشد. اسید ترشح شده از این مواد مینای دندان را می پوشاند و ظاهری لکه دار و نامطلوب به آن می دهد. در برخی موارد، مسواک زدن بیش از حد نیز ممکن است باعث تخریب مینای دندان شود.
یکی از مواردی که سریعتر از هر مورد دیگری باعث تضعیف مینای دندان می شود است نوشیدنی های گازدار و شیرین، به صورت هر روزه می باشد. از جمله این نوشیدنی ها می توان به نوشدنی های ورزشی، نوشابه های گازدار (حتی نوشابه های رژیمی) و مشروبات الکلی می باشد.
حساسیت دندان:
یکی از شایعترین علائم فرسایش مینای دندان حساسیت آنها است. این امر به دلیل کاهش پوشش محافظتی دندان رخ می دهد. هنگام مصرف مواد غذایی بسیار گرم یا سرد، مسواک زدن، قرارگیری دهان در معرض هوای سرد ممکن است دندان شما دچار درد شود.
دندان های زرد:
فرسایش مینا اغلب به تغییر رنگ دندان منجر می شود. در حقیقت مینای دندان شما به قدری نازک شده است که لایه زیرین دندان، عاج، که زرد است دیده می شود.
لبه های ناهموار در دندان:
هنگامی که مینای دندان از بین می رود، لبه های تیز و خشنی در دندان ایجاد می شود. این مشکل در نهایت می تواند به لب پر شدن و ترک خوردن دندان منجر شود.
شما نمی توانید مینای دندانی را که ساییده شده و از بین رفته باشد را بارگردانید. این بدان معنی است که پیشگیری همیشه بهترین درمان برای جلوگیری از تضعیف مینای دندان است. در صورت امکان، آب را با نوشایدنی های غیر الکلی جایگزین کنید. اگر از نوشیدن آب میوه لذت می برید، مطمئن شوید که پس از نوشدن آن دندان هایتان را به طور مرتب تمیز می کنید و خوردن این نوشیدنی ها را به زمان خوردن غذا موکول کنید.
دندانپزشک شما ممکن است که شما را به استفاده از یک مسواک نرمتر توصیه کند، تا به مینای دندان را آسیب بیشتری نرسد. اگر سطح دندان ها به شدت آسیب دیده باشند، ممکن است نیاز به باندینگ داشته باشند. هر چه زودتر متوجه نشانه های فرسایش مینای دندان شوید، شانس بیشتری برای جلوگیری از این عارضه خواهید داشت