آیا شما هم متوجه شده اید که منافذ پوست تان و به طرز قابل توجهی بزرگ شده است؟ بزرگ شدن منافذ پوست از لحاظ پزشکی هیچ گونه مشکلی ایجاد نمی کند و به علت چرب بودن پوست، آکنه، خشکی پوست یا بالا رفتن سن به وجود می آید. منافذ پوست به حفره های بسیار کوچک روی سطح پوست گفته می شود که امکان تنفس کردن صحیح پوست را فراهم می کنند. منافذ پوست حاوی فولیکول های مو و غدد چربی هستند که اینقدر وظیفه تولید به چربی به منظور حفظ رطوبت پوست را برعهده دارند تا پوست لطافت بیشتری داشته باشد
بالا رفتن سن
با افزایش سن، قابلیت ارتجاعی پوست کاهش می یابد. در نتیجه پوست استحکام قبل را نداشته و حالت افتادگی پیدا می کند. منافذ پوستی بزرگتر می شوند و در نتیجه حفره های شبیه به پوست پرتقال بر روی صورت شما پدیدار خواهند شد.اندازه منافذ پوستی شما بستگی به عوامل ژنتیکی داشته و در نتیجه نمی توان آن ها را کوچک تر کرد. با این حال امکان بازگردانی قابلیت ارتجاعی پوست و کوچک تر نشان دادن منافذ وجود دارد.
کراتوز پیلاریس
کراتوز پیلاریس یک مشکل پوستی است که شباهت زیادی به جوش ها دارد. این حالت معمولا در ناحیه بالای دست و یا جلوی زانوها به وجود می آید. امکان بروز کراتوز پیلاریس بر روی گونه کودکان نیز وجود دارد.این برآمدگی ها و ضایعات معمولا در اثر سلول های مرده پوستی ایجاد می شوند و بی خطر هستند. اما ممکن است خارش ایجاد کرده یا خشک باشند. درمان مشکل خشکی پوست می تواند این ضایعات را نیز بهبود ببخشد تا کمتر به چشم بیایند.
سلولیت
سلولیت، گوشت کم رنگ و بیرون زده ای است که بیشتر اوقات بر روی زانوها، باسن و کمر پدیدار می شوند. سلولیت در بانوان رایج بوده به خصوص وقتی که سن آن ها بالا می رود. علت بروز این مشکل هنوز نامعلوم است.سلولیت بسیار رایج بوده و بی خطر است. درمان برای آن ضروری نیست و اکثر درمان ها نیز موثر نیستند.
لنفدوم
لنفدوم همان ورم در ناحیه دست یا پا است. معمولا این مشکل در یک دست یا یک پا بروز می کند. علت به وجود آمدن این مشکل نیز وجود انسداد در سیستم لنفاوی بدن است. اسنداد در این سیستم معمولا به خاطر برداشتن و یا آسیب دیدن رشته های لنفاوی در حین درمان سرطان است.از جمله علائم لنفدوم می توان به موارد اشاره داشت:
- ورم بخشی از پا و یا کل پا
- درد و ناراحتی
- عفونت
- پوست سخت و ضخیم
- حس سنگینی یا فشار
- کاهش محدوده حرکتی
مهم ترین کار شست وشوی مرتب است
مهم ترین کار برای کوچک کردن منافذ پوست شست وشوی مرتب است. همچنین داروهای کاهنده چربی پوست می توانند بسیار کمک کننده باشند. همیشه سعی می شود از داروهای موضعی استفاده شود تا داروهای خوراکی اما اگر شدت این وضعیت زیاد باشد لازم می شود از داروهای خوراکی نیز استفاده كرد. لیزر و پیلینگ نیز در درمان جای جوش و منافذ باز کمک کننده هستند. در بازار شوینده های خاصی تحت عنوان اسکراب وجود دارند. این مواد کار خاصی انجام نمی دهند و مثل سایر شوینده ها هستند بنابراین نباید از آنها انتظار درمان کامل داشت. اصل درمان خشک کردن پوست است، چه با صابون معمولی و چه با کرم ها و لایه بردارها. در درمان های خانگی نیز اگر ماده ای خوراکی وجود داشته باشد که پوست را خشک کند استفاده از آن می تواند مفید واقع شود؛ همان طور که بسیاری از افراد برای این منظور از پوست میوه جات استفاده می کنند. اسید میوه به کار رفته در کرم های لایه بردار نیز از همین طریق باعث بهبود پوست می شود.
در درمان جوش یک اصل مطرح است. اگر چربی پوست و جوش های صورت در حد ملایم باشند استفاده از شوینده ها تا حدودی به رفع آنها کمک می کند اما اگر فرد دچار چربی و جوش شدید باشد و بدون استفاده از درمان دارویی فقط به شست وشوی زیاد پوست بپردازد این کار باعث می شود بعضی از میکروب های مفید که به طور طبیعی روی سطح پوست زندگی می کنند از بین بروند. درست مانند میکروب های مفید معده و روده که باعث قوام مدفوع می شوند و اگر فرد به عنوان مثال برای درمان گلو درد از آنتی بیوتیک استفاده کند این میکروب های مفید از بین می رود و دچار اسهال می شود. میکروب های مفید روی پوست نیز مانع از رشد میکروب های مضر گرم منفی می شوند. این میکروب ها در اثر شست وشوی زیاد یا استفاده زیاد از داروهای ضدعفونی کننده مثل بتادین، الکل و... از بین می روند و میکروب های مضر فعال می شوند. به این ترتیب جوش ها و چربی پوست تشدید می شود بنابراین شست وشوی تنها، فقط در افرادی که جوش و چربی ملایم دارند تاثیرگذار است. اگر فرد از مواد شوینده استفاده کرد و در کوتاه مدت جوابی نگرفت باید درمان دارویی را شروع کند. در غیر این صورت میکروب های مضر فعال می شوند و فولیکولیت (التهاب شدید فولیکول مو) ایجاد می کنند که از جوش هم وخیم تر است!