میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر آدفوویر

  سه شنبه، 03 اسفند 1400   زمان مطالعه 4 دقیقه
میزان، تاثیرات و مکانیزم اثر آدفوویر
آدفوویر برای جلوگیری از پیشرفت هپاتیت B مزمن در افرادی که دست کم 12 سال دارند مورد استفاده قرار می گیرد. این دارو درمان قطعی برای هپاتیت B مزمن به شمار نمی رود.

آدفوویر (Adefovir) داروی ضد ویروسی است که مانع از تکثیر سلول های آلوده به ویروس می شود. این دارو همچنین از آلوده شدن سلول های کبدی توسط ویروس ها، جلوگیری می کند. آدفوویر برای جلوگیری از پیشرفت هپاتیت B مزمن در افرادی که دست کم 12 سال دارند مورد استفاده قرار می گیرد. هپاتیت B ویروسی است که از طریق جریان خون به کبد منتقل شده و در آنجا سبب التهاب و آسیب می شود. پس از عفونت با هپاتیت B تعداد اندکی از افراد آلوده دچار عفونت مزمن هپاتیت B می شوند و برای کاهش فعالیت ویروس نیاز به درمان دارند. درمان هپاتیت B مزمن چندین سال طول می کشد و به ترکیبی از داروهای ضد ویروسی نیاز دارد. آدفوویر با کاهش تعداد ویروس ها در خون، آسیب های کبدی را کاهش می دهد. آدفوویر توسط پزشکان متخصص تجویز می گردد. این دارو درمان قطعی برای هپاتیت B مزمن به شمار نمی رود.

مکانیسم اثر آدفوویر

دارو به عنوان مهارکننده آنزیم ترانس کریپتاز معکوس ویروس هپاتیت B عمل کرده و سبب ختم ساخت زنجیرهDNA ویروسی می شود.

فارماکودینامیک آدفوویر

ادفوویر در بدن توسط کیناز سلولی به فرم فعال دی فسفاته تبدیل شده و با تداخل با آنزیم DNA پلی مراز ویروس ، مانع تشکیل DNA ویروسی می شود.

فارماکوکینتیک آدفوویر

جذب دارو بدون وابستگی به مصرف همزمان با غذا به خوبی از دستگاه گوارش انجام شده و فراهمی زیستی دارو حدود 60 درصد است و پیک غلظت حدود 4-0.5 ساعت بعد مصرف دارو ایجاد می شود و دارو توسط کلیه ها دفع می شود.

موارد مصرف آدفوویر

هپاتیت B ویروسی است که از طریق جریان خون به کبد منتقل شده و در آنجا سبب التهاب و آسیب می شود. پس از عفونت با هپاتیت B تعداد اندکی از افراد آلوده دچار عفونت مزمن هپاتیت B می شوند و برای کاهش فعالیت ویروس نیاز به درمان دارند. درمان هپاتیت B مزمن چندین سال طول می کشد و به ترکیبی از داروهای ضد ویروسی نیاز دارد. آدفوویر با کاهش تعداد ویروس ها در خون، آسیب های کبدی را کاهش می دهد. آدفوویر توسط پزشکان متخصص تجویز می گردد.

مقدار مصرف آدفوویر

الف) عفونت مزمن هپاتیت B.

  • بزرگسالان: 10 میلی گرم روزانه خوراکی به مدت 12 ماه.

ب) عفونت HIV مقاوم به لامیوودین (تأیید نشده).

  • بزرگسالان: 120-30 میلی گرم روزانه خوراکی.
آدفوویر

پیش از مصرف آدفوویر

بعضی داروها را نمی توان در بعضی از شرایط تجویز نمود و بعضی داروها نیز در صورتی که نیاز به درمان تکمیلی باشد تجویز می گردد؛ بنابراین بهتر است که قبل از مصرف داروی آدفوویر، پزشکتان از موارد زیر مطلع باشد:

  1. در صورت حاملگی و یا در صورتی که به نوزاد خود شیر می دهید.
  2. در صورتی که در نحوه عملکرد کبدتان مشکلی وجود دارد.
  3. اگر در حال حاضر در حال مصرف داروی خاصی هستید. این داروها شامل تمام داروهای در دسترس است، چه برایتان تجویز شده است و چه بدون تجویز پزشک آن را مصرف می کنید نظیر داروهای گیاهی و داروهای مکمل.
  4. در صورتی که به هر نوع دارو حساسیت داشته اید.

زمان و نحوه مصرف آدفوویر

  1. پیش از هر بار مصرف دارو راهنمای مصرف دارو را مطالعه نمایید. می توانید سوالات خود را از پزشک معالج خود یا پزشک داروخانه بپرسید.
  2. این دارو باید روزی یک بار، به صورت خوراکی و طبق دستور پزشک، همراه با غذا یا بدون غذا مصرف گردد.دوز مصرفی دارو طبق شرایط پزشکی فرد و میزان پاسخ بدن به دارو تعیین می شود.
  3. بشترین اثربخشی دارو در نتیجه مصرف منظم آن حاصل می شود. بنابراین برای جلوگیری از فراموش کردن مصرف دارو، آن را هر روز در یک زمان خاص مصرف کنید. میزان دوز مصرفی را، مگر به دستور پزشک کم، زیاد و یا متوقف نکنید. قبل از اتمام دارو آن را تهیه کنید.
  4. این دارو به تنهایی برای درمان بیماران آلوده به هپاتیت B و HIV مناسب نمی باشد. به منظور اطمینان از مناسب بودن درمان، انجام آزمایش HIV قبل از شروع و در حین درمان، توصیه می شود. برای کسب اطلاعات بیشتر با پزشک خود یا پزشک داروخانه مشورت کنید.
  5. امکان بدتر شدن وضعیت یا کاهش پاسخ به درمان یا تشدید عفونت، در حین درمان یا بعد از آن وجود دارد.
  6. بروز هرگونه عارضه جدید در حین یا پس از درمان را فورا به پزشک اطلاع دهید.

نکات قابل توصیه آدفوویر

  1. بیمار می تواند دارو را بدون توجه به زمان مصرف غذا میل نماید.
  2. به بیمار توصیه نمایید هرگونه علائم و نشانه های سمیت کلیوی، ضعف، درد عضلانی، تهوع و استفراغ، سرگیجه، منگی، تغییر شدت و تعداد ضربان قلب و احساس سردی بخصوص در اندام ها را سریعاً گزارش نماید.
  3. به دلیل احتمال تشدید هپاتیت به بیمار توصیه نمایید از قطع خودسرانه و ناگهانی دارو خودداری نماید.
  4. در صورت بارداری و یا تصمیم به باردار شدن،ناقل بودن عفونت HIV و یا احتمال ابتلا به آن پزشک خود را در جریان بگذارید.
  5. توجه: طی دوران درمان، بیماران ممکن است به اسیدوز لاکتیک و هپاتومگالی شدید همراه با استئاتوز دچار شوند. عوامل خطر آن شامل جنس مؤنث، چاقی و استفاده از داروهای آنتی رتروویروس می باشد.
  6. عملکرد کبدی باید مرتباً پایش شود. در صورت بروز شواهدی مبنی بر اسیدوز لاکتیک و هپاتومگالی همراه با استئاتوز مصرف دارو باید قطع شود.
  7. تشدید ناگهانی هپاتیت می تواند ناشی از قطع آدفوویر باشد. در بیمارانی که درمان ضد هپاتیت B در آنها قطع می شود، عملکرد کبدی باید بررسی شود.
  8. طول درمان بهینه در بیماران مشخص نیست.
  9. آدفوویر می تواند مقاومت به داروهای آنتی رتروویروس را در بیماران آلوده به HIV افزایش دهد. در بیمارانی که به دلیل هپاتیت B تحت درمان با آدفوویر قرار می گیرند، آنتی بادی های HIV باید بررسی شوند.

دیدگاه ها

  دیدگاه ها
نظر خود را به اشتراک بگذارید
پربازدیدترین ویدئوهای روز   
آخرین ویدیو ها