مالتیپل اسکلروزیس یا ام اس یک بیماری عصبی فلج کننده مغز و نخاع است. در بیماری ام اس سیستم ایمنی بدن به غلاف محافظ (میلین) بافت عصبی حمله کرده و موجب اختلال در ارتباط بین مغز و دیگر مناطق بدن میشود؛ در نهایت این بیماری منجر به تخریب موقت ویا آسیب دائمی به اعصاب میشود. دامنه بروز اختلالات بیماری ام اس وسیع بوده و از خستگی و احساس ضعف تا عدم تحرک و یا مشکل دید و اختلالات حرکتی میتوان نام برد. با توجه به منطقه درگیر در مغز و سیستم عصبی، نوع و شدت علائم و تظاهرات آن ممکن است متفاوت باشد.
قبل از شروع درمان با داروی فینگولیمود (Fingolimod) بروشور دارویی داخل بسته را به دقت مطالعه کنید. این بروشور به شما کمک میکند تا اطلاعات جامعی را راجع به دارو به دست آورده و از عوارض جانبی احتمالی آن مطلع شوید. همچنین اگر در رابطه با مصرف آن با سؤالاتی روبرو هستید با پزشک خود مشورت نمایید.
دوز و مقدار داروی فینگولیمود از فردی به فرد دیگر متفاوت است. لذا دارو را دقیقاً همانطور که پزشک برایتان تجویز کرده است، استفاده نموده و از کم یا زیاد خودسرانه مقدار و مدت زمان مصرف خودداری نمایید.
فینگولیمود را به طور منظم و در ساعات مشخصی از روز مصرف نمایید.
این دارو را قبل یا بعد از غذا همراه با مقداری آب قورت دهید.
پزشکتان دستورالعملهایی را در مورد فراموش کردن دارو به شما میدهد؛ آنها را به دقت دنبال کنید. اما به عنوان راهنمایی، توصیه معمول این است که اگر فینگولیمود را برای کمتر از یک ماه مصرف کردهاید و یک دوز دارو را از دست دادهاید، قبل از مصرف دوز بعدی، با پزشک خود مشورت کنید.
داروی فینگولیمود توسط اسفینگوزین کینازبه فینگولیمودفسفات(متابولیت فعال) متابولیزه میشود. فینگولیمود فسفات به گیرندههای اسفینگوزین 1-فسفات 1و3و4و5 متصل و توانایی خروج لنفوسیت ها را از گره های لنفاوی کاهش میدهد و در نتیجه تعداد لنفوسیت های محیطی کاسته میشود. فینگولیمود در شروع درمان یک کاهش گذرا در ضربان قلب و هدایت AV را سبب می شود. فاصله QT را افزایش می دهد. این دارو روی تعداد سلولهای ایمنی خون تاثیر میگذارد.
متابولیسم فینگولیمود کبدی بوده و از طریق آنزیم های CYP450 است و سوبسترای CYP2D6, 2E1, 3A4, 4F12, 4F2 به حساب میآید. فینگولیمود در کبد به فینگولیمود فسفات تبدیل میشود که متابولیت فعالی است. عمده دفع این دارو از راه ادرار است (متابولیت های غیر فعال) اما متابولیت های فعال از راه مدفوع دفع میگردد و نیمه عمر 6-9 روزه دارد.
وجود هرگونه حساسیت به این دارو یا داروهای دیگر را به اطلاع پزشکتان برسانید. همچنین وجود هرگونه حساسیت به غذا، رنگ، مواد نگهدارنده و یا حیوانات را به پزشکتان اطلاع دهید. برای استفاده از داروهای بدون نسخه حتما بروشور آنها را به دقت مطالعه کنید.