ارتودنسی به شاخه ای از دندانپزشکی اتلاق می شود که تخصص آن، تصحیح مال اکلوژن، و ناهنجاری دندانی فکی است. از اصلی ترین وظایف ارتودنسی، تشخیص، پیشگیری و درمانناهنجاری های دندانی فکی است.سن مناسب برای درمان ارتودنسی می تواند وابسته به نوع ناهنجاری باشد ولیکن لازم است که بیمار قبل از 7 سالگی برای ویزیت به متخصص ارتودنسی مراجعه نماید تا در صورت نیاز، درمان شروع گردد.در صورت مراجعه بیمار در سنین پایین، درمان بسیار راحت تر و با نتیجه موفق تری به اتمام می رسد .دستگاه های ارتودنسی به دو گروه تقسیم می شود :دستگاه متحرک ، دستگاه ثابت
دستگاه متحرک، دستگاهی است که بیمار می تواند به تنهایی بدون نیاز به متخصص ارتودنسی، از دهان خویش خارج نماید و دوباره آن را در دهان قرار دهد.دستگاه ثابت، دستگاهی است که بیمار نمی تواند آن را، به تنهایی داخل دهان قرار بدهد بلکه حتما بایستی توسط متخصص ارتودنسی در دهان بیمار قرار داده شود.بسته به نوع ناهنجاری، دستگاه های ارتودنسی می تواند متحرک یا ثابت باشد.
نیاز به ارتودنسی ممکن است در هر سنی رخ دهد، برای کودکان، بزرگسالان و حتی کسانی که در جوانی از براکت ها استفاده کرده باشند. دلیل اصلی این موضوع اینست که دندان ها بیش از آن چه که فکر می کنید متحرک هستند. در واقع، دندان ها در مقابل رفتارهای طبیعی هم چون جویدن و گاز زدن این عکس العمل را از خود نشان می دهند.به دلایل مختلف دندان ها نمی توانند هماهنگی مناسبی در این حرکت ها داشته باشند و همین امر موجب نامرتبی و عدم هماهنگی آن ها می شود. رفتارهایی مانند مکیدن انگشت و یا حرکت های غیرمعقول زبان این نامرتبی را تشدید می کنند. به همین دلیل است که توصیه می شود چک آپ ارتودنسی در حدود ۷ سالگی بررسی گردد.
زمانی که یکی از دندان های شما در جای اشتباهی از لثه دربیاید، نیاز به ارتودنسی پیدا خواهید کرد. در چنین شرایطی از درمان های ارتودنسی و گسترش قوس دندانی یا فک استفاده می شود. در برخی موارد هم نیاز هست تا یکی از دندان های دائمی کشیده شود که باید با نظر متخصص اقدام کرد.
دلایل نیاز به ارتودنسی:
دندان کج:
یکی از رایج ترین دلایل نیاز به ارتودنسی در بیمارانی دیده می شود که تنها برای صاف کردن دندان های خود از بریس استفاده می کنند. در اوایل رشد دندان ها، ارتودنتیست ها اغلب می توانند متوجه شوند که برخی دندان ها در حال رشد در زاویه ای هستند که در نهایت ردیف مناسبی را ایجاد نمی کنند. در این موارد، بریس می تواند یک راه حل موثر برای اطمینان از رشد صحیح دندان ها باشد. این روش معمولا بین ۸ تا ۱۴ سالگی انجام می شود.
دندان های درهم ریخته:
بریس های دندان می توانند به عنوانی بخشی از راه حل برای دهان های کوچکی به کار روند که دندان ها در آن جای کافی برای رشد ندارند. برخی از بیماران دارای دندان هایی هستند که تا حدی از بغل رشد کرده اند. از بریس می توان برای هدایت دندان ها پس از کشیدن چند دندان و ایجاد فضای کافی در دهان استفاده کرد.
اوربایت و آندربایت:
یکی از دیگر دلایل نیاز به ارتودنسی ابتلا به مشکل اوربایت و آندربایت است، که در آن یکی از قوس های بالا یا پایین به طرف جلو یا عقب حرکت کرده اند و حالت نامناسبی در صورت فرد ایجاد کرده اند. در این عارضه دندانپزشک تلاش می کند این ناهنجاری طبیعی را به محل طبیعی خود بازگرداند و محل فک را تغییر دهد.
مال اکلوژن عمومی:
به دسته ای از مسائل مربوط به دندانپزشکی گفته می شود که در آن عملکرد جویدن بیمار به خوبی انجام نمی شود. در این صورت دندانپزشکان و ارتودنتیست ها از راه های مختلفی برای تغییر موقعیت دندان ها استفاده می کنند تا دندان ها دچار سایش نشوند و عملکرد طبیعی جویدن به فرد بازگردانده شود.
اشکال در فک:
یکی از دلایل نیاز به ارتودنسی اشکال در فک است. در این شرایط استفاده از بریس در کنار جراحی می تواند شکل فک را تغییر دهد.
مشکلات عملکردی خاص:
همانطور که قبلا گفته شد، گاهی اوقات از بریس به منظور جلوگیری از بروز مشکلات در آینده استفاده می شود. ناهماهنگی در دهان می تواند منجر به مشکلات جویدن و همچنین مشکلات دیگری از قبیل مشکلات تنفسی شود که در آن اصلاح محل دندان ها می تواند به جریان طبیعی هوا از طریق دهان کمک کند. در این موارد، طیف وسیعی از روش های درمان وجود دارد. استفاده از این روش ها نیز در برخی بیماران صرفا به منظور زیبایی اجرا می شود.