طول درمان ارتودنسی و تاثیر شروع درمان در سنین مختلف یکی از مواردی است که می تواند در زمینه درک میزان تاثیر گذاری ارتودنسی راهگشا باشد. طول درمان بسته به نوع و شدت ناهنجاری دندانی فکی ایجاد شده، سن بیمار مراجعه کننده، همکاری بیمار با روند درمانی و باید و نبایدهای آن، شرایط بیولوژیک فرد تحت درمان ارتودنسی، درآوردن یا درنیاوردن دندانها و غیره متفاوت می باشد ولیکن به طور میانگین طول درمان ارتودنسی در حدود 2 سال می باشد و ممکن است در بعضی موارد درمان تا چند سال به طول بیانجامد. شناخت این موارد می تواند به فرد کمک کند که با کمترین هزینه ممکن و بدون نیاز به جراحی و از طریق استفاده از درمان ارتودنسی به اهداف خود که فک و دندان های مرتب، زیبا و سالم و جدای از آن درست و راحت تر جویدن غذا است، دست پیدا کند.
برای مقایسه ای جامع در این مورد بهتر است با یک مثال آن را بررسی کنیم. وقتی بین دو فک فرد فاصله وجود دارد یعنی مثلا در فرد فک پایین عقب است و فک بالا در جلو قرار دارد. اگر این بیمار شرایط سنی مناسبی داشته باشد می توان از این پتانسیل استفاده کرد و با استفاده از وسایل ارتودنسی مانع از رشد فک بالا و در مقابل باعث تسریع در رشد فک پایین شد
اغلب بیماران همیشه این نگرانی را دارند که چه مدت باید ارتودنسی را در دهان خود جهت درمان نهایی داشته باشند. به طور میانگین، ارتودنسی حدود 24 ماه برای تکمیل درمان زمان لازم دارد. بعضی از بیماران به زمانی کمتر از 12 ماه نیاز دارند، اما بیمارانی هم وجود دارند که طول درمان آنها به 3 سال هم می رسد تا دندان های آنها در جایگاه صحیح خود قرار بگیرند.
ارتودنسی برای همه ی مشکلات دندانی مناسب نیست و موقعیت فک و دندان هر بیمار منحصر به فرد است. بنابریان نمی توان زمان دقیقی برای طول درمان مشخص کرد. در ادامه، مواردی را که می تواند مدت زمان درمان ارتودنسی را تحت تاثیر قرار دهند را بررسی می کنیم:
- نوع درمان:
امروزه بیماران با توجه به نوع و شدت بیماری می توانند از گزینه های مختلف ارتودنسی، از جمله بریس های فلزی و سنتی، بریس های سرامیکی و بریس های نامرئی استفاده کنند. بریس های فلزی از فلز های ضد زنگ ساخته می شود، که باعث می شود این روش نسبت به روش های دیگر در درمان قوی تر عمل کند. از طرفی دیگر ارتودنسی سرامیکی و نامرئی از نظر ظاهری، زیبایی بیشتری دارند ولی تاثیرگذاری آنها کمتر است. بنابراین انتخاب نوع ارتودنسی تاثیر بسیاری در مدت زمان و طول درمان دارد.
بیماران جوان (نوجوانان و کودکان) زودتر از بزرگسالان نتیجه می گیرند زیرا فک آنها در حال رشد است که باعث می شود دندان ها راحت تر حرکت کنند و در جای خود قرار بگیرند. این به این معنی نیست که همه بزرگسالان نیاز به ارتودنسی به مدت 2 سال یا بیشتر برای درمان دارند، زیرا عوامل دیگری وجود دارد که بر روی طول درمان تاثیر می گذارند.
عوامل موثر در مدت زمان ارتودنسی دندان
ارتودنسی برای هر بیمار متفاوت عمل می کند زیرا دهان هر نفر منحصر به فرد است. با اینکه نمی توان به طور قطع مدت زمان ارتودنسی دندان را مشخص کرد اما می توان به عواملی که نقش مهمی در تعیین این زمان دارند، اشاره کرد.
نوع ارتودنسی
متقاضیان ارتودنسی امروزه گزینه های زیادی برای انتخاب دارند: بریس های فلزی سنتی، بریس هاس سرامیکی و بریس های شفاف از انواع ارتودنسی هستند. بریس های فلزی از فلز رنگ ثابت ساخته شده که این سیستم را بسیار مستحکم و قوی نگه می دارد. از طرفی بریس های سرامیکی و الاینر های شفاف زیباتر از بریس های فلزی به نظر می رسند و بیشتر بزرگسالان آنها را ترجیح می دهند.
سن
سن یکی دیگر از فاکتور هایی است که مشخص می کند که تا کی باید بریس ها روی دندان قرار گیرند. همه افراد در هر سنی می توانند از ارتودنسی بهره ببرند اما کودکان و نوجوانان نتیجه سریع تر و بهتری با درمان ارتودنسی می گیرند. کودکان در سن ۷ سال حتما باید توسط متخصص ارتودنسی معاینه شوند. فک کودکان هنوز در حال رشد است و در صورت مراجعه به موقع، هر مشکل اسکلتی یا دهانی می تواند به راحتی و بدون نیاز به روش های تهاجمی اصلاح شود. در این مرحله ارتودنسی کودکان قبل درآمدن تمام دندان های دائمی انجام می شود. درمان ارتودنسی در سنین نوجوانی سریع تر، آسان تر و همه جانبه تر صورت می گیرد. از آنجایی که رشد در بزرگسالان متوقف شده است، آنان مجبورند مدت زمان بیشتری را نسبت به کودکان و نوجوانان صرف درمان ارتودنسی کنند تا به نتایج مطلوبی برسند. البته این یه این معنی نیست که ارتودنسی همه افراد بزرگسال دو سال یا بیشتر طول می کشد بلکه با توجه به هدف درمان، اکثر بزرگسالان می توانند طی یک سال یا کمتر، به لبخندی دلخواه شان دست یابند.