از آنجاییکه ارتودنسی یک درمان بلند مدت می باشد انجام این درمان نیاز به ملاحظات خاصی دارد. متخصص ارتودنسی باید پیش از شروع درمان، وضعیت لثه ها و دندان های بیمار را از لحاظ سلامت عمومی ارزیابی نماید تا اطمینان حاصل کند که ارتودنسی دندان یا استفاده از وسایل ارتودنسی اثر سوء و منفی بر وضعیت سلامت دهان و دندان بیمار نداشته باشد. چنانچه بیمار دچار پوسیدگی دندانی یا بیماری لثه می باشد حتما قبل از شروع درمان ارتودنسی، این مشکلات باید برطرف شوند. بعد از شروع درمان ارتودنسی، بیمار باید نکات مراقبتی و بهداشتی را رعایت نماید و همکاری لازم را با پزشک معالج خود داشته باشد.
آیا لازم است پیش از شروع درمان ارتودنسی کارهایی انجام دهیم؟
مانند تمام درمان های پزشکی که در سراسر دنیا انجام می شوند، ارتودنسی نیاز به پیش زمینه هایی دارد که با مشورت با ارتودنتیست و به تجویز او می توان آن ها را انجام داد. برای این که بتوان عوارض درمان ارتودنسی را به حداقل رساند، باید پیش از شروع فرآیند درمان اقداماتی انجام داد. یکی از این مراقبت ها انجام جرمگیری دندان ها پیش از قرار دادن براکت ها است. این جرمگیری علاوه بر این که ظاهر و مینای دندان را تا حدودی حفاظت می کند، در مراقبت از لثه ها و جلوگیری از تحلیل رفتن آن ها بسیار مؤثر است.
یکی دیگر از کارهایی که پیش از درمان ارتودنسی باید انجام گیرد تا از گسترش پوسیدگی های دهانی جلوگیری شود، پر کردن و یا برطرف کردن پوسیدگی های عمیق و یا جزئی در دندان ها است. به دلیل این که ابزارهای ارتودنسی احتمال پوسیدگی را در دندان بالا می برند، بهتر است پیش از آن که چنین مسئله ای برای دندان ها پیش بیاید، مقدمات این اتفاق از بین برود تا در حین درمان شاهد حجم کمتری از پوسیدگی باشیم.
در زمان ارتودنسی نیز باید مراقبت هایی انجام داد نظیر:
استفاده از نخ دندان مخصوص
استفاده از نخ دندان مخصوص ارتودنسی دندان (سوپرفلاس) برای آنها که سیم و براکت دارند، ضروری است. این نخ دندان قادر است به خوبی دندان های شما را از تماس با مواد غذایی و عوامل فساد دندان محافظت کند.
مسواک های مخصوص
مسواک هایی در بازار وجود دارند که موهایی که در بخش مرکزی سر مسواک قرار دارند، کوتاه تر از موهایی هستند که در محیط قرار دارند بنابراین شما می توانید سر این مسواک ها را روی براکت ها منطبق کنید و اطراف براکت ها را به راحتی تمیز کنید. اگر هم در اثر خارج کردن دندان هایتان میان آنها فاصله افتاده است، می توانید از مسواک های بین دندانی «Inter dental Brush» برای تمیز کردن فاصله میان دندان هایتان استفاده کنید.
دهان شویه
توصیه دیگر ما به شما، دهان شویه های حاوی فلوراید هستند. فلوراید موجود در این دهان شویه ها روی سطوح دندان ها نشسته و از پوسیدگی دندان ها طی درمان ارتودنسی جلوگیری خواهد کرد.
مسواک های برقی
مسواک های برقی به ویژه به کودکان برای تمیز کردن براکت ها و سیم ها کمک می کنند و آنها را به رعایت بهداشت دهان تشویق می کنند. دقت کنید دور این وسایل را به گونه ای تنظیم کنید که باعث جابه جایی و آسیب سیم ها و براکت ها نشوند.
پلاک های متحرک
اگر شما پلاک های متحرک ارتودنسی دندان دارید، رعایت بهداشت آن آسان تر است. چون می توانید برای تمیز کردن آن را از دهان تان خارج کنید. برای تمیز کردن آن می توانید از مسواک استفاده کنید. پلاک ارتودنسی را روی کاسه دست شویی تمیز نکنید چون اگر از دست تان رها شود، در اثر برخورد با کف سرامیک خواهد شکست. بهتر است یک کاسه پلاستیکی پر از آب زیر دست تان قرار دهید و پلاک تان را بالای آن بشویید. می توانید پلاک ارتودنسی تان را بالای یک سطح نرم نیز تمیز کنید تا در صورتی که از دست تان رها شد، نشکند.
فقط آب
اگر بیرون منزل هستید و مسواک زدن دندان هایتان بعد از غذا ممکن نیست، حداقل کمی آب در دهان تان بگردانید تا باقی مانده مواد غذایی از دهان تان خارج شود.
جایی برای نگهداری پلاک ها
اگر شما پلاک ارتودنسی دندان دارید، می توانید آن را در ساعاتی از روز برای مثال هنگام میل کردن ناهار، شام یا صبحانه از دهان تان خارج کنید. این پلاک ها را حتما در جعبه مخصوص شان نگهداری کنند تا دچار آسیب نشوند. هیچگاه پلاکهای خود را در لای دستمال کاغذی قرار ندهید چون ممکن است به اجزای فلزی آن آسیب وارد شود.
مراقبت های پس از درمان ارتودنسی شامل چه چیزهایی هستند؟
درمان ارتودنسی عوارضی به همراه دارد که اگر توسط یک ارتودنتیست کارآزموده انجام بگیرد، شاهد به حداقل رسیدن مشکلات و عوارض پس از درمان خواهیم بود. علاوه بر نقش ارتودنتیست، رعایت بهداشت دهان و دندان توسط بیمار و مراقبت های پس از تکمیل درمان از اهمیت بسزایی برخوردار است. به دلیل وضعیت خاص دندان ها و فکین، در صورت رعایت نکردن مسائل بهداشتی و ایمنی پس از درمان ممکن است نتایج لازم برای بیمار حاصل نشود و این یعنی هدر رفتن زمان و هزینه ای که بیمار برای درمان پرداخته است.
یکی از مراقبت هایی که ارتودنتیست ها به صورت مادام العمر استفاده از آن را توصیه و تجویز می کنند، به کار بردن ریتینرها در دندان پس از اتمام درمان ارتودنسی است. این ریتینرها که در دو نوع ثابت و متحرک وجود دارند، موجب جلوگیری از به هم ریختگی ردیف دندان ها می شود. البته استفاده از ریتینر در یک دوره یک تا سه ساله نیز تا حدود زیادی از بازگشت تأثیرات درمان جلوگیری می کند. صلاح دید ارتودنتیست در این موضوع بر همه ملاحظات ارجحیت دارد. مورد مهمی که درباره ریتینرها باید لحاظ شود، رعایت بهداشت آن ها است، چرا که اگر این کار انجام نشود با توجه به طولانی بودن مدت زمان قرارگیری ریتینر در دندان بیمار با پوسیدگی های دندانی وسیعی مواجه می شود. نوع ریتینر با توجه به تشخیص ارتودنتیست انتخاب می شود. این ابزارها به طور کلی در دو دسته ثابت و متحرک در بازار یافت می شوند.