تورم سقف دهان
سقف دهان و تورم آن سقف دهان عبارتست از یک صفحه استخوانی در قسمت جلو و یک قسمت نرم و بدون استخوان، در قسمت پشت که مانند مانعی بین حفره های دهانی و بینی عمل می کند. گاهی ممکن است سقف دهان متورم شود. تورم سقف دهان ممکن است به چند علت بوجود بیاید، که بیشتر آنها با حداقل درمان رفع می شوند. در موارد خیلی نادر، شرایط وخیم تری ممکن است باعث تورم سقف دهان شود.
علائم دیگری که ممکن است همراه با تورم باشد، عبارتند از: وجود تاول یا زخم های دیگر خشکی دهان اسپاسم عضلانی درد یا ناراحتی
عامل های ایجاد تورم در سقف دهان
- آسیب دیدگی و جراحت در دهان
- خوردن غذا های سخت و خشن که می تواند بر سقف دهان تاثیر بگذارد مثل خراشیدن سقف دهان با تیغ ماهی
- خوردن یا نوشیدن مایعات بسیار داغ
- کمبود آب دهان یا خشکی بیش از حد دهان
برخی از دلایل شایع کمبود آب بدن و خشکی دهان
- استفاده از مشروبات الکلی
- استقاده از دارو هایی که عوارض آن ها کمبود آب بدن است
- مصرف آب به مقدار ناکافی
- عرق ریختن بیش از حد، به خصوص در روزهای خیلی گرم، یا هنگام ورزش کردن یا داشتن تب و بیماری
برآمدگی فلس دار در دهان
ویروس زگیل انسانی “(human papillomavirus (HPV” باعث رشد و به وجود آمدن ورم های فلس دار می باشد. برآمدگی های متورم و فلس دار، توده های بدخیم سرطانی نیستند و بر روی این ناحیه از دهان می توانند دیده شوند. به طور کلی این زایده باعث درد نمی شود. با این حال، به محض پی بردن و مشخص شدن آن، باید تحت درمان قرار بگیرند. در این حالت، کلینیک دندانپزشکی ممکن است برای خروج این توده، اقدام به عمل جراحی کند.
موکوسل
موکوسل تورم پر از مایع در لب یا داخل دهان است که می تواند هم دردناک و هم نازیبا باشد. جمع شدن مخاط در داخل یک کیست برآمده که در این ناحیه از دهان ظاهر می شود، موکوسل نام دارد. موکوسل ها قاعدتا دردی ندارند و معمولا پس از یک آسیب کوچک مانند بریدگی یا شکاف بر روی این ناحیه از دهان به وجود می آیند. موکوسل ها به طور معمول نیازی به درمان ندارند و ممکن است خودشان از بین بروند اما اگر شخصی دارای موکوسل خیلی بزرگی است و یا مرتب بروز می کند، دندانپزشک بدون هیچ خطری، می تواند آن را خارج کند.
علل موکوسل
- پارگی یک غده بزاقی
- سوراخ کردن لب برای زیبایی(پرسینگ)
- آسیب دندان های مجاور
نشانه های موکوسل غیر وخیم
- تورم شدید
- تغییر رنگ ناحیه به رنگ بنفش
- ضایعات و زخم های کمتر از ۱ سانتیمتر قطر
علائم موکوسل عمیق و دردناک
- زخم هایی به شکل دایره ای
- سفید رنگی ناحیه ی مورد نظر
- حساسیت و آلرژی
روش های جلوگیری از موکوسل
هنگام استرس لب های خود را فشار ندهید
تعداد زیادی از افراد به هنگام استرس یا طبق عادت، مداوم در حال گزیدن یا مکیدن لب های خود هستند. برای جلوگیری از موکوسل این کار را ترک کنید. گزیدن لب یکی از شایعترین علت موکوسل است که باید ترک شود.
بهداشت دهان را حتما رعایت کنید
رعایت بهداشت فردی به خصوص در دهان و دندان ، می تواند از ابتلا به بیماری های دهانی همانند موکوسل جلوگیری کند. رعایت نکاتی مانند استفاده از دهانشویه پس از هر وعده ی غذایی و مسواک زدن و در صورت امکان استفاده صحیح از نخ دندان .
استفاده از خمیر دندان و نخ دندان بهداشتی
استفاده از خمیر دندان غیر استاندارد و یا غیر متناسب با دهان نه فقط بهداشت را حفظ نمی کند بلکه باعث ایجاد موکوسل می شود. از مهم ترین موارد در خرید خمیر دندان توجه به آرم استاندارد و تاییدیه های لازم است.
به بیماری ها و رویداد های دهانی توجه کنید
توجه به بیماری های دهانی می تواند از دیگر بیماری ها جلوگیری کند. اگر کوچک ترین عامل غیر عادی مشاهده و یا هر مورد آسیب یا مشکل خارجی در دهان یا لب، زبان و فک، دندان یا… مواجه شدید باید به دندانپزشک رجوع کرده و آزمایش های گوناگون انجام دهید. مراجعه به پزشک این کمک را به شما می کند تا از بیماری های جدی تر پیشگیری شود.