موارد مصرف ارمک - افدرا
مهمترین اثرات درمانی این گیاه که به ترکیب افدرین آن نسبت داده می شود شامل اثر بر روی کاهش و افزایش وزن، مؤثر در لرزش، تشنج، سرگیجه و سردرد، اضطراب و بی خوابی است. همچنین این گیاه دارای اثرات ضد ویروسی، ضد باکتری و ضد درد است و بر سیستم قلبی- عروقی، سیستم تنفسی و سیستم عصبی مرکزی مؤثر است.
از گیاه افدرین برای درمان سرماخوردگی، آنفولانزا و رفع گرفتگی و کیپ شدن بینی و همچنین برونشیت استفاده می شود.
ارمک – افدرا چیست ؟
افدرا یا ریش بز گیاهی از تیره ی ارمکیان و از بوته های بازدانه است. این گیاه ظاهری شبیه به جارو دارد. در گویش های محلی بیابان نشینان به آن «کلیشر» و «على جونی» می گویند.
و از درختچه هایی است که ساقه هایش همیشه سبز است و در واقع بخش اعظم فرآیند فتوسنتز گیاه توسط ساقه های آن انجام می شود. در طول ساقه گره های متعددی وجود دارد که به رنگ سبز مات است.
ساقه ی آنها چوبی و به دلیل داشتن ماده آلکالویی، مزه گس و تلخ دارند.
نام های دیگر افدرا
- ریش بز
- ارمک
- ملکه چمن
- خرس گیاه
- سرما
- هوم
- هئومه
- کلیشر
- على جونی
افدرا ماده ای است که از گیاهی با نام افدرا سینیکا گرفته می شود که یک گیاه دارویی چینی می باشد و به طور سنتی در داروهای چینی استفاده می شود.
نام چینی آن MA HUANG (ماهوانگ) است و ماده موثر موجود در این گیاه افدرین می باشد. افدرین ترکیب شبه آمفتامینی بسیار قوی است که هم سیستم عصبی و هم سیستم قلبی عروقی را تحت تاثیر قرار می دهد.
بیش از 40 گونه از این گیاه در سرتاسر جهان شناسایی شده اند. گیاه افدرا از مواد شیمیایی متعددی تشکیل شده است که از جمله آن: افدرین، پسودوافدرین، نورپسودوافدرین، نورافدرین، متیل افدرین، تانن، هیدروکسی کینورنیک اسید، کوئینولین و … را می توان نام برد.
در حقیقت افدرین و پسودوافدرین با افدرا متفاوت می باشند و گیاه کامل افدرا اثرات ملایم تری به نسبت افدرین و سودوافدرین استخراج شده از این گیاه دارند. این اختلاف همانند تفاوت گیاه قهوه و کافئین خالص می باشد
خواص دارویی افدرا و کاربرد :
در شیمی گیاه آلکالوئید افدرین گزارش شده است ، بیشتر گونه های افدرا ماده پزدوافدرین و ال ـ نور افدلین را به مقادیر متفاوت دارا هستند.
عصاره گیاه برای رفع ناراحتی مجاری تنفسی و آسم مصرف دارد ، باعث تحریک جریان خون شده مقوی قلب است. مصرف آن در خستگی عصبی و مغزی موثر بوده حرکات روده را آرام می کند ، انقباض برونش را آرام کرده و ترشح بزاق و شیره معده را تحریک می کند .
باعث تسریع حرکات رحم می شود و مردمک چشم را باز می کند. تب بر بوده و حالت قی و استفراغ را تسکین می بخشد. در بیماری تیفوئید و آنفولانزا از آن بهره می گیرنده.
1. در طب از این گیاه برای حمله های آسمی استفاده می شود.
2. برای تقویت قلب و تحریک جریان گردش خون از تنتور این گیاه می توان استفاده کرد.
3. برای درمان رماتیسم از جوشانده شاخه ها و ریشه این گیاه می توان استفاده کرد.
4. این گیاه محرک مغز و مراکز اعصاب در مقابل خستگی ها و نگرانی ها می باشد.
5. دمکرده این گیاه تسکین دهنده سیاه سرفه می باشد.
6. در بعضی افراد خوردن افدرین باعث تپش قلب می شود.
7. گیاه افدرا یا افدرین را کودکان زیر 2 سال و اشخاص بیشتر از 65 سال نباید استفاده کنند.
8. خوردن افدرین باعث افزایش فشار خون می شود.
9. خانمهای حامله از خوردن افدرین خودداری کنند.
10. کسانیکه قصد ترک سیگار دارند از گیاه افدرا استفاده کنند.
11. خوردن گیاه افدرا باعث کاهش وزن می گردد.
12. هوم نوعی دیگر از گیاه افدرا است که در نزد ایرانیان باستان بسیار مقدس است و دارای همین خواص افدرا می باشد و یکی از بهترین داروهای ضد حساسیت است.